Gràcies per l'aclariment
quan es va abolir l'esclavitud els negrers pensaven igual que vostè, Sr. Rubio.
El regidor de Medi Ambient diu que, si no es porta a terme, podria incrementar-se el preu de la factura de l'aigua i carrega contra la CUP de Reus
El regidor de Medi Ambient de l'Ajuntament de Reus, Daniel Rubio, ha assegurat que la factura de l'aigua podria incrementar-se "fins a un 25%" si la ciutat no recupera l'abastament del pantà de Siurana a partir del pròxim setembre. En declaracions a Reusdigital.cat, Rubio ha afirmat que, malgrat que la ciutat té actualment garantit el consum d'aigua amb motiu de la seva diversificació, el fet de no consumir-ne dels pantans de Siurana i Riudecanyes comportaria un sobrecost de 800.000 euros que "afectaria la factura de l'usuari". Per això, el regidor explica que a partir del mes de setembre Reus tornarà a abastir-se d'aigua d'aquests pantans. Tot i que el govern de Reus “té marge de maniobra, els diners municipals no són eterns”, apunta Rubio.
Daniel Rubio també ha carregat contra la CUP de Reus per la seva postura en el tema. Al regidor li “sorprèn molt que regidors de la CUP se'n vagin al pantà de Siurana a demanar que no vingui aigua cap a Riudecanyes quan aquesta infraestructura està pagada per Reus". En aquesta línia, l’edil ha afegit que “la CUP menteix quan diu que fem espoli de l'aigua, ja que tenim un consum molt responsable".
En la Comissió de Desembassament de l'Agència Catalana de l'Aigua, celebrada a finals d'abril, es va acordar que 1,89 hectòmetres cúbics del pantà de Siurana es destinin al de Riudecanyes durant l'estiu, per assegurar el rec dels pagesos i el subministrament. Una decisió que va ser molt crítica per les plataformes ecologistes que defensen el riu Siurana que, a més, van dir que el pantà de Riudecanyes podria quedar sec durant els mesos de més calor. Una postura criticada per Daniel Rubio: "Són totalment falses, l'aigua que deixen baixar garanteix l’aprovisionament d'aquest any i del vinent, una situació que Reus no té garantida". Així mateix, creu que les reserves que hi ha al pantà de Siurana també "donen cobertura" al Priorat fins al 2019. "Al final qui haurà de pagar la festa és Reus", rebla el regidor reusenc.
Rubio ha deixat clar que es va tallar l'abastament d'aigua de Siurana i Riudecanyes el passat octubre "perquè no hi havia aigua, però ara ha plogut i hi ha garanties". D'aquesta forma, des de l'Ajuntament de Reus se celebra que l'ACA deixi baixar 1,89 hectòmetres cúbics de Siurana a Riudecanyes, "sobretot pels pagesos". El representant de Medi Ambient al consistori va mantenir reunions amb la Comunitat de Regants de Riudecanyes i van pactar que durant l'estiu, en concret fins al setembre, Reus no agafarà l'aigua i ho faran "la part que ens toca" un cop "finalitzi l'estiu". Actualment, la ciutat subministra l'aigua a partir dels pous i minats del municipi i també amb l'adquisició d'aigua del transvasament del riu Ebre a Mequinensa. Davant d'aquesta situació, Dani Rubio es pregunta què passaria "si algun dia es contamina l'Ebre i no podem subministrar aigua". "Algú em pot dir què farem?", qüestiona, i afegeix que "ni la CUP de Reus ni els ecologistes ho estan pensant". "Nosaltres hem pagat les infraestructures i ens hem buscat la vida, i ara ens diuen que hem d'abandonar aquesta aigua", critica.
El regidor de Medi Ambient considera que Reus "no ha de ser part del problema, sinó de la solució". Pel regidor reusenc, s'hauria de fer un "pla director" al Priorat i "diversificar els riscos per assegurar l'abastament de l'aigua". En aquest sentit, s'ha mostrat receptiu per ajudar a construir aquest pla i fer veure la comarca prioratina que "pot agafar aigua més enllà del pantà de Siurana, al dels Guiaments o Margalef, que estan per damunt del 70%". A més, argumenta que la regulació del sistema d'abastament de Siurana i Riudecanyes significa un 8% de la conca del riu Siurana, motiu pel qual creu que "és del tot fals que el 90% del riu Siurana es derivi a Riudecanyes". A més, Rubio recorda que el riu Siurana "neix a les muntanyes de Prades, a la Febró" i que, per tant, "un 50% de les aigües corresponen al territori del Baix Camp".
Daniel Rubio explica que "no tenim cap mena de problema amb els alcaldes dels municipis, només amb un grup d'activistes ecologistes". "Cal rigorositat amb el tema", diu en referència a les entitats ecologistes i a la CUP de Reus.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics