Divendres, 19 de Juliol de 2024

El Carrilet: nova etapa

05 de Juliol de 2021, per
  • Una imatge d'arxiu del mercat dels marxants en l'entorn del Carrilet

    Reusdigital.cat

Serà aquest dilluns quan el batlle, Carles Pellicer; la vicealcaldessa, Noemí Llauradó; i la regidora d'Urbanisme, Marina Berasategui, exposaran la planificació del govern de Reus pel que fa a l'anomenada transformació de l'entorn del Carrilet. És aquesta una qüestió que tant Junts com Esquerra van abordar a la campanya de les municipals de fa dos anys, quan van fer les seves propostes per a la zona sud del terme. A banda, el futur del mercat (se n'ha garantit la continuïtat fins al 2024, quan anteriorment se'n va avançar el tancament) és una altra de les incògnites d'un projecte que ha de comptar amb les aportacions dels veïns a partir d'un procés de participació. 

Punt de venda de producte fresc


Va ser el regidor d'Empresa i Ocupació, Carles Prats, l'encarregat d'anunciar el tancament del mercat de cara al juny d'enguany. Des d'aquell moment, les accions dels paradistes i de l'oposició (van recollir signatures, i es van presentar mocions al ple) van ser una constant fins que, més endavant, el govern va optar per allargar l'obertura de l'equipament fins al 2024. La decisió, segons el govern, es deu a la voluntat de voler mantenir els llocs de treball dels paradistes que encara presten servei a l'espai, en un moment tan delicat i complex com l'actual, marcat encara per les conseqüències sanitàries, socials i econòmiques de la pandèmia. 

Del projecte de futur per al mercat poc se n'ha precisat. El propi Prats, mesos enrere i en una entrevista concedida a Reusdigital.cat, va apuntar que es contempla que l'espai compti amb un punt de venda de producte fresc. Per part seva, i en aquesta línia, Llauradó va assenyalar recentment a aquest mitjà que el procés participatiu ja esmentat serà "clau" per determinar les necessitats del barri pel que fa als serveis. Del sud del terme, va raonar, "volem que esdevingui una nova centralitat, i que la zona tingui equipaments de ciutat. Té un gran potencial, i necessita una transformació urbana. I tampoc la volem fer sols, des de l'Ajuntament, aquesta transformació. L'obrirem a la ciutadania". 

Les propostes de 2019

Constituït l'actual govern municipal, l'estiu de 2019, el Pla d'acció municipal (PAM) 2019-2023 aprovat pel plenari va subratllar que entre els objectius associats al Carrilet (punt 2.5.03. Generar noves centralitats urbanes) es pretenia "actuar en l'àmbit urbanístic i d'equipaments a la zona del mercat", sense concretar-ne cap acció. Abans, en campanya a les urnes, el llavors candidat Pellicer va manifestar que la seva intenció passava per construir un nou equipament, per reformar l'estació d'autobusos, convertir el carrer de l'escultor Rocamora en un boulevard i per crear una zona verda a l'entorn. 

Des d'ERC, la llavors número 5 i ara regidora del ram, Marina Berasategui, va englobar la seva proposta per al mercat del Carrilet en una bateria d'accions "estratègiques" en matèria d'Urbanisme. Aquesta va posar en valor el paper dels mercats com "element de cohesió social" i va instar les parts implicades a garantir que hi hagués "més paradistes", un cop es concretés la reforma prevista. A banda, es va plantejar la ubicació d'un alberg juvenil com a "complement" de l'espai i el seu entorn. Esquerra va subratllar que l'objectiu era el de "renovar la zona" per fer del Carrilet "l'espai de benvinguda de Reus". Aquest dilluns, doncs, Pellicer, Llauradó i la pròpia Berasategui dibuixaran el futur del sud de la capital del Baix. 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges