Divendres, 29 de Març de 2024

Quaranta-quatre anys després, sabrem què respirem

Jordi Martí Font i Laia Estrada Cañón, conseller i consellera de l'Ajuntament de Tarragona per la CUP

16 de Juliol de 2015, per Jordi Martí Font

El 14 de març de 1971, el Consell de Ministres franquista aprovava la construcció d'una refineria de petroli a Tarragona. Entre 1973 i 1978, els polígons de la ciutat van acollir tant la construcció de la refineria com de les plantes d'etilè. Van ser anys de creixement de la ciutat, d'arribada de milers i milers de persones majoritàriament procedents d'altres indrets de l'Estat espanyol que es van establir a Tarragona i van fer seva aquesta ciutat.

Han estat 44 anys en què la indústria petroquímica ha convertit una capital administrativa de província, la Tarragona hereva de l'Imperi Romà però on la revolució industrial gairebé va passar de llarg, en capital de la indústria petroquímica europea, amb un dels polígons més importants de la Mediterrània.

Aquesta valoració evidentment positiva, a nivell de llocs de treball sobretot, mai no ha deixat d'anar acompanyada d'una altra valoració radicalment contrària, la que apuntava a la possible perillositat d'aquesta indústria per a la vida humana, per a tarragonines i tarragonins. La petroquímica sempre ha generat sospites de manca de seguretat ambiental, pel consum que fa d'aigua potable de l'Ebre i, sobretot per la manca d'estudis seriosos en relació a quines substàncies tòxiques s'aboquen a l'aire de totes i tots, i quines malalties poden provocar aquestes substàncies. I a aquesta sospita també s'hi afegeix la que també desperta el Port de Tarragona, també un dels més importants de la Costa Mediterrània, i alhora un gran emissor de contaminants a l'aire.

És vergonyós que en 44 anys pràcticament no tinguem cap estudi sobre aquests dos temes: contaminació ambiental i salut pública. Cap estudi seriós, estem dient, i que s'hagi elaborat amb voluntat de ser divulgat entre el conjunt de la població. Sí que sabem, des del 2014, que el semen de la comarca del Tarragonès és de pèssima qualitat i que a l'aire tarragoní es respiren 550 substàncies potencialment perilloses.


El 2012, els ajuntaments del Morell, Vilallonga del Camp, Constantí i Perafort-Puigdelfí acordaren finançar un estudi de qualitat de l'aire impulsat per la Plataforma Cel Net. Aquest estudi, fet al polígon nord de la petroquímica, assegurà una presència elevada de compostos químics nocius i cancerígens com el benzè, el 1-3 butadiè i el benzo(a)pirè. Les dades, fins aleshores, desconegudes, són molt preocupants.

Jordi Martí Font és regidor electe de la CUP a l'Ajuntament de Tarragona.

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics