Dijous, 28 de Març de 2024

Reus dedica una placa a l'exministre de la República Joan Garcia Oliver

29 d'Abril de 2014, per Redacció
  • Col·locació de la placa en homenatge a Joan Garcia Oliver

    Cedida

El polític reusenc anarcosindicalista Joan Garcia Oliver, qui va ser ministre de Justícia durant el govern republicà de Francisco Largo Caballero, ha estat reconegut, aquest dimarts, per l'Ajuntament de Reus. L'acte, que ha consistit en la col·locació d'una placa en la seva casa natal, al número 30-32 del carrer de Sant Elies, ha comptat amb la presència de l'alcalde Carles Pellicer, i de diversos veïns.

Joan Garcia Oliver (Reus, 1902-Guadalajara, Mèxic, 1980) va ser un sindicalista i polític anarquista que va arribar a ser ministre de Justícia en representació de la Confederació Nacional del Treball–Federació Anarquista Ibèrica, des del novembre de 1936 al maig de 1937.

Garcia Oliver va iniciar l'organització de les Escoles Populars de la Guerra i va posar en funcionament els camps de treball per als detinguts polítics. Durant els fets de maig de 1937 exhortà els cenetistes de Barcelona que deixessin la lluita als carrers de Barcelona, cosa que més tard li va ser durament criticada. Exiliat l'any 1939 coincidint amb la derrota republicana, s'instal·là a Suècia, Veneçuela i Mèxic. Va escriure un llibre de memòries, El eco de los pasos.

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (1)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

Quim Besora  30 d'Abril de 2014

Bona noticia

Llàstima que no s'hagi fet el ressó que la importància històrica del reusenc Joan Garcia Oliver demanava; però malgrat tot la significació del lloc on va nèixer és un esdeveniment important i cal felicitar les persones que hagin intervigut. Amb actes com aquest la ciutat es reequilibra amb el que ha estat el seu passat, i pot explicar millor com actuem els reusencs en el present. Confio que institucions i entitats de la ciutat organitzaran algun acte de tipus acadèmic per tal de difondre quina va ser la rajectòria d'aquest reusenc lluitador obrer, ministe de la República i exiliat republicà, des d'una fidelitat a les seves idees àcrates, tot i viure una progresiva i natural moderació. Pel curs vinent fora bó un cicle sobre l'exili, on es veiès l'evolució soferta en ell - l'exli- per figures reusenques de diverses ideologies.