Divendres, 19 d'Abril de 2024

Un viatge al món extraordinari d'Eduard Toda

25 d'Abril de 2016, per Josep Poblet

Diplomàtic a la Xina, Egipte o Finlàndia, arqueòleg, col·leccionista, restaurador, articulista, mecenes... La biografia del reusenc Eduard Toda i Güell (1855-1941) és prolífica, intensa i apassionant. Es fa difícil triar una sola de les seves dèries vitals: totes i cadascuna van conformar el personatge polièdric que avui coneixem. Tanmateix, a la majoria dels que vivim al Camp de Tarragona, el nom de Toda ens remet principalment al monestir de Poblet i al castell-monestir d'Escornalbou, dos emblemàtics monuments que va retornar a la vida, després de convèncer molts dels seus coetanis de la importància que aquesta restauració tindria per al país sencer. Per aquestes i moltes altres contribucions a la història de Catalunya –va "descobrir" el català a l'Alguer, va ser mecenes de la Renaixença, va aplegar una de les majors biblioteques de la seva època,...– enguany en rememorem la figura i el llegat mitjançant les diferents activitats que configuren l'Any Toda, coincidint amb el 75è aniversari de la seva mort. Una vintena d'actes impulsats des de l'Ajuntament de Reus, amb la col·laboració de la Diputació i de la Generalitat, i que no només arribaran a la ciutat nadiua de Toda: també se'n faran a Tarragona, Barcelona, Girona o Lleida, al castell-monestir d'Escornalbou i al monestir de Poblet.

Una vegada més, col·laborem amb un any commemoratiu a l'entorn d'un personatge cabdal per a la nostra cultura i història, com en els darrers anys hem fet amb els homenatges als pintors Marià Fortuny i Josep Tapiró, al polític Joan Prim, i a d'altres referents del Camp de Tarragona o de les Terres de l'Ebre que van excel·lir en els seus respectius àmbits professionals i van deixar empremta en la nostra societat. Uns i altres esdevenen un patrimoni al qual no podem renunciar. Ans al contrari: els hem de reivindicar i posar en valor atesa la seva aportació al desenvolupament de la nostra cultura i idiosincràsia com a país. En el cas concret d'Eduard Toda, sense ell no podríem gaudir de la plenitud amb què avui gaudim del cenobi pobletà, declarat patrimoni mundial, ni tampoc coneixeríem en tota la seva dimensió i grandesa l'espai des d'on es governava la històrica Baronia d'Escornalbou.

Toda va assolir tots i cadascun dels objectius que es va proposar. Probablement, si hagués nascut en un altre país, avui seria un personatge conegut i reconegut internacionalment, i qui sap si també hauria inspirat alguna pel·lícula. Raons no li'n falten: erudit, descobridor, aventurer, prohom admirat... El magnífic documental sobre la seva vida que s'estrenarà al juliol pal·lia en part aquesta mancança, alhora que redescobreix i difon arreu de Catalunya el seu llegat incommensurable. Aquest mateix objectiu s'estén a la resta d'actes que es duran a terme fins a final d'any. La rellevància de Toda es mereix amb escreix aquest homenatge. Va ser un home de món que es va mantenir aferrat a la seva terra. Un home de món que mereix ser conegut al món sencer. Per això, emprenem aquest any commemoratiu disposats a submergir-nos de ple en l'univers de Toda: únic, extraordinari i ben nostre.

Josep Poblet és president de la Diputació de Tarragona.

Etiquetes: 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics