Dissabte, 16 de Gener de 2021

Aprovat de manera inicial el nou ROM

29 de Novembre de 2019, per Redacció/ M.B.
  • Moment de la votació del ROM al ple d'aquest divendres

    Ara Reus/ Twitter

Després de tirar endavant la modificació dels punts de l'ordenança de civisme relatius a la prohibició (i la sanció) de la mendicitat i la nuesa a la via pública de Reus, el ple d'aquest divendres ha servit per aprovar inicialment el nou Reglament orgànic municipal (ROM), que regularà el règim organitzatiu del consistori i que definirà el funcionament dels òrgans que en depenguin, així com l'estatut dels membres de la corporació. El nou text modifica el reglament vigent, que va entrar en vigor l’any 2003. El govern Pellicer ha comptat amb el suport del PSC, si bé Cs hi ha votat en contra. La CUP s'ha abstingut. 

El redactat del nou reglament s’ha plantejat com a objectiu "modernitzar-ne el contingut, i ajustar-lo als canvis legislatius que afecten l'organització i el funcionament dels òrgans municipals; així com també als canvis socials i polítics que han posat a l'agenda municipal nous reptes i exigències", s'ha indicat des de l'Ajuntament. En aquest sentit, el nou ROM presenta l’administració municipal com la "més propera a la ciutadania i, com a tal ha de ser més participativa i transparent en la presa de les seves decisions i en el rendiment de comptes de les seves actuacions".

Alhora, i com ha expressat la regidora del ram, Montserrat Flores, ha de fomentar "la igualtat entre homes i dones dins i fora de les seves estructures d'organització, i ha d'implementar mitjans electrònics de gestió i de relació amb la ciutadania, per tal de cercar la màxima eficàcia, interoperabilitat i inclusivitat de les seves actuacions". Per assolir aquests objectius, ha precisat Flores, el nou ROM fa referència "a la constitució, vigència i finalització del mandat corporatiu"; en aquest sentit, ha volgut destacar les primeres mesures organitzatives per a la configuració del cartipàs municipal, tant d'alcaldia com del ple, així com una menció específica als actes i acords que no es poden adoptar, un cop finalitzat el mandat corporatiu.

També s'hi afegeix, com a nou contingut, la regulació "exhaustiva" de l'estatut dels membres de la Corporació, clarificant i especificant la classificació de drets i deures que els corresponen. Per tot plegat, ha manifestat la regidora, el nou ROM introdueix "els mecanismes i la regulació adient per fer efectius els principis de transparència i bon govern, d'igualtat efectiva entre homes i dones, d'accés electrònic a l'administració i de simplificació de l'activitat administrativa".

Des de l'oposició, el PSC ha argumentat el seu vot favorable al nou ROM perquè aquest inclou "totes les nostres propostes, entre les quals destaca la possibilitat que els regidors i regidores puguin votar a distància" a les sessions plenàries. La CUP ha estat més crítica, en especial pel que fa la prohibició d’intervenir al ple exhibint pancartes o cartells per part del públic. "Entenem que s’ha de mantenir l’ordre a nivell d’organització, però no pensem pas que  s'hagi d’impedir el dret a la llibertat d’expressió", s'ha queixat la portaveu del grup, Marta Llorens. Finalment, Cs ha raonat el seu rebuig al seu parer perquè, al seu parer, el document discrimina els drets lingüístics de la població castellanoparlant. De fet, la portaveu Débora García ha qüestionat que el català "sigui la llengua pròpia de Catalunya". 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics