Dijous, 15 d'Agost de 2024

Aigües de Reus intensifica el seguiment continuat del Virus del Nil Occidental

El programa, en marxa des del brot detectat el mes de setembre, es reactiva aquest mes de maig per evitar la proliferació de mosquits

08 de Maig de 2023, per E. R.
  • L'ajuntament fa una sèrie de recomanacions davant la presència de mosquits

    Cedida

Aigües de Reus té en marxa un programa de control i seguiment de la possible presència del virus del Nil occidental (VNO) per evitar la seva aparició i transmissió. El pla es va activar el mes de setembre, després que es detectés un focus a la ciutat amb una persona infectada. Actualment, s'ha intensificat el programa, ja que del 15 de maig al 15 de novembre és l'època d'activitat del vector. 

 

Es duen a terme accions per controlar la proliferació de mosquits

El pla de vigilància que s’aplica té com a principals objectius el control de la presència de mosquits del gènere Culex Pipiens a tota la ciutat i la reducció de l'impacte en humans. Tot i que el programa es mantingui durant tot l'any,  la vigilància es reactiva i intensifica durant el període estival en aquelles zones on, anteriorment, ja s’hagin detectat casos en humans del VNO.

D'aquesta manera, Aigües de Reus du a terme diverses accions per impedir la proliferació de mosquits com la instal·lació de trampes de captura, l’aplicació d’insecticides microbians selectius en els hàbitats aquàtics i la realització de tractaments a la via pública. Les mesures suposen un cost de 35.700 euros i en cas d’incidència es comunicaria immediatament a Salut Pública perquè s’activessin les mesures sanitàries pertinents.

 

Aigües de Reus té un programa de control sobre insectes i rosegadors

D’altra banda, des de fa anys, Aigües de Reus compta amb un programa de control de plagues per a insectes i rosegadors amb un cost anual que supera els 100.000 euros. El programa inclou un seguiment de les larves de mosquits en les zones verdes de la ciutat on hi ha acumulacions d’aigua.

Aquestes accions preventives es concentren entre els mesos d’abril i setembre (l'època de més risc), tot i que també es facin actuacions puntuals en cas d’incidència. Paral·lelament, la neteja d’embornals (20.000 durant el 2022) ja ha incorporat habitualment l’ús d’hipoclorit concentrat (lleixiu) a fi i efecte de controlar la població d’insectes i altres plagues.

 

El Virus del Nil Occidental habitualment es cura símptomes lleus

Pel que fa al Virus del Nil Occidental, és un virus transmès per artròpodes que provoca la febre del Nil occidental en persones i animals i que té un origen principal en algunes parts d’Àfrica i d’Orient Mitjà, tot i que el canvi climàtic ha accelerat la transmissió a altres països. Aquesta malaltia és un flavivirus que habitualment es cura sense símptomes o amb símptomes lleus, però que en alguns casos pot causar malalties més greus.

En les persones, la via de transmissió més freqüent és la picada d’un mosquit infectat. La febre del Nil occidental és una malaltia de declaració obligatòria a Catalunya i existeix una Xarxa de Vigilància Epidemiològica, que regula els sistemes de notificació de malalties de declaració obligatòria i brots epidèmics.

 

 

 

 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges