Dimarts, 19 de Gener de 2021

Reus ha de créixer amb la cultura

Darrerament es tornen a sentir veus que posen el dit a la nafra de la preocupant situació de la cultura a Reus. No per manca d’activitats ni d’iniciatives, sinó per absència d’un projecte cultural de ciutat que tingui clars quins objectius vol assolir Reus i planifiqui quins recursos s’ha d’utilitzar, qui hi ha d’intervenir i amb quines institucions nacionals cal buscar la col·laboració.

Una ciutat necessita una política cultural que doni sentit global a totes les múltiples dimensions de la cultura i a les moltes institucions, entitats i persones que la creen i la viuen diàriament. Una política que l’Ajuntament ha de liderar i que s’ha d’elaborar a partir del diàleg, amb la participació de tothom.

No n’hi ha prou amb subvencionar els projectes que les entitats de la ciutat van presentant al llarg del temps, ni d’organitzar activitats per al mes vinent. Reus s’ha de preguntar què vol fer en cultura, per a què i amb qui. Per això és prioritari fer un Pla d’Acció Cultural on els responsables polítics, el cos de personal tècnic, els professionals i entitats així com la ciutadania en general fixin els objectius que volem assolir a mig i llarg termini. I és prioritari que Reus tingui un veritable Consell de Cultura, un òrgan ampli de participació on tots aquells agents puguin debatre cap on volem que evolucioni la cultura de la ciutat.

Aquesta evolució ha de fixar especial atenció en la creació, el teixit cultural i el sentit social de la cultura. Per això cal recuperar beques i premis i fomentar les residències artístiques, i lligar-los a l’exhibició, per tal que Reus aporti cultura al país, que els artistes no hagin de marxar fora per realitzar-se i alhora la ciutat pugui gaudir d’aquestes noves creacions. Cal acompanyar de manera estable les entitats i particulars que produeixen cultura, escoltar-les i dialogar-hi. Recuperem les aliances amb les institucions culturals del país i tornem a formar part de l’avantguarda cultural de Catalunya.

Creiem que la cultura ens ajuda a créixer com a ciutat i com a persones. De fet, sempre que ERC ha tingut responsabilitat en l’àmbit, hem actuat d’acord amb aquest principi. Bona part dels equipaments i programes culturals de què gaudim en són un testimoni evident.

La cultura ens fa persones més lliures, amb més criteri, afegeix més instruments per a la inclusió, per sentir-se part de la comunitat. L’ONU proclama de fa anys que la cultura és una dimensió cabdal per al desenvolupament de les societats i que, per a les persones en situació de desavantatge o aïllament, l’accés als serveis culturals aporta eines per superar la seva situació i esdevenir agents actius de la seva inclusió a la comunitat.

No n’hi ha prou d’exhibir la fama de Reus en tant que a ciutat cultural, com una simple frase feta. En la cultura s’hi ha de creure, s’ha de viure. L’Ajuntament ha de liderar el creixement cultural de Reus dialogant amb cadascun dels sectors que la fan, impulsant l’evolució d’aquells aspectes que han quedat enrere, involucrant les reusenques i reusencs, visquin en el punt de la ciutat on visquin.

A Esquerra Republicana de Catalunya vivim la cultura com una dimensió essencial de la ciutat. Per això volem liderar aquest projecte cultural de Reus amb Reus. I davant un escenari amb la fragmentació que es preveu és sens dubte el moment de votar una força política que sigui capaç de liderar però alhora de generar diàleg, pacte i consensos. ERC és la garantia d’un govern fort i estable i, si som la força més votada, em comprometo a liderar un acord de ciutat per construir un futur conjuntament amb la ciutadania. Noemí Llauradó

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics