Dilluns, 19 d'Abril de 2021

El govern fa valer la seva majoria per adjudicar el contracte de la brossa a Valoriza

El pressupost anual és de 10,6 milions

21 de Desembre de 2020, per Marc Busquets
  • Imatge d'arxiu d'un camió de la brossa, a Reus

    Reusdigital.cat

El govern de Reus ha fet valer la seva majoria al ple per tirar endavant l'adjudicació del contracte de la brossa a Valoriza en detriment de l'altra empresa que s'havia presentat al concurs, Fomento de construcciones y contratas (FCC), també l'actual prestadora del servei de recollida de residus. La resta de grups municipals s'hi han oposat, i el regidor no adscrit, Raúl Meléndez, s'ha abstingut. El pressupost és de 10.642.435,92 euros (més IVA) l'any, per una dècada. 

Quatre lots

El debat ha abordat de cop els quatre lots objecte de l'adjudicació, si bé la votació s'ha fet per punts separats. El primer ha estat el del servei com a tal; el segon i el tercer, aprovats per unanimitat, s'han referit a l'adjudicació al Taller Baix Camp dos lots més del servei: la gestió i manteniment de les deixalleries (amb un pressupost d’adjudicació de 273.871 euros anuals); i la gestió, explotació i manteniment de la planta de voluminosos (per valor de 196.954,82 euros). El ple ha adjudicat el quart lot del servei, d'integració tecnològica, a Tradia Telecom SAU, per un import de 37.800 euros anuals. En aquest últim punt, han estat suficients els 15 vots del govern; la CUP i Cs s'hi han oposat i el PSC i Meléndez s'han abstingut. Ha estat la regidora d'Hisenda, Mariluz Caballero, l'encarregada de comentar els resultats obtinguts pels sol·licitants.  

Meléndez ha estat el primer del bloc de l'oposició en intervenir al debat. Ha exposat que "ningú, ni tan sols l'empresa" que ha guanyat el concurs "pot estar content" pel nou servei. Des de Cs, Débora García ha basat la seva anàlisi en idees similars i ha apuntat que el govern "ha estat poc transparent" en tot el procés. La cupaire Marta Llorens, ha assenyalat que la licitació "deu haver estat poc atractiva" pel fet que "només" hi hagin optat dos sol·licitants. Igualment s'ha referit a la recollida selectiva, ja que al seu parer "amb el nou contracte no arribarem als mínims que exigeix la Unió Europea". Finalment, ha reiterat que la internalització del servei "és l'única sortida". 

Martín recorda les protestes dels treballadors

Finalment, i a les files socialistes, Andreu Martín ha recordat les queixes i les protestes que últimament han protagonitzat els treballadors de la brossa, i hi ha afegit que la plantilla ha denunciat "promeses incomplertes" per part del batlle, Carles Pellicer. "Si és el cas, és preocupant", ha precisat. "L'oferta per sota de preu fa pensar que el nou contracte no solucionarà els problemes endèmics a la ciutat", ha conclòs. En un segon torn de paraula, Meléndez ha criticat el govern "perquè vaig saber qui guanyava el concurs per la premsa, quan és quelcom prou rellevant perquè se'ns informés directament".

García ha qüestionat "les excuses" al seu parer esgrimides per Caballero en la "justificació" de l'adjudicació del concurs i, acte seguit, Llorens ha volgut rebatre els raonaments de Caballero pels quals la internalització "no seria viable". "Estem donant diners a empreses privades, a cegues, sense saber si rebrem un bon servei", ha reblat la cupaire. Martín ha indicat, en acabat, que les pròrrogues "han estat feixugues" i ha lamentat "ser on som. Tot això s'hauria d'haver solucionat molt abans", ha dit. "És el contracte més important de la ciutat i cal agrair la feina dels tècnics i la mesa en tot el procés", ha argumentat Pellicer per tancar el debat. 

 

 

 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics