Un romanent de tresoreria de més de 4 milions "com a mostra de la bona gestió municipal" duta a terme pel govern de Reus l'any passat. Aquesta és la lectura que ha fet aquest dilluns a la tarda el regidor d'Hisenda del consistori, Joaquim Enrech, sobre el tancament dels comptes de l'anterior exercici, 3,4 dels quals corresponen a l'Ajuntament i 565.000 als organismes autònoms. L'equip de Pellicer té previst ara donar compte de la liquidació del pressupost al proper ple del 14 de maig, i "arribar a grans consensos" amb la resta de grups amb representació per determinar on es destinarà el superàvit. En aquest sentit, Enrech ha estat prudent i no ha donat més detalls. En tot cas, fonts municipals han convocat els mitjans de cara a aquest dimarts per anunciar un acord del govern amb el PSC en aquest afer.
S'anima l'activitat econòmica local
El romanent és de 4.015.118,38 euros, "prova que s'han gestionat bé els ingressos i les despeses", ha subratllat el regidor. En aquesta línia, Enrech ha apuntat que la liquidació definitiva de la cessió dels tributs de l'Estat de 2015 (que es va ingressar a les arques municipals al 2017) ha suposat "una injecció" en el camp dels ingressos, xifrats en aquesta partida en 1.087.998,12 euros. "Una part de determinats impostos que recapta l'Estat es destina a les administracions per contribuir a la seva viabilitat econòmica", ha matisat Enrech. A banda, aquest ha destacat que "la recuperació local" de l'activitat ha contribuït als bons resultats. El consistori, de fet, ha ingressat 416.724,26 euros més amb la taxa per llicències urbanístiques.
Enrech s'ha referit també als ingressos no previstos, tals com els resultants de les negociacions amb la Generalitat de Catalunya i que s'han manifestat en la signatura del contracte programa amb el departament de Treball, Afers Socials i Famílies, amb 292.225,41 euros més del previst. En aquest conveni s'hi han inclòs, segons el regidor del govern, partides per a àrees com "la pobresa energètica o les beques menjador, entre d'altres". Pel que fa al capítol de les despeses, s'ha assenyalat que la implantació de l'administració electrònica ha suposat un estalvi "considerable". Només en paper i material d'oficina, s'ha explicat, han reduït la despesa en 30.000 euros. La despesa corrent en subministraments també ha minvat en 339.385,56 euros, en mantenint de maquinària i edificis en 257.857,97 euros i en personal (per baixes i altres contigències), 159.933,38 euros.
El regidor d'Hisenda ha detallat que el superàvit dels organismes autònoms ha estat de 4.684,51 euros per a l'Agència Reus Promoció; de 266.919,89 a l'IM Reus Cultura; i de 293,466,52 euros en el cas de l'IMFE Mas Carandell. Finalment, Enrech ha celebrat la reducció de la ràtio de l'endeutament per sota del 75%, el marge normatiu que s'estableix per poder-se enudeutar (a 31 de desembre de 2017 es va tancar en el 70,92%). Aquest ha conclòs la seva intervenció tot indicant que "esperem poder-lo reduir més encara, enguany", però sense precisar si les converses amb els grups municipals sobre a què poden destinar-se els 4 milions estan o no donant fruits.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics