Dijous, 13 de Maig de 2021

Exposició 'La feina que no es pot deixar. Pastors a Montsant'

Al Parc natural, fins al juliol

31 de Març de 2021, per Redacció
  • La mostra es podrà visitar de franc fins al juliol

    Cedida

El Parc natural de Montsant inaugura una exposició a la seu del parc, a la Morera de Montsant, sobre la història de la ramaderia en aquest espai natural protegit. De fet, l’exposició s’havia d’inaugurar el desembre passat però atesa la situació pandèmica el centre de recepció de visitants del parc, on s’allotja l’exposició, es va haver de tancar fins aquesta Setmana Santa.

 

Un projecte amb Carrutxa

En total, és un conjunt de 10 plafons que recorren la història de la ramaderia a Montsant, un territori que des de fa segles ha acollit ramats de cabres i ovelles, i on l’ofici de pastor ha estat un ofici cabdal i present en les comunitats. És una feina que no es pot deixar; els animals són éssers vius que necessiten atenció diària. L’exposició, produïda conjuntament amb Carrutxa, és el resultat en bona part d’una recerca sobre memòria oral, amb converses amb antics pastors de la zona o bé que havien portat els seus ramats dalt de Montsant, preferentment a l’estiu.

Així mateix, l’exposició vol posar l’èmfasi d’aquesta activitat en l’actualitat, en tant que la ramaderia contribueix al desenvolupament sostenible del territori. D’una banda, perquè des del punt de vista de la gestió i la conservació, el pasturatge és una eina de gestió de la muntanya mediterrània perquè manté ecosistemes oberts, alhora que és un mecanisme per a mantenir infraestructures per a la prevenció d’incendis. De l’altra, perquè l’existència de pastors al territori crea també desenvolupament econòmic local. I en aquest sentit, des del Parc Natural es dóna suport ja sigui subvencionant la pastura, ja sigui recuperant instal·lacions ramaderes per a vells i nous usos, redescobrint els antics camins ramaders que creuaven la serra, alhora que s’ha impulsat iniciatives de promoció dels productes locals derivats, fet que contribueix al manteniment del necessaris escorxadors municipals com el de Cornudella de Montsant.

En l’exposició que s’inaugura aquests dies també s’acompanya d’un passi d’imatges sobre l’ofici des del passat al present, i també hi ha un aparador amb una petita mostra d'art popular dels pastors que ha estat possible gràcies a la col·laboració del Museu de Reus.

Aquesta mostra presenta un seguit de collars amb esquelles i de clavilles de fusta, emprades amb els ramats que feien transhumància entre la Ribera d'Ebre i Montsant. Les clavilles són peces amb que es tanca el collar de cuir que subjecta l'esquella al coll de l'animal. Les clavilles antigues, obrades en fusta, molts cops de boix, però també de sabina, ginebre o corner, tenien forma de clau. Treballades amb ganivet, eren sovint decorades amb motius tallats sobre la fusta.

També es podrà veure alguns collars de defensa de gos d’atura, testimoni de l’existència de llops a la serra de Montsant, cedits per particulars de la comarca. Un d’ells, recollit a Ulldemolins a mitjan segle XX i que es conserva al Museu de Reus, mantenia la indicació que els últims llops van ser eliminats de la muntanya a finals del segle XIX.

La visita és gratuïta i es podrà fer fins a principis de juliol. A partir de llavors, la idea és que sigui itinerant i que s’apropi als diversos municipis dins l’àmbit del parc natural.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges