Del maig 2023 fins el maig 2024, es commemora el centenari del naixement del pintor reusenc Josep M. Morató Aragonès (Reus, 21 maig 1923 - Barcelona, 5 maig 2006), considerat un dels pintors catalans figuratius més destacats de la segona meitat del segle XX. L'Any del Centenari Morató Aragonès s'estructurarà en dues parts: una primera de caràcter essencialment documental i una segona amb l'obra com a protagonista.
Els actes commemoratius, organitzats per l’Arxiu Morató Aragonès (AMA) i comissariats per Maria Elena Morató en col·laboració amb diverses entitats i professionals del món cultural, oferiran tant a Reus, la seva ciutat natal, com a Cornudella de Montsant i Barcelona, un seguit d’actes, taules rodones, exposicions i mostres documentals i fotogràfiques, que ens descobriran les claus per entendre la seva prolífica trajectòria.
Exposicions a Cornudella i a Reus
L'Arxiu Morató Aragonès (AMA) acull l'exposició 'Cornudella anys 30. El despertar artístic de Morató Aragonès', que es pot visitar fins al 28 d'abril de 2024. L'exposició de caràcter documental i històric, organitzada per l'AMA, presenta una cinquantena de documents i fotografies inèdites de la vida quotidiana i dels paisatges que tant van influenciar a l'artista, així com amb algunes de les obres primerenques del jove Josep Maria.
A través de documents i fotografies antigues dels fons personals del pintor, la mostra ens apropa a un entorn humà i un paisatge prioratí que van conjurar se per fer néixer l’interès per la pintura en un nen que, a banda de córrer pels seus paratges, observava atentament tot el que la natura li posava davant dels ulls. Poble, muntanyes, marges, tolls i conreus van ser la inspiració primerenca d’un artista que va créixer amb el terrer al cor.
Aquest recorregut visual i emocional acaba amb la irrupció d’Ignasi Mallol i Ivo Pascual en l’univers del jove Josep Maria Morató i l’exposició de les seves primeres obres, fetes entre 1935 i 1940, abans de guanyar el 1940 amb 17 anys la Medalla Fortuny de Reus. Un conjunt de quadres que no han estat exposats en públic des de 1945. L’exposició romandrà oberta fins al 28 d’abril 2024, amb un horari de 10 del matí a les 2 del migdia, cada primer diumenge de mes i visites concertades els caps de setmana.
D'altra banda, el setembre del 2023, el Centre de Lectura de Reus presentarà l'exposició 'Morató Aragonès. Percepcions literàries', que reunirà documents des del 1940 al 1973.
Finalment, entre setembre i octubre del 2023 està prevista la inauguració d'una tercera exposició, 'La llum caleidoscòpica de Morató Aragonès', a la Galeria Anquin's de Reus.
La vinculació de Morató Aragonès amb la seva terra i amb els llocs que visitava
Morató Aragonès sempre va mantenir-se vinculat a la seva terra, pintant els paisatges de Cornudella i Reus, que alternava en els seus períodes més viatgers amb vistes dels llocs que visitava: les costes mediterrània i cantàbrica, el paisatge francès (amb una arquitectura que afavoria la geometrització), el paisatge castellà (que propiciava l’auster joc cromàtic i compositiu de difícil solució), Holanda i Anglaterra, van ser vèrtex oposats d'una realitat que ell va saber conjugar amb destresa. Fonamentalment paisatgista i excel·lent dibuixant, va dedicar també a la figura i a les composicions de cafès gran part de la seva producció. Sense oblidar, en èpoques intermèdies, els temes de marines i els bodegons.
Amb una ingent producció i un extens palmarès, reflex de la seva dedicació apassionada a la pintura, va ser també un gran amant de les tertúlies, i el seu nom forma part de les que van tenir lloc en punts emblemàtics de Barcelona: Kansas, La Punyalada, Samoa, La Cova del Drac i Escarlata.
Pintor figuratiu de referència a Catalunya
Amb un recorregut de quasi 70 anys (el 1937 va pintar el seu primer oli), Morató Aragonès -distingit el 1999 amb la Medalla d’Or de la Ciutat de Reus i amb el títol de Fill Adoptiu de Cornudella de Montsant- va formar part d’una generació a cavall de dues èpoques que, tot respectant l’herència dels mestres catalans i espanyols, s’aventurava en els nous camins que irradiaven de capitals europees com Roma o París. De tots aquests corrents, Morató en va saber extreure les ensenyances i els va adaptar a la seva personal visió pictòrica de confluència, tot mantenint un compromís infrangible amb la figuració essencial.
Considerat un dels pintors catalans figuratius més destacats de la segona meitat del segle XX, va gaudir també de l’afecte, consideració i respecte dels mateixos artistes de diverses generacions amb els quals va coincidir.
Setze anys després de la seva mort, el Centenari se’ns presenta, com el moment adient no només per recuperar el pintor i fer-lo descobrir a les noves generacions sinó per propiciar la reflexió al voltant de la seva obra i la seva aportació a l’art del segle en el que va viure.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics