Un any més, i ja en són sis, la cursa de la dona ha estat una acció de solidaritat en majúscules amb xifres de rècord, més de 2.000 participants i prop de 12.000 euros recaptats que aniran destinats a la Fundació Lliga per a la Investigació i Prevenció del Càncer (FUNCA), una institució que esmerça els seus esforços en la lluita contra el càncer. Com a presidenta d’aquesta entitat vull donar les gràcies a totes les persones i entitats que d’una manera o d’una altra fan que la cursa de la dona sigui una realitat cada vegada més reeixida. Gràcies a la Regidoria d’Esports de l’Ajuntament de Reus per organitzar la cursa, gràcies a les empreses col·laboradores sense les quals seria molt complicat tirar endavant aquesta iniciativa, gràcies a tota la ciutadania que hi dóna suport i gràcies, milers de gràcies, a totes les dones que ahir o en qualsevol de les 5 edicions anteriors han sortit a córrer per plantar cara al càncer.
És admirable veure com mares, filles, germanes, amigues corren o caminen plegades en un ambient de germanor admirable i que ens fa adonar del que som capaces d’aconseguir com a comunitat quan ens mobilitzem per una bona causa.
Activitats com la cursa de la dona ens ajuden a prendre consciència de la importància de l’esport per gaudir d’una bona salut i a més, la seva vessant solidària ens permet dotar-nos de més recursos per a la investigació i la prevenció del càncer. Cribratge de càncer de mama des de l’any 1998, cribratge de càncer de còlon i recte des de l’any 2012 i registre de càncer des de fa més de 30 anys són les tres línies d’actuació de la FUNCA i els recursos obtinguts ahir ens ajudaran, per exemple, a millorar la qualitat del programa de cribratge de càncer de mama i la investigació epidemiològica d’aquesta malaltia. S’estima que aquest 2018 es diagnosticaran 530 nous casos de càncer de mama i que es produiran prop d’un centenar de morts. Per això, és molt important tirar endavant iniciatives com la cursa de la dona que ens ajuden, i de quina manera, a fer front a un dels principals problemes de salut pública de casa nostra i d’arreu del món.
Fa només 20 anys la supervivència de les afectades per un càncer de mama a cinc anys era d’un gens menyspreable 69%, però avui ja tenim una supervivència a cinc anys del 87%, i tot gràcies a poder dedicar esforços i recursos a la prevenció de la malaltia i a millores terapèutiques com per exemple els nous tractaments quimioteràpics o les combinacions de tractaments, que permeten fer una atenció més personalitzada de la malaltia.
La FUNCA, l’Institut d’Oncologia de la Catalunya Sud de l’Hospital Universitari Sant Joan de Reus o la Lliga Contra el Càncer de les Comarques de Tarragona i Terres de l’Ebre, entre altres, són institucions que des de casa nostra i des de fa molts anys fan passes endavant en la lluita contra el càncer i suports com el d’aquest cap de setmana són del tot imprescindibles perquè cada dia puguin arribar una mica més lluny i ser més efectius contra aquesta malaltia.
Moltes, moltes gràcies corredores!
Noemí Llauradó és presidenta de la FUNCA i regidora de Salut Pública de l'Ajuntament de Reus.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics