Dijous, 04 de Març de 2021

El Priorat demana a la Generalitat que sol·liciti oficialment la declaració de ‘Zona Afectada Greument per una Emergència de Protecció Civil’

Els alcaldes de la comarca adrecen una carta al vicepresident del Govern un cop valorats els estralls que va deixar al seu pas el temporal Filomena

21 de Gener de 2021, per Redacció
  • Imatge de l'empresa Fermator, amb el sostre enfonsat

    Cedida

Tots els alcaldes de la comarca del Priorat han adreçat una carta al vicepresident del govern de la Generalitat, Pere Aragonès, tot demanant-li que sol·liciti oficialment que la comarca del Priorat sigui declarada ‘Zona Afectada Greument per una Emergència de Protecció Civil’ (allò que abans es coneixia com a "zona catastròfica"), en haver constatat amb preocupació els greus danys que el temporal Filomena ha produït a la comarca.

La carta arriba un cop els ajuntaments han pogut valorar els danys ocasionats per la nevada i pocs dies després que el Consell de Ministres hagi aprovat per via d'urgència la declaració de ‘Zona Afectada Greument per una Emergència de Protecció Civil’ de diverses comunitats autònomes que han patit els efectes del temporal Filomena.

En la missiva –que signa en representació de tots els ajuntaments el president del Consell Comarcal del Priorat, Xavier Gràcia–, els alcaldes consideren que el Filomena ha afectat amb una gran virulència els sectors primari i l'industrial, i alhora també amenaça la prestació de serveis municipals.

Segons exposa la carta, els danys més estesos i generalitzats s'han produït en l'agricultura. "Diversos conreus s'han vist greument afectats pel temporal Filomena, la qual cosa fa imprescindible  el suport als pagesos de la comarca i, molt especialment, a aquells que es dediquen al conreu de l'olivera, on hi ha agricultors que han perdut la totalitat dels arbres", s'afirma. 

Igualment, els alcaldes del Priorat consideren que "es fa absolutament necessària la reparació de les infraestructures i vies agràries per tal de poder garantir la continuïtat d'aquest sector, que és el principal motor de la comarca del Priorat".

Més enllà del sector primaria, la carta al vicepresident de la Generalitat fa referència als danys que la nevada va ocasionar a l'empresa Fermator, de Falset, on es va ensorrar el sostre de la fàbrica. "Una empresa de la qual en depenen 120 famílies i que és imprescindible que pugui reprendre la seva activitat com més aviat millor, atès que el seu tancament seria un cop molt fort per a l'activitat laboral i l'economia comarcal", diuen els alcaldes.

Un altre argument que es posa sobre la taula són les interrupcions del subministrament elèctric, que en alguns municipis es van prolongar durant dos dies. "És necessari garantir les inversions i accions pertinents per evitar que situacions d'aquesta mena puguin tornar a repetir-se", consta en la carta.

Finalment, la carta exposa que "els ajuntaments necessitem recursos per fer front al cost  extraordinari que ja ens ha representat el restabliment de la normalitat i la neteja urgent de tots els carrers i accessos als equipaments bàsics. La factura és molt elevada i del tot impossible d'assumir sense sacrificar despeses ordinàries que ens són essencials per a la prestació de serveis bàsics i quotidians". 

 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics