Divendres, 26 de Juliol de 2024

Daniel Rubio: 'Des de la posada en marxa del web de benestar animal, hi ha més interès en adoptar'

El regidor fa balanç del funcionament de la plataforma que permet la recerca, consulta i adopció de gossos i gats trobats al carrer

24 de Novembre de 2020, per M.B.
  • Rubio, a la sala de premsa del consistori, en una imatge d'arxiu

    Reusdigital.cat

Va ser el passat mes d'agost quan des de l'Ajuntament de Reus es va anunciar la posada en marxa d'un web d'adopció d'animals amb l'objectiu de "fomentar-la", tal i com van exposar fonts municipals. Mesos després, diverses famílies han fet ús de la plataforma impulsada per la regidoria de Medi Ambient, amb Daniel Rubio al capdavant. En una entrevista concedida a Reusdigital.cat, aquest fa balanç de l'eina i n'assenyala altres possibilitats, ja que ofereix informació de la ubicació de les zones d'esbarjo o consulta sobre la normativa d'aplicació vigent. 

Dies enrere, el consistori va assenyalar que per ara són els vuit els gossos i tres els gats adoptats. Quina lectura se'n fa des de la regidoria?

La lectura és positiva. Ara mateix, a banda, hi ha quatre gossos més en fase de preadopció. 

En què consisteix?

Bàsicament és un període d'uns 20 dies per tal que la família i l'animal es coneguin i perquè aquest s'adapti de manera adequada al nou entorn. Les dades que tenim són positives per a nosaltres, perquè hem notat un increment en l'interès per adoptar, en especial des de la posada en marxa del web i del correspont ressò que se'n fan els mitjans de comunicació. Hi ha veïns que potser s'estaven plantejament l'adopció i ara s'han trobat una eina més al seu abast. 

N'hi ha una trentena més, d'animals que esperen una acollida.

Això mateix. I seguirem treballant per tal que trobin una llar. 

Per què es va optar per un web com a eina per adoptar?

La idea va néixer de la redacció de l'Ordenança de tinença d'animals, que es va aprovar fa una mica més d'any, i de la feina feta conjuntament amb les entitats en diverses taules de treball. D'aquí precisament la voluntat de la regidoria de tirar endavant el web, que té una part principal on hi consten els animals per adoptar amb la seva fitxa corresponent, una mica de descripció i un registre intern que està vinculat a la nostra base de dades. També un motor per a la recerca que permet establir diversos filtres, tals com l'espècie o la raça, entre altres. 

S'hi aporta cap altra informació?

Un altre dels filtres que aporta la recerca, i que anirà creixent amb el temps, és del centre d'acollida dels animals. Hem començat a treballar amb L'Última Llar perquè és l'empresa a la qual s'ha adjudicat el contracte del servei per als propers dos anys, però estem parlant amb les entitats per tal que puguin incorporar gossos i gats que siguin a Reus i que passin a formar part de la base de dades de la plataforma. Després de tot, el de menys és on sigui l'animal; el que busquem és que tots siguin al registre. 

Hi ha partits de l'oposició i entitats animalistes que qüestionen obertament la tasca de L'Última Llar. 

D'una qüestió com aquesta, la dels animals que cerquen una segona oportunitat, no en farem política. Lamento l'actitud d'alguns partits de l'oposició i d'algunes entitats, perquè el web no és pas una idea del regidor Rubio, sinó que hi va col·laborar molta gent. Si les idees són bones per al municipi, cal tirar-les endavant. El que vull dir és que les crítiques han d'estar fonamentades. L'Útima Llar es va presentar a una licitació com ho haurien pogut algunes entitats animalistes, i si no s'hi han presentat potser és perquè no poden assumir la responsabilitat que implica, set dies a la setmana i 24 hores al dia, recollir animals que s'han trobat. Hi ha poques empreses preparades, per fer aquesta feina. 

Han subratllat que ha rebut diverses denúncies. 

En les inspeccions que es fan de manera periòdica a L'Última Llar, ja sigui per part del Seprona, la Generalitat o l'Ajuntament de Reus, no s'hi ha trobat res que suposi una infracció normativa. No s'ha detectat cap incidència que ens faci pensar que s'ha produït maltractament animal. 

El model del web de benestar animal s'ha inspirat en altres existents?

Vam fer una recerca per trobar-ne, però no hi ha molts exemples. El que hem volgut ha estat obrir una porta a la ciutadania per tal que se sàpiga que els animals que s'han trobat al municipi de Reus poden ser adoptats. Penseu que la majoria han estat abandonats i que, per tant, mereixen una segona oportunitat. D'aquesta manera, i amb les eines informàtiques que teníem a l'abast, ara tenim una eina que pot posar en contacte qui vulgui adoptar amb el servei que es presta. 

I ha inspirat, el model del web de benestar animal de l'Ajuntament de Reus?

Hem rebut moltes felicitacions, no només d'altres municipis sinó dels veïns, que a les xarxes socials celebren la iniciativa. Des de la seva posada en marxa, a l'agost, la plataforma ha tingut més de 15.000 visites i segueix creixent. A més, també es pot consultar la normativa i les gestions que cal fer, i també és força consultada. 

Té marge de millora? S'han detectat aspectes on cal incidir?

Sempre hi mirem d'introduir millores. És el cas dels animals que són estat de preadopció, que queden fora del web per no crear confusions en altres usuaris. Estem treballant en la redacció d'un conveni amb les entitats per tal que el procediment per afegir animals a la base de dades sigui senzill i ràpid, posem per cas. 

Passat el període de preadopció i feta l'adopció, es fa un seguiment de la situació de l'animal?

Passat el període de preadopció no es fa un seguiment com a tal, però si arribés el cas sempre el podrien retornar. No seria el desitjable, i de fet no passa, perquè qui adopta no abandona. Qui se'ns adreça és perquè té prou sensibilitat i paciència per tenir cura de l'animal. 

Precisament, i sobre l'abandonament, l'any passat es van recollir més de 350 animals a la via pública. 

D'aquells més de 350 animals recuperats a la via pública el 2019, el 72% es va adoptar o recuperar. Si ara tenim el web és perquè no volem ser autocomplaents, perquè volem que acullin el 28% restant. 

 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges