Dimarts, 25 de Juny de 2024

Pellicer, sobre l’ordenança: ‘No em trobaran en el camí del fals progressisme’

06 de Març de 2014, per Enrique Canovaca
  • Pellicer defensa la nova ordenança de civisme

    Enrique Canovaca

Què respon a aquells que pensen que la prohibició del burca és electoralista?

Que s’equivoquen. L’ordenança no està feta amb una intenció electoralista. La gran majoria dels ciutadans de Reus pensen que no és correcte que una persona vagi pel carrer amb la cara tapada. En la nostra cultura, tothom que vagi amb la cara tapada, es digui burca, passamuntanyes o bossa al cap, produeix una pertorbació de la tranquil·litat. El govern té competències per posar-ho a l’ordenança de civisme. No permetre anar amb la cara tapada és legal i constitucional. Entrar en altres debats busca la politització, quan nosaltres només volem garantir la seguretat dels ciutadans.

Perquè no és una qüestió de llibertat religiosa?

El govern no hi vol entrar en el tema religiós, és una qüestió de seguretat, encara que també hi pot haver una part de respecte pel dret de les dones. L’article de l’ordenança es podria reduir a dues frases, per dir que no es permès d’estar a la via pública amb la cara tapada. Per tant, la polèmica és posar la paraula burca? La seguretat pública passa perquè la gent vagi amb la cara tapada i si els governants han de manar en funció del poble, això és el que demana. També el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya diu que es produeix una pertorbació de la tranquil·litat. A qui li agrada veure gent amb la cara tapada pel carrer? O que vagi d’aquesta manera a recollir els nens a l’escola? Qui hi ha al darrere?

Respongui vostè mateix...

El rostre és el senyal d’identitat de les persones. Quan perds la seva estela, no saps amb qui estàs parlant i quines intencions pot tenir. Estem parlant de l’objectivitat d’una norma que l’únic que demana és que hi hagi seguretat al carrer. Els que no entenguin això, no van bé. He llegit les acusacions de SOS Racisme i alguns col·lectius musulmans, com Watani...pot ser, són ells els que volen polititzar la situació.

L’han acusat de racista i xenòfob per aprovar aquesta mesura.

Ho lamento. Torno a repetir que l’ordenança està basada en la seguretat de les persones i la llibertat de tothom. Els que segueixen aquesta línia, s’equivoquen. Volen generar una situació de possible conflicte que jo evitaré.

Creu que es pot generar alarma social per aquesta qüestió?

No, no, en absolut. Per Reus hi ha molta gent que va amb la cara tapada pel carrer? Diria que no. Tampoc hi ha moltes persones que vagin pel carrer despullades, malgrat que l’ordenança ho recull per primera vegada. Volem que per Reus hi vagi gent amb el torç nu, ensenyant la panxa en una ciutat comercial? A mi no m’agrada i crec que als ciutadans tampoc. I si no ho poses a l’ordenança, no els pots dir res.

Això es pot entendre com una imposició moral per part del govern municipal.

Si s’entén així, és que no han entès res. Insisteixo que la norma busca la seguretat dels ciutadans. No es tracta de parlar de burca o nicab, sinó d’anar pel carrer amb la cara tapada, a excepció de festes culturals o treballs especialitzats. Ens mantindrem ferms en aquesta postura.

Canviant de tema, li sembla lògic que a una persona sense recursos se li pugui multar amb 750 euros per buscar menjar en un contenidor?

És un tema que s’ha interpretat malament. Ens referim a entrar al contenidor per recollir ferros i treure la brossa. Fa poc hi va haver un mort dins d’un contenidor, va entrar per roba i no va poder sortir. Què volem? Que la gent pugui treure i deixar-ho tot per terra? Si hi ha una persona que remena un contenidor, la Guàrdia Urbana ja sap què ha de fer. Si no té recursos, els serveis socials hi poden actuar. Quan ens referim a les multes parlem de les persones que regiren els contenidors i treuen brossa al carrer. Si algú vol matisar alguna cosa, hi ha un procés d’al·legacions i les estudiarem, la nostra voluntat és la de consensuar a partir d’ara.

Està dient que la Guàrdia Urbana interpretarà la situació i no multarà a la persona sense recursos?

La normativa interpreta la casuística i la reincidència, i és transversal. Si es volen enganxar amb el burca, doncs fotem-li... però això no ho diu l’ordenança. El burca no té res a veure amb la religió musulmana i no saps qui hi ha al darrere. En el tema de contenidors, si la gent està sense recursos, ja actuarà serveis socials.Perquè una persona sigui pobra, que ho lamento moltíssim, haig de permetre que hi hagi d’altres que treguin la porqueria del contenidor? Què li dic, que ho pot fer? Que pot entrar directament en un contenidor de roba i quedar-se dins asfixiat? Tota la resta és fals progressisme. Fins i tot, he llegit algun article de persones que es diuen d’esquerres i que s’equivoquen en el plantejament. Això no és ni d’esquerres ni de dretes, és Reus. Aquests articulistes de cap de setmana que surten en algun diari, que es diuen progressistes, haurien de tombar més per la ciutat. Jo ho faig.

L’ordenança també rep crítiques per suposadament coartar el dret de manifestació i d’organitzar esdeveniments per part de les entitats?

No es coarta res. És la llei i no l’he fet jo. Des de fa dos anys es necessita un pla de seguretat per aprovar un esdeveniment i aquest l’ha de fer el govern municipal, ens costa diners. Es tracta d’una norma superior. Això qui ho diu és Carrutxa, doncs que presentin al·legacions per veure què es pot fer. I aquest senyor de Watani que ve de Lleida, qui el coneix aquí? Encara té la gosadia de dir-me que l’Ajuntament de Reus no coneix la realitat municipal? Qualsevol entitat que tingui un problema o necessitat es pot mirar d’arreglar, ara si això porta pel camí un fals progressisme, a mi no em trobaran. No hi ha ningú més progressista que jo.

És difícil d’entendre el concepte de progressisme dins de l’ordenança.

Què vol dir progressisme? Posar la ciutat ordenada, neta i segura. Jo sóc de Convergència i em considero progressista. Anem malament si considerem que el progressisme és només d’esquerres.

Una altra qüestió sense solucionar són les cartelleres destinades a les entitats.

Aquí sí que tenim un problema. El vàrem intentar solucionar, posant cartelleres especials, però no el vam solucionar. Però veus, aquí hi ha hagut diàleg amb la mateixa CUP. Em sembla bé que ens tornem a seure per trobar una solució adequada.

Com es pot evitar que les grans empreses pengin els seus anuncis?

Haurem de posar multes i destinar espais especials per a les entitats. Les entitats tenen raó quan ho reclamen.

Per acabar, s’han sentit atacat indiscriminadament aquests dies?

No. Estic convençut del que he fet. L’altre dia vaig parlar amb l’alcalde de Lleida i em va dir, endavant. Quan es tracta de governar amb un criteri de seguretat, no hem de fer cas a la gent? La gent ho demanava, a vegades no directament, però sí indirectament. Criticar el govern en la línia del progressisme, em fa riure. Tenim l'obligació de garantir una ciutat neta, ordenada i segura. La resta és buscar la politització. Durant els darrers dies he parlat amb molts socialistes –van votar contra l’ordenança- que em diuen que hi estan a favor. Per tant, la tàctica política no funciona.

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegitCOMENTARIS (2)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

Quim Besora d'ICV  07 de Març de 2014

De "fals progressisme" i de ciutadania II

Com a bon articulista de cap de setmana, com ens titlla el nostre alcalde als que no disposem de gabinet de premsa, vaig aprofitar per escriure aquest comentari que no emeteren "Polònia" a causa de la vaga dels treballadors de TV3 ( que la fan per "fals progressisme" i no per que veuen afectades les seves condicions de treball i de salari, és clar).
Primer expressar que el problema real, en el cas que ens ocupa del burka, no és l’existència de quatre o sis dones amb aquest abillament sinó la presència del PP al govern de la ciutat. La solució democràtica a aquest problema és complicada: CiU ja demostra que pot governar amb aquesta formació, malgrat la que esta caient; la possible esperança que suposava el Sr. Vallès del PSC s'ha convertit en un perill després de la votació darrera al Congrés dels diputats amb el PP i la Rosa Diaz de Progreso y Democracia per evitar el Dret a Decidir del poble de Catalunya: hi ha la possibilitat real de trobar-nos d'aquí un any amb un govern alternatiu de PSC, PP i Ciutadan's. La CUP a Reus, per la seva banda, prioritza la seva imatge pura i immaculada a la possibilitat de crear alternatives a l'actual situació, a Reus i molt em temo que a les poblacions properes, com per exemple a Cambrils - a tall de rumor, és clar. Potser l'única esperança per aquells ciutadans que legítimament no volem al PP al govern local sigui treballar per que entrin noves forces al consistori a les properes eleccions locals.
El nostre alcalde hauria de ser més valen i, en vies de solucionar els problemes reals de la ciutat, anar més lluny que amb la prohibició del burka. Hauria de prohibir, per exemple, la presencia als nostres carrers dels animals fantàstics. És cert que l’unicorne és el més bell animal que no existeix, però convindrem que un cop de la seva banya pot ser perillós pels vianants; i que direm dels pegassos alats, tot i saber que els reusencs no volem pels aires es notori que si ens cauen fem de cavall a la cap la molèstia és superior a una cagada de colom; i que direm dels hipogrifs, que poden esglaiar els nostres infants amb el seu aspecte conformat de cap d'àliga, cos de lleó i cua de serp; i tot i saber que els dracs ja els controla Sant Jordi, alguna sanció s'hauria de preveure per facilitar l'actuació de la guàrdia urbana en aquest tema evitant que ens cremi el doll de foc que ens pot etzibar algun drac perdut.

Quim Besora, d'ICV  06 de Març de 2014

No es tracta de progressisme, tractem de ciutadania i llibertat

Crec sincerament, donat que no es un problema real a la ciutat de Reus la presencia ostensible del burka als nostres carrers, que aquesta prohibicio no es res mes que una cortina de fum per amagar altres mesures en la linia del pacte de govern municipal que CiU manté amb el PP a la ciutat de Reus. El tema dels captaires es delicat i complex, que ens acara directament amb la nostra qualitat moral com a reusencs per frivolitza-ho, cosa que no faig; pero cal reconèixer que pretendre que aquestes sancions solucionaran res no només es frívol, arriba al ridícul. Sort que te converses, el nostre alcalde, amb la CUP sobre els espais per fixar cartell d'informacions civica:pero pel que es veu aquestes van lentes i de moment val mes refiar-se del boca a orella, les xarxes socials, el telèfon i Internet. Per mantenir neta la ciutat el millor, pero, es fer complir el contracte de les escombraries, de forma unitària a tota la ciutat i no per barris -que els reusencs paguem puntualment les taxes amb els respectius augments. Per altre banda, es curiosa l'obsessió per controlar les taules on es demanen signatures i s'ofereix informacio: per complir les obligacions que se'ns imposen el mon associatiu, o L'Esquerra radical si ho prefereixen, haurem de crear una gestoria o esperar resignadament a temps millors sense denunciar tot el sofriment i injustícia que grans sectors de la ciutadania viu - digui el que vulgui el PP que ens governa la recuperació es engany, electoral isme i atac als ingressos dels treballadors. No vull allargar-me, o aquest espai limitat m'ho imposa. Dir només que aquest tema No es qüestió de progressisme, es tracta de ciutadania. I en un darrer tema, es qüestió de sentit comú que no es limiti el joc dels infants en els pocs espais al carrer on encara ho poden fer: alguna persona, malintencionadament com ho faig jo, pot pensar que es vol beneficiar les terrasses dels bars que paguen taxes. Èp, vigilem que l'actual dèria de la Sra Alegret no porti l'Ajuntament de Reus a multar qui tingui estelades al balcó acusats de tenir la roba estesa.

Reportatges