Dimecres, 26 de Juny de 2024

Cicle de conferències sobre les grans pandèmies a l'Arxiu

21 d'Octubre de 2021, per
  • Una imatge de l'interior de l'Arxiu

    Reus.cat

El proper mes de novembre, l’Arxiu Municipal de Reus i l’Arxiu Comarcal del Baix Camp, organitzen un cicle de conferències sobre les grans pandèmies que ens han colpit des de l’edat mitjana fins a l’actualitat. L’objectiu del cicle és el d’exposar quines han estat les principals pandèmies que han afectat la nostra societat, des de l’edat mitjana fins a l’actualitat.

El cicle consta de cinc conferències. La primera conferència es durà a terme el dimecres 3 de novembre i anirà a càrrec de la doctora Coral Cuadrada, historiadora i arxivera. Pronunciarà la conferència La pesta negra: mesures, restriccions, interpretacions.

El dia 9 de novembre, el doctor Eduard Juncosa, historiador i politòleg, se centrarà en les pandèmies que van afectar el Camp de Tarragona entre els segles XIV i XVII. La seva ponència portarà per títol Com passe havent lo contagi ab tant rigor... Pandèmies al Camp de Tarragona entre els segles XIV i XVII.

Dimarts 16 de novembre, l’etnòleg Salvador Palomar ens parlarà d'El còlera de 1885, entre la religió i la ciència, i el dia 23, l’historiador Joan Navais exposarà l’impacte de la grip de 1918 al Camp amb la conferència que porta per títol La gran pandèmia de grip de 1918 a Reus i a les comarques del Camp.

Per finalitzar el cicle, l’historiador i director del Museu d’Història de la Medicina de Catalunya, el doctor Alfons Zarzoso, sota el títol Un món amenaçat. Epidèmies i salut global, 1945-2021, se centrarà en el món contemporani actual i en com la medicina ha hagut d’enfrontar-se a grans reptes i en la necessitat d’entendre el món en termes de salut global.

Aquest cicle de conferències, és organitzat per l’Arxiu Municipal de Reus i l’Arxiu Comarcal del Baix Camp i hi col·laboren importants institucions com la Universitat Rovira i Virgili, la Universitat de Barcelona, el GRAMP-UB, el MARC (Medical Anthropology Research Center), Carrutxa, el Museu d’Història de la Medicina de Catalunya i el Centre de Recursos Pedagògics del Baix Camp.

Les conferències es duran a terme a dos quarts de 7 de la tarda a la seu de l’Arxiu, al carrer de Sant Antoni Maria Claret, 3. Seran transmeses en directe (reus.cat/endirecte) i disponibles posteriorment a través de Youtube.
 

Cartell del cicle Foto: Reus.cat


 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges