Dimecres, 24 d'Abril de 2024

Sopa de tortuga a la Cartoixa d'Escaladei

Una nova peça audiovisual d''Històries monumentals' se centra en la dieta dels monjos

21 de Maig de 2020, per Redacció
  • Imatge d'arxiu de la Cartoixa d'Escaladei

    Cedida

"Sopa de tortuga a la Cartoixa d'Escaladei" és el títol d'aquesta setmana d'"Històries Monumentals", un seguit de peces audiovisuals que, arran del confinament, ha començat a emetre el Departament de Cultura, a través de l'Agència Catalana del Patrimoni Cultural. Aquestes peces breus estan pensades per divulgar el patrimoni monumental català i, alhora, mantenir vius els grans monuments en l'imaginari col·lectiu.

La càpsula audiovisual d'aquesta setmana explica com la tortuga formava part de la dieta dels monjos de la Cartoixa d'Escaladei. Una de les característiques principals de la dieta cartoixana és la no-ingerència de carn, cosa que va afavorir que la tortuga (que no es considerava ni carn ni peix) passés a formar part dels àpats dels monjos cartoixans. De fet, si visiteu la Cartoixa d'Escaladei, hi podreu veure, encara avui dia, un espai conegut com la bassa de les tortugues.

La difusió d'aquestes "Històries monumentals" es fa a través dels canals digitals de patrimoni.gencat (butlletí electrònic i xarxes socials), on es publica una història nova cada setmana. El projecte s'ha desenvolupat al llarg del confinament i de forma totalment telemàtica amb la participació dels guies dels monuments gestionats per l'Agència Catalana del Patrimoni Cultural que s'han encarregat d'explicar de viva veu i gravar les seves explicacions sobre les històries escollides.

Aquestes píndoles no pretenen explicar la Història en majúscula del monestir, sinó que posen l'accent en "les infinites històries humanes que hi ha darrere dels monuments de Catalunya, ja que durant segles han estat part essencial de la vida de Catalunya i de la seva gent", afirma el director de l'Agència, Josep Manuel Rueda, que assegura que aquest projecte "permet posar el patrimoni a l'abast dels ciutadans en uns moments extremadament complicats". Des d'aquest punt de vista, Rueda confia que, un cop s'aixequi el confinament, "la ciutadania torni als monuments, en tant que són el seu patrimoni i una manera excel·lent de fer turisme mentre es coneix la història del país".

 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics