El govern municipal de Reus preveu poder aprovar un Pla d’acció municipal (PAM) per al període 2019-2023 a finals del mes d'octubre. Aquesta aprovació en el plenari clourà un procés amb dues fases en el qual ja s’està treballant i en el qual com a novetat es preveu incorporar la participació ciutadana. Segons ha declarat, aquest dimarts al matí, la vicealcaldessa Noemí Llauradó, aquest document serà “un full de ruta del govern de la ciutat” i “no sectorialitzat” per regidories que contindrà tant els objectius com les actuacions del mandat després que en els darrers anys la ciutat no hagi comptat amb un instrument polític d’aquestes característiques.
Durant la roda de premsa de presentació de l’elaboració del PAM, Llauradó ha volgut destacar que el document reaferma “el compromís” amb la ciutadania i que és “un mecanisme per retre comptes” tenint en compte que serà públic, la ciutadania podrà votar les accions incloses entre el 7 i el 21 d’octubre i, a més, es debatrà en el plenari municipal. A més, tant el calendari d’elaboració del document com la filosofia de les accions incloses permetrà que el PAM estigui estretament relacionat amb els pressupostos municipals 2020 que també s’han de consensuar durant aquesta tardor. “Aniran de la mà”, ha assegurat la vicealcaldessa sobre la confluència d’aquestes dues eines de govern.
“És un document viu” amb indicadors de compliment, ha dit Llauradó, qui també ha assegurat que en cas d’incompliment de les propostes el govern podrà informar-ne dels motius amb el valor que això representa cara a la transparència i bon govern. Estructurat en quatre grans eixos (Progrés social; Espai urbà; Desenvolupament econòmic i gestió; i Gestió, organització i planificació), la vicealcaldessa ha especificat que es busca que sigui una eina “transversal” que vagi més enllà de les divisions de regidories.
Sota la coordinació de la Vicealcaldia, es preveu que a principis d’octubre les regidories hauran finalitzat el plantejament d’objectius i accions que hauran d’incloure’s en el document i en les quals es prioritzarà sobretot “accions noves” malgrat que també es podran introduir totes aquelles que siguin bàsiques i s’estiguin executant o pendents d’execució. Com a cloenda d’aquesta primera fase i prèviament a la participació ciutadana, el govern presentarà públicament el PAM.
Al llarg de la segona fase, s’impulsarà un procés participatiu en el qual la ciutadania podrà votar en línia a través de la plataforma participa.reus.cat o a través d’un punt físic a l’antic hospital de Sant Joan amb la idea de “donar major o menor èmfasi” a les propostes. Aquesta segona fase es durà a terme entre el 7 i el 21 d’octubre i comptarà amb una sessió informativa oberta a càrrec de Llauradó i la regidora de Participació, Bon Govern i Serveis Generals, Montserrat Flores. “És un document del govern” al qual s’afegeix “el valor que la ciutadania pugui dir la seva” ha definit Llauradó qui també ha explicat que l’oposició ha rebut ja informació inicial a través d’una Comissió de Serveis Generals i que en el transcurs del plenari de finals d'octubre podrà fer aportacions. “Reus necessita planificació i estratègia”, ha afirmat la vicealcaldessa qui ha posat en valor les tasques de coordinació per definir el model de ciutat futur que, al seu parer, podrà efectuar el departament que lidera.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics