Dimecres, 12 de Maig de 2021

Salut, treball i justícia social; la prioritat és la vida

30 d'Abril de 2020, per Joan Llort

Aquest 1 de Maig està marcat pel coronavirus i que constarà, durant el matí, de manifestacions virtuals difoses a través de les pàgines web i xarxes socials amb la participació de delegats, afiliats i treballadors; i a la tarda, d'un concert virtual des de les 6 de la tarda a les 8 del vespre, moment en què UGT se sumarà a l'aplaudiment solidari d'homenatge a tots i totes els treballadors que mantenen els serveis bàsics per a les persones . Serà un Primer de Maig que girarà al voltant d'una major protecció per a les persones i un reconeixement sincer i profund als treballadors i treballadores dels serveis essencials del nostre país.

Des de la UGT proposem posar damunt de la taula la necessitat de crear una xarxa de protecció per a les persones que no reben cap tipus de percepció i estan en una situació de penúria extrema. Cal posar en marxa, de manera immediata, una Renda Mínima Vital que els permeti subsistir. Hem de deixar de pensar amb caràcter ideològic i de centrar-nos més en la situació de les persones i les famílies d' aquest país perquè, sense elles, no hi haurà recuperació plena quan tot això acabi.

El govern central es va comprometre amb els sindicats a engegar-la i agafem la paraula del govern que sempre ha manifestat la necessitat de no deixar ningú enrere quan sortim d’aquesta crisi. Aquest Primer de Maig posarà en valor el paper de les persones treballadores dels serveis públics essencials durant aquesta crisi. Volem que la societat manifesti seu homenatge i reconeixement als treballadors i treballadores dels serveis essencials: als sanitaris, netejadors, forestals, personal de logística, de les comunicacions, als pagesos, els treballadors de la indústria càrnia, dones que treballen en l'assistència domiciliària o en les residències ... que arrisquen la vida perquè aquest confinament sigui més suportable i ens permeti tenir els serveis essencials a la ciutadania.

A tots i totes, moltes gràcies per la vostra entrega, per jugar-vos la vida perquè visquem una mica millor. D'aquesta manera, hem de considerar que l'1 de maig ha d'obrir vells debats. Portem molts anys denunciant les retallades en els serveis públics. Si no s'haguessin produït en la sanitat durant aquests últims anys, no tindríem la situació de col·lapse que tenim en aquests moments. Si no s'haguessin reduït els recursos a la investigació, estaríem en una millor situació per fer front al coronavirus. La globalització és un instrument que només ha estat al servei d'uns pocs, de les grans corporacions, i això cal revisar-ho.

Els països han de tenir cobertes les seves necessitats fonamentals. Aquest Primer de Maig hem de situar-lo amb noves exigències. Hem de reforçar els pilars fonamentals de la nostra economia per afrontar amb les millors garanties la desescalada. Resulta imprescindible arribar a un acord amb la patronal primer, i després amb el govern, perquè els treballadors i treballadores no paguin les conseqüències d'aquesta crisi. En aquest sentit, la UGT reclama la necessitat de tenir en compte, durant aquesta deshibernació, els treballadors i treballadores que estaven a prova a l'inici de la crisi i que no han generat la percepció de les prestacions durant la mateixa, amb un reconeixement de caràcter retroactiu; o als fixos discontinus, perquè es puguin incorporar a les empreses quan tot això acabi; o evitar el tancament de moltes petites i mitjanes empreses. A més, és l'hora del debat en relació al canvi del model productiu.

Volem que s'abordi aquesta qüestió. Depenem molt del sector turístic, cal reforçar la indústria per garantir més i millor ocupació . A més, aquest país necessita recaptar més impostos i de manera més equitativa. Els que han estat criticant la pujada d'impostos des de fa mesos són els que avui reivindiquen més recursos a l'Estat. Sense impostos, l'Estat no té recursos per a res. Per això, haurem de parlar d'un sistema fiscal just, eficient i equitatiu. Per tot això des de la UGT demanem Salut, treball i justícia social. La prioritat és la vida.

Joan Llort és secretari general d'UGT Tarragona.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges