Divendres, 19 d'Abril de 2024

Cs es queda sol al ple defensant la 'neutralitat' a les escoles de Reus

S'aprova una moció cupaire sobre el barri del Carme amb una esmena del govern

29 de Novembre de 2019, per Marc Busquets
  • Un instant del ple d'aquest divendres

    Ara Reus/ Twitter

Un cop fet el recés per dinar, el ple d'aquest divendres ha continuat amb l'aprovació unànime del Pla municipal de polítiques de gènere. La regidora del ram, Montserrat Flores, s'ha felicitat per "seguir avançant cap a una ciutat igualitària, que treballa per la igualtat real entre dones i homes, erradicant les discriminacions de gènere fruit de la societat heteropatriarcal que ens envolta". Des del PSC, la regidora Sandra Guaita ha descrit el document com "una eina útil i molt necessària", tot instant el govern a fer-ne "un bon seguiment" per tal que hi hagi "un retorn dels resultats".  Després, Cs s'ha quedat sol en la defensa de la "neutralitat" als patis de les escoles de Reus arran l'"espionatge" que al seu parer hi practiquen entitats com Plataforma per la llengua per avaluar l'ús del català entre nens i joves. 

La moció cupaire sobre el 'malestar' al Carme

Acte seguit s'ha debatut la proposta de la CUP per crear una taula "per afavorir la transparència" en la gestió de Sirusa. Aquesta no ha prosperat pel rebuig del govern. En representació d'aquest, el regidor de Medi Ambient, Daniel Rubio, ha indicat que "no ens pertoca a nosaltres, com a ple municipal, decidir si la taula s'ha de constituir o no". El PSC hi ha votat a favor. 

Just després, els cupaires han defensat una moció relativa al "malestar" al Carme per diverses "problemàtiques", com les ha descrites el regidor Edgar Fernández. Aquest ha criticat la "deixadesa" del govern davant d'un "problema d'ordre públic". El cupaire ha demanat "un debat profund" entre tots els actors implicats, des dels veïns fins als grups municipals representants al ple.

Per tot plegat, ha instat la resta de forces polítiques a impulsar una taula d'emergència que determini "què cal fer de manera immediata" i a crear un Consell municipal de barris. A través de la regidora Flores, el govern ha fet una esmena per concretar un únic punt lligat al desenvolupament del Pla estratègic de participació, que comportaria l'establiment d'un òrgan estable on els veïns puguin dir-hi la seva. Tots els partits hi han votat a favor. 

La proposta 'de ciència ficció' de Cs sobre la llengua als col·legis

El debat ideològic ha tornat al ple, més endavant. Ha estat a partir d'una proposta de resolució de Cs per garantir la "neutralitat" als centres educatius de la ciutat. La portaveu espanyolista, Débora García, ha carregat contra l'estudi de Plataforma per la llengua per avaluar l'ús del català del pati, acció que ha definit com "espionatge" tot instant el ple a "condemnar-lo" en el primer dels tres acords del text. El segon pretenia que la Generalitat "impedís" l'accés dels individus "que espien la canalla" als col·legis i promoure el dret constitucional a usar les llengues oficials a Catalunya. Tots els grups hi han votat en contra (23 contra tres). 

En representació del govern, el regidor d'Educació, Daniel Recasens, ha apuntat que la proposta de Cs "és de ciència ficció" perquè "els drets lingüístics dels alumnes" no són amenaçats. "Entri a les escoles i als instituts i veurà que no són presons, i entengui que un estudi no és espionatge, sinó que en tot cas pot tenir una part d'observació", ha afegit. "Hi votarem en contra perquè la llengua no es toca", ha reblat. "Cs va néixer precisament per defensar-nos del seu control, i per garantir que es pugui parlar en la nostra llengua", ha replicat García. 

Altres qüestions

Una altra proposta de resolució, aquesta presentada pel PSC, també ha tirat endavant. D'aquesta manera, el plenari ha acordat que la ciutat se sumi a la declaració de la FEMP a favor de l'AGENDA 2030 dels objectius de desenvolupament sostenible (22 vots a favor i una abstenció a la CUP, a causa de la marxa de dos dels seus regidors abans de la votació).

Altre cop en el capítol de les mocions (les restants s'han votat abans a petició dels cupaires), s'ha debatut sobre l'adhesió de Reus al moviment 'Pet friendly'. Els punts s'han votat per separat, tot prosperant en part. Amb tot, els espanyolistes han aconseguit el suport majoritari del ple per desenvolupar una campanya de conscienciació als establiments comercials, així com per estudiar les "accions necessàries per adaptar i incrementar els espais públics als principis" a la iniciativa. 

Finalment, el govern ha tombat una moció per desplegar la policia de proximitat i recuperar la figura de l’agent de convivència. "És una oportunitat perduda per donar resposta a la greu situació d’inseguretat i incivisme que travessa la ciutat", s'ha apuntat des del PSC.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (1)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

J. A. Carricondo  30 de Novembre de 2019

Fer la guitza!

Què vol dir neutralitat? Algú la pot practicar? Parlant de manera que no es pot aclarir res! Tothom vol portar l'aigua al seu molí, sigui qui sigui. Potser cal parlar de raonaments raonats i de lògica humana. Parlar per enderrocar i intentar fer malbé els altres no aporta res a menys que en trobi amb la incultura que no és capaç d'aportar cap raonament.