Divendres, 06 de Setembre de 2024

Denuncien una diferència de preu 'injustificada' de l'avellana entre les llotges de Reus i les d'Itàlia i Turquia

El sindicat urgeix al Departament d'Agricultura perquè posi en marxa l'elaboració del preu oficial d'aquesta fruita seca a través de l'Observatori Agroalimentari de Preus

07 de Setembre de 2016, per ACN
  • El passat 5 de setembre es va iniciar a Reus la cotització de la nova avellana

    ACN

El sindicat Unió de Pagesos (UP) ha denunciat el que considera una diferència de preu de l'avellana "injustificada" entre les llotges de Reus i les d'Itàlia i Turquia. De fet, en aquest últim país, UP ha explicat que la diferència pot arribar fins a un 58% el valor del de la Llotja de Reus. El passat 5 de setembre es va iniciar a Reus la cotització de l'avellana per aquesta nova campanya a un preu de 2,20 euros la lliura de negreta. En canvi, el preu mitjà a Itàlia és de 2,60 euros i a Turquia oscil·len entre les 14,30 i les 12,25 lliures turques el quilo closca, l'equivalent a 3,48 i 3 euros la lliura d'avellana.

Davant d'aquestes diferències, el sindicat ha exigit al Departament d'Agricultura que l'Observatori Agroalimentari de Preus comenci a elaborar ja els preus representatius de l'avellana i no esperi al gener com té previst. UP reclama que es faci ara perquè és en els pròxims quatre mesos quan es comercialitza el gruix de les avellanes i se'n determinen els ingressos del productor. El sindicat ha lamentat que la Llotja de Reus hagi fixat un preu "tan baix" per l'avellana tenint en compte la realitat del mercat. De fet, la producció d'avellana a Turquia per aquesta campanya està prevista en 468.000 tones, quan la mitjana normalment és de 550.000 tones. Si es té en compte que hi haurà més demanda que oferta, Unió de Pagesos troba "incomprensible" el preu cotitzat aquesta primera setmana per l'avellana negreta a Reus.

A més de lluitar amb preus per sota dels internacionals, els productors de fruita seca han recordat que s'enfronten, des de l'any passat i per als propers cinc anys, amb la decisió del Departament de deixar de pagar el 20% del valor de les ajudes agroambientals de producció integrada en ametller, avellaner i noguer. En el cas de l'avellaner és de 72 euros menys per hectàrea. A més, els joves que s'incorporen a l'activitat agrària queden fora d'aquestes ajudes durant aquest període. En aquest sentit, UP ha reclamat al Departament que rectifiqui la seva decisió i que aporti els fons necessaris per pagar a la pagesia les ajudes agroambientals compromeses.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics