Dimarts, 26 de Gener de 2021

Sant Magí i la Tecla, festes populars o no?

02 d'Agost de 2019, per Ángel Juárez

Sembla que el nou equip de govern de Tarragona (ERC-ECP) vol obrir les festes majors de Tarragona i ha començat a acomplir aquest propòsit eliminant el carro de les autoritats a la Portada de l'Aigua de Sant Magí -ja tocava-, sortejar places als balcons municipals i traslladar els pregons de les festes majors de Sant Magí i Santa Tecla de la sala de plens al balcó de la façana de l'Ajuntament.

En un principi, trobo que aquestes mesures són positives, perquè veure sempre en els millors llocs als consellers i amics era una mostra més de perpetuar el sectarisme, tot i que trobo que encara es pot fer un pas endavant més. 

Posats a introduir canvis, em permeto una suggerència per al dia del pregó i és la de baixar-lo directament a la plaça, a peu de carrer, tal com fem en els barris. Més pròxim, impossible. Passar del saló de plens -un forn sense climatitzar, per cert- al balcó ja és un pas, però no deixa d'implicar veure el món des de l'altura. Crec que no seria tan complicat habilitar una tarima que sigui còmoda per tal de proclamar-hi el pregó. Per cert, estic segur que el pregó d'Eduard Boada -a qui aprofito aquestes línies per felicitar- serà tan deliciós com els seus mítics entrepans. Ja tenim precedents d'emprar el carrer en actes tan importants, com el lliurament de les claus de la ciutat a Ses Majestats els Reis mag. No costaria tan seguir en aquesta línia.

I del carrer estant, als espectadors des dels balcons municipals. Quantes persones hi haurà que paguen religiosament els seus impostos a la ciutat, i a les quals faria moltíssima il·lusió poder ser-hi, i que fins ara no disposaven de cap opció perquè ocupaven aquests llocs els privilegiats? Quantes persones hi ha que dediquen el seu temps de forma desinteressada en el teixit associatiu de la ciutat, i les quals mai no han estat convidades a pujar-hi? Moltes, segur. Per exemple, des de la Coordinadora d'Entitats de Tarragona 
(CET), que agrupa més de 100 organismes, podem explicar que en els Jocs del Mediterrani, l'equip de govern d'aleshores (PSC-PP) no va convidar ningú del món veïnal ni assciatiu. Tanmateix, es va desfermar la polèmica, i molta, per si s'havien regalat entrades, fins i tot abans de sortir a la venda, a partits d'extrema dreta i associacions no precisament locals. Els resultats d'aquell experiment prou que els sabem.

Podem explicar també que Josep Poblet, qui va ser alcalde imbatible de Vila-seca fins que va decidir retirar-se per voluntat pròpia, solia aparèixer a les fotografies rodejat de representants de la societat civil. Una cosa semblant passa amb l'alcalde de Reus, potser perquè van veure que amb el suport del poble s'arriba més lluny. Aquest gest del nou equip de govern de Tarragona d'anar retirant privilegis és, doncs, positiu, però queda molt per fer. Em pregunto qui redacta els protocols que marquen qui hi assisteix i qui no, qui participa i en quina posició, i qui en queda exclòs. Anys enrere, al barri de Riuclar vam crear un ball de bastons i no ens van deixar participar en el Seguici popular. Ens van derivar a d'altres carrers. Què es fa avui dia perquè els veïns dels barris sentin com a propi el riquíssim patrimoni cultural de Tarragona? Se'ls anima a participar, se'ls incentiva o simplement se'ls aparta o se'ls ignora?

Hem de passar d'una vegada per totes de festes majors a festes populars de veritat, en les quals els tarragonins, siguin del barri que siguin, les sentin seves i siguin autèntics participants enlloc de convidats de pedra. La gent, va a les verbenes o va a veure les verbenes? Les festes no es miren des de lluny o des de prop. Senzillament, es viuen.

Ángel Juárez Almendros es presidente de Mare Terra Fundació Mediterrània, de la Coordinadora d’Entitats de Tarragona y de la Red de Escritores por la Tierra. 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges