L'Ajuntament de Falset ha limitat la implantació de renovables i les infraestructures d'evacuació i transport de l'energia al seu terme municipal. Com ha remarcat l'alcalde Carlos Brull, l'objectiu és protegir les zones d'interès natural i agrari i evitar que s'instal·lin plantes de grans dimensions. La regulació s'ha fet a través de la modificació del POUM, aprovada inicialment i per unanimitat pel plenari, aquest dilluns. Entre altres mesures, el nou planejament limita les dimensions dels parcs de renovables a 20 hectàrees -mentre que la llei 16/2019 permet arribar a 300 hectàrees-. "Per minimitzar l'impacte paisatgístic", tampoc es podran instal·lar a menys de 500 metres del nucli urbà ni a menys de 100 metres de les carreteres.
La modificació puntual del POUM (Pla d'Ordenació Urbanística Municipal) de Falset també estableix diferents requisits segons la zona, depenent de la seva vulnerabilitat - "baixa, mitjana o alta" - en relació amb l'impacte ambiental, que pugui generar la instal·lació de plantes de renovables. La zona amb menys impacte és la part sud-oest del terme municipal, de la carretera N-420 cap a la carretera de Bellmunt.
Les noves normes urbanístiques no permetran implantar renovables en sòls protegits ni es permetrà que eliminar masses arbrades en sòl forestal. La regulació permet centrals energètiques en sòl rural i complint els requisits establerts. La distància mínima entre dues instal·lacions de renovables haurà de ser de 300 metres. Les instal·lacions d’autoconsum queden excloses d'aquesta regulació.
L'alcalde de Falset, Carlos Brull, ha remarcat que es tracta d'una mesura de regulació, prevenció i protecció de l'entorn municipal, per disposar "d'una eina que no tenien" per salvaguardar "l'espai agrari, forestal i el patrimoni paisatgístic del municipi". El batlle ha recordat que les administracions locals estan "obligades" a autoritzar, segons la llei 16/2019, la instal·lació de renovables en sòl no urbanitzable si no existeix "cap prohibició expressa del planejament municipal". "En definitiva, és respectar la llei, mantenint el que sempre hem dit, que estem a favor de les energies renovables, però no a qualsevol preu", ha defensat Brull. També ha remarcat que el consistori sempre prioritzarà la voluntat dels propietaris dels terrenys afectats.
Aquesta regulació es va posar en marxa fa dos anys, arran del primer decret de renovables i una allau de projectes a tots els municipis que va posar de manifest la necessitat de "tenir una eina per regular" la implantació de futures plantes energètiques. La modificació del POUM quedarà aprovada definitivament amb el vistiplau de la Comissió d'Urbanisme, després dels tràmits corresponents i els informes que han d'emetre els departaments implicats. Mentrestant, les llicències per instal·lar parcs de renovables queden suspeses un any.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics