Dilluns, 15 de Juliol de 2024

‘Descartar l’Alzheimer és una informació emocional molt important’

09 de Novembre de 2015, per Enrique Canovaca
  • El doctor Rosich i la doctora Danús, a les portes de l'Hospital de Sant Joan

    Cedida

La doctora Mònica Danús, cap del Servei de Medicina Nuclear de l’Hospital de Sant Joan, i el doctor Marcel Rosich, responsable de la Unitat de Diagnòstic de Demències de l’Institut Pere Mata, presenten una nova prova de diagnòstic de l’Alzheimer que permet descartar la malaltia en casos de deteriorament cognitiu que requereixin una especial resolució diagnòstica. Tan Rosich com Danús consideren que aquest és un pas més per entendre les causes i les conseqüències d’una malaltia encara desconeguda en l'àmbit mèdic i asseguren que en cas de donar positiu a la prova, no significa automàticament tenir Alzheimer. El fet, però, de poder descartar-la és una informació emocional molt bona per al pacient, segons expliquen a Reusdigital.cat.

Què aporta la prova en el diagnòstic de la malaltia de l’Alzheimer?

Dra. Danús: El PET-CT amb traçador d’afinitat per la proteïna beta-amiloide permet descartar la malaltia d’Alzheimer. D’altra banda, quan la prova és positiva, no permet la confirmació, ja que existeixen altres malalties que tenen dipòsit de proteïna beta-amiloide, com la variant logopènica de l'afàsia primària progressiva, atròfia cortical posterior o demència de cossos de Lewy.

Quines són actualment les proves que es fan per detectar la malaltia?

D: Respecte a les proves d’imatge de medicina nuclear, a part de la prova de la proteïna beta-amiloide, es poden realitzar estudis de metabolisme i/o perfusió cerebral que poden mostrar un patró compatible amb la malaltia d'Alzheimer. S'observa afectació predominantment temporoparietal.

Teniu calculat la quantitat de persones amb trastorn cognitiu lleu que poden ser objectes de la prova? Dit d’una altra manera, quina és la prevalença d’aquests trastorns entre la gent gran.

Dr. Rosich: Es calcula que el 5% de les persones de més de 65 anys tenen demència. D'aquestes persones, tres quartes parts tenen malaltia d'Alzheimer i l'altra part altres tipus de demència. Les demències tenen major incidència com més edat tingui el segment de població estudiat. La prevalença per la malaltia d'Alzheimer pot ser de l’1,6% per la franja d'edat dels 65 als 74 anys, del 19% en el grup de 75 a 84 anys i fins al 42% per als majors de 84 anys. Pel que fa a aquesta prova, no la necessiten la majoria de pacients, ja que és possible tenir un diagnòstic amb alt grau de seguretat amb l'abordatge clàssic, que consisteix a tenir una bona història clínica, bones exploracions neurològica, general i neuropsicològica, analítica i neuroimatge bàsica (TAC o Ressonància cerebrals). La prova es reserva per a casos concrets.

Quan dieu que la prova també ajuda a verificar l’eficàcia dels fàrmacs contra l’Alzheimer, a què us referiu exactament?

D: Quan s’estudia l’efecte d’un fàrmac, és necessari tenir una eina per valorar la seva eficàcia. El tractament contra l’Alzheimer es basa en la disminució de la quantitat de la proteïna beta-amiloide al cervell. Amb la quantificació de la captació cerebral, es pot valorar la reducció del dipòsit de la proteïna beta-amiloide abans i després del tractament.

Heu començat a fer ja la prova de forma generalitzada? Si és així, quin és el percentatge de negatius i positius?

D: De forma generalitzada encara no, però hem fet dos i ens ha donat un positiu i un negatiu.

En cas de donar positiu en la prova, quins són els passos següents que ha de donar el pacient?

R: Abans de la prova cal haver valorat el pacient i tenir un bon diagnòstic de treball. Segons els resultats de la prova es disposarà d'un major grau de seguretat diagnòstica per la malaltia d'Alzheimer (no queden descartades del tot altres demències neurodegeneratives) o cal anar descartant aquesta possibilitat. En tots els pacients, tinguin o no aquesta prova, cal fer el tractament farmacològic de la demència, prevenció i tractament de problemes d'estat d'ànim, de la conducta, de les altres malalties que coexisteixin, cal fer psicoestimulació en la majoria de casos, valorar problemes socials i legals, organitzar suport al cuidador si és necessari, etc. Molta feina.

Creieu que el fet de detectar la malaltia abans que amb els mètodes tradicionals pot ajudar a limitar els seus efectes?

R: Sí, és clar. Com més capacitat diagnòstica es tingui, més garanties hi ha que la feina es farà en la direcció adequada.

Avui en dia, és una utopia pensar en una cura de l’Alzheimer?

R: Serà difícil però no és impossible. Cal insistir en què es tracta d’una malaltia, i per tant d’un procés patològic que té unes causes i unes conseqüències determinades sobre el cervell. S’aniran aclarint les causes, que són en part genètiques i en part ambientals, i podran modificar-se les conseqüències, en part o del tot. Hi ha molta investigació en curs, amb resultats per ara modestos, però sabem molt més ara de la malaltia que fa una o dues dècades.

Quin pot ser el cost aproximat de tractar un pacient amb Alzheimer per la sanitat?

R: Segons dades aportades per la Confederación Española de Asociaciones de Familiares de Personas con Alzheimer y otras demencias, el cost d'una persona amb Alzheimer a Espanya suposa uns 30.000 euros anuals. Això inclou una sèrie d'aspectes, a més dels purament sanitaris, que a vegades no es tenen en compte: haver de deixar la feina la persona que es converteix en cuidador, contractar cuidadors externs, ingressos en residències, etc.

Què pot arribar a estalviar econòmicament la implantació generalitzada d’aquesta prova? Es realitza més enllà de Reus?

D: La prova es realitza de forma assistencial a l’Hospital de la Vall d’Hebron, a Bellvitge, Sant Pau i Terrassa, i també s’ha fet de forma privada a la Teknon, Delfos i UDIAT. L’estalvi, en aquest moment, no és només econòmic, sinó predominantment emocional. El fet de poder descartar la malaltia d’Alzheimer, és una informació, per si mateixa, molt important.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegitCOMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges