L’Ajuntament de Falset compta amb el suport de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Tarragona, la Subdelegació del Govern a Tarragona, la Universitat Rovira i Virgili, el Consell Comarcal del Priorat, la DOQ Priorat, la DO Montsant i el Centre Tecnològic del Vi (VITEC) per impulsar un "hub" vitivinícola a l’antiga fàbrica tèxtil Falbar, situada al centre de la població. En aquest sentit, totes les parts implicades han decidit constituir una taula de seguiment per fer possible el finançament que permeti fer realitat aquest projecte.
L'ens municipal ha reunit a Falset representants de totes les institucions esmentades, amb l’objectiu de compartir els futurs usos d’aquest hub vitivinícola dedicat a la innovació tecnològica, la formació professional integrada i el desenvolupament econòmic i turístic. L’edifici, en desús des que el 2011 va tancar la Falbar, va ser adquirit pel consistori fa dos anys per un import de 377.520 euros, en part finançat per la Diputació de Tarragona, amb un import de 150.000 euros. Des d’aleshores, l’ajuntament treballa per a la instal·lació de projectes que transcendeixin els límits del municipi i la comarca.
L’alcalde de Falset, Carlos Brull, ha remarcat la sintonia institucional: "Totes les institucions són conscients que aquesta és una gran oportunitat per al poble de Falset i el conjunt del sector vitivinícola de la comarca del Priorat, però també de tot el país". Un projecte que, en primer lloc, passa pel trasllat de VITEC (actualment situat a la carretera de Falset a Porrera) a aquest nou espai, la qual cosa contribuirà, asseguren, a millorar la prestació de serveis d’aquest centre tecnològic.
Referent al sud d’Europa
"Actualment, VITEC té un problema d’espai que limita la seva capacitat de creixement en tots els sentits, i el fet de traslladar-nos a la Falbar ens permetria, ampliar el catàleg de serveis, convertint-nos en un referent al sud d’Europa", ha afirmat el director general de VITEC, Sergi de Lamo. Avui dia, VITEC és l’únic centre integral d’innovació vitivinícola que hi ha al conjunt de l’Estat, la qual cosa li ha permès, en quinze anys, treballar des de Falset amb més de 700 cellers i 25 denominacions d’origen, mobilitzant més de 40 milions d’euros d’inversió privada. "El que proposem és un projecte que interessa al conjunt de Catalunya per la seva dimensió i prestigi científic", ha afegit l’alcalde.
Aquest projecte estratègic, però, va més enllà del trasllat de l’actual centre tecnològic del vi, ja que el canvi suposaria el creixement de les instal·lacions, l’equipament tècnic i el personal de VITEC i, a la vegada, una ampliació de la capacitat d’investigació i dels serveis analítics que ofereix. D’una banda, el nou centre comptaria amb "una infraestructura diferencial de referència al conjunt de l’estat i al sud d’Europa", asseguren des de l'Ajuntament de Falset. Entre les novetats, hi ha una planta pilot de noves tecnologies, un laboratori de neurociència aplicada a les preferències i percepcions del consumidor, i un laboratori de garantia d’autenticitat i qualitat dels vins per evitar fraus i oferir eines objectives per a la tipificació de regions vitivinícoles i els seus productes.
Paral·lelament, el centre comptarà amb diferents laboratoris d’anàlisi al voltant de tota la cadena de valor vitivinícola i un celler experimental amb sala de criança que, en part, s’oferirà com a viver de cellers perquè, en una fase inicial, persones emprenedores puguin crear i posar en marxa el seu propi celler a la comarca. Així mateix, es posarà a disposició d’empreses, entitats i particulars, sales de reunions, aules de formació, una sala d’actes i presentacions, una sala de tast de gran format i una cuina.
Centre de Formació Professional Integrada
D’altra banda, s’estan mantenint converses amb l'Agència FPCAT de la Generalitat de Catalunya per aprofitar les instal·lacions i ubicar-hi un Centre de Formació Professional Integrada, que aglutini els diferents certificats i títols formatius relacionats amb el sector vitícola i els estudis de l’Escola d’Enologia Jaume Ciurana. Amb aquest canvi, aquests estudis, que actualment s’ofereixen a les aules de l’Institut Priorat, es desenvoluparan en un entorn professional on es reforci la formació de l’alumnat i es puguin crear sinergies amb el centre de recerca. També farà possible una formació de professionals altament tecnificada i de manera continuada.
A més, l’Ajuntament de Falset ha rebut més de 900.000 euros dels fons europeus Next Generation i l’anualitat 2023 dels Fons de Transició Nuclear per finançar la reforma de l’edifici annex que ocupaven les antigues oficines de la Falbar a fi d’ubicar-hi el Centre d’Inspiració Turística.
Experiència enoturística
L’objectiu és posicionar Falset com a capital del vi i porta d’entrada als diferents destins i experiències vinculades amb l’enoturisme i la descoberta dels productes de la terra, així com el patrimoni cultural del municipi i del conjunt de la comarca del Priorat. Les obres d’aquesta part de caire més turístic s’iniciaran aquest any 2024 amb l’objectiu que el nou equipament estigui operatiu l’any 2025. El projecte, plantejat com a eina estratègica per donar un nou impuls al potencial turístic del territori, contempla una àrea d’informació i reserva d’activitats, espais expositius immersius, i zones experiencials hiperinteractives i de realitat virtual que ajudin a explicar la història vitivinícola de la comarca.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics