Dilluns, 01 de Març de 2021

El govern tira endavant el pressupost de 2021 amb el rebuig de l'oposició

Suport puntual d'alguns grups, però, en diverses de les modificacions de les ordenances plantejades

20 de Novembre de 2020, per Marc Busquets
  • Detall de la façana de l'Ajuntament de Reus

    Reusdigital.cat

El govern ha tirat endavant l'aprovació de l'expedient de pressupostos de 2021. Per aconseguir-ho n'ha tingut prou tot fent valer la seva majoria, ja que l'oposició hi ha votat en contra. La partida total és de 122.672.022,65 milions d'euros, dels quals 8,5 es destinaran a un seguit d'inversions "potents" en diverses àrees que faran tiran endavant "projectes de futur" per a la ciutat, segons la regidora d'Hisenda, Mariluz Caballero. Amb tot, sí que ha gaudit del suport puntual d'altres grups en la modificació d'ordenances fiscals.

Pel que fa a les reformes de les ordenances fiscals, però, el govern ha comptat amb suports puntuals del PSC, Cs i el regidor Raúl Melendez.

Uns comptes 'realistes', segons Caballero

Aquesta ha estat l'encarregada de defensar l'expedient que s'ha sotmès a votació. En aquesta línia, ha reiterat que els comptes són "realistes" i ha assenyalat que la proposta "dona resposta a les necessitats de la ciutadania" en els àmbits de l'atenció social als vulnerables i la reactivació econòmica en reacció a la pandèmia. Sobre la reforma fiscal ja presentada dies enrere, ha indicat que té la voluntat "d'atraure empreses" i apostar pel foment de l'habitatge protegit. Amb tot, ha explicat que el pressupost "es redueix lleument" respecte el d'enguany "per l'efecte" del traspàs de la gestió de l'Hospital Sant Joan a la Generalitat.

Conclosa la seva exposició, ha estat el torn de l'oposició. Des de Cs, Débora García ha justificat el rebuig a la proposta de l'equip del batlle Carles Pellicer perquè, al seu parer, no recull "la globalitat de les necessitats" dels veïns. La taronja s'ha referit al tancament del mercat del Carrilet i ha lamentat que el govern "s'hagi rendit" per mantenir-lo en actiu. Acte seguit, i en representació de la CUP, Marta Llorens s'ha queixat que el format del debat "no facilita" les intervencions dels grups i ha subratllat que els pressupostos "no són pas realistes", en al·lusió a la descripció de Caballero. La cupaire ha censurat que el romanent no s'hagi destinat a la despesa corrent i s'ha preguntat "com és que no hi ha empreses municipals que no tinguin plans de contingència" en un context com l'actual. 

L'expedient inclou 'inversions que ningú demana', diu Martín

"Demanen a la ciutadania que faci esforços, però vostès no es rebaixen el sou ni un sol euro", ha disparat finalment. Per tot plegat, ha instat el govern a aturar el procés i "redefinir" l'expedient amb les aportacions del teixit econòmic i social del municipi. Al PSC, Andreu Martín ha apuntat que "encara s'és a temps de refer la proposta i aportar solucions per als problemes" dels reusencs. "El pressupost inclou inversions que ningú demana, com la piscina (el nou centre aquàtic a tocar del pavelló olímpic), i no preveu reclamacions com l'habitatge social, o la continuïtat del mercat Carrilet", ha manifestat. 

En les intervencions posteriors, Caballero ha anat comentant les aportacions dels representants de l'oposició i ha subratllat de nou que l'expedient "recull les necessitats de futur" de la ciutat.

Ingressos

La regidora ha volgut destacar que els comptes preveuen un increment de 3,3 milions en el capítol d'ingressos ordinaris. "En conseqüència, mantindrem tots els serveis i ajuts vigents", ha dit. S'ha referit a la congelació de les ordenances fiscals i al fet que continuïn les bonificacions fiscals "de suport a la ciutadania i a les petites i mitjanes empreses". A més, ha recordat la reforma ja validada al ple, per "generar ocupació, captar noves empreses i fomentar l'habitatge protegit". També ha anunciat que s'establirà un recàrrec del 50% de l’IBI sobre els immobles desocupats, "per dinamitzar el mercat de l’habitatge", i que permetrà l'ingrés d'uns 500.000 euros segons els càlculs de la regidoria d'Hisenda.

El conveni amb la Generalitat en relació a l’IBI de l’Hospital, part seva, compotaria ingressos per valor de 700.000 euros. Finalment, Caballero ha apuntat que l’augment del 3% previst en la Llei de pressupostos generals de l’Estat en concepte de cessió de tributs estatals i la millora en els processos de gestió i recaptació garantiran nous ingressos al consistori.

Despeses

Del capítol de despeses, la regidora ha comentat que es contempla el reforç de la plantilla de la Guàrdia Urbana i "altres departaments municipals, en compliment dels compromisos laborals en l’àmbit del sector públic". Caballero ha apuntat igualment a l'increment de partides vinculades a tot allò relacionat amb a pandèmia, "com la neteja de les escoles públiques i les escoles bressol (600.000 euros), i l’adquisició d’equips de protecció per als treballadors municipals". La titular d'Hisenda ha posat l'accent a una dotació de 600.000 euros més en ajuts directes a les famílies en situació d’emergència social. Es tracta d'una quantitat, ha detallat, que s’afegeix a la partida actual.

A banda, ha assenyalat que es destinarà 1 milió a un pla de contingència "per donar resposta a les noves necessitats que puguin sorgir davant les incerteses que planteja l'any 2021".

Inversions

Algunes de les inversions més destacades i que Caballero ha comentat passen, entre altres, per l'establiment d'una nova edició dels Pressupostos participatius per valor de 750.000 euros; per la redacció del projecte executiu del centre cívic Gregal (185.000 euros); per l'impuls del programa 'Jardins educatius' a les escoles bressol municipals (100.000 euros); i per la promoció de la primera fase del parc de lliscament i del complex Aquàtic (400.000 euros per a cadascun dels equipaments). Pel que fa a l'equipament i el mobiliari del futur Centre social el Roser, la inversió anunciada és de 111.000 euros.

En l’àmbit de l’espai urbà, Cabellero ha apuntat a un paquet d’inversions en matèria de seguretat, que inclou 136.000 euros per a la renovació de vehicles de la Guàrdia Urbana; 70.000 euros per a la implantació d’una nova fase del pla de videovigilància; i 125.000 euros per a l’adequació d'equipaments. Pel que fa a la mobilitat, la regidora ha explicat que es desplegarà el Pla de mobilitat urbana i el Pla específic de la bicicleta (amb 100.000 euros); que es promourà la instal·lació de nous carregadors per a vehicles elèctrics (amb 80.000 euros); i que es contempla el cofinançament del projecte de carril bici fins a la urbanització Blancafort (amb 485.000 euros).

Sobre altres projectes, la titular d'Hisenda ha explicat que s'han previst 525.000 euros per a accions d'asfaltat, actuacions a les voreres, a les zones de jocs infantils, i al mobiliari urbà. També ha anunciat la realització d'un esstudi per "redefinir" el parc de Sant Jordi i incorporar un espai escènic a la plaça d’Anton Borrell (per valor de 40.000 euros). L’execució de les fases 1 i 2 del projecte per fer de vianants el raval de Santa Anna (180.000 euros); la redacció dels projectes de les rotondes d’accés a la urbanització Mas Carpa i a urgències de l’Hospital Sant Joan (40.000 euros); o el cofinançament del projecte de condicionament del pont d’accés al barri Gaudí (amb 47.000 euros) són altres previsions del govern.

Modificació de les ordenances

Pel que fa a la reforma fiscal, s'ha apostat per "flexibilitzar" el pagament del tributs, ja que l'ordenança general de gestió, recaptació i inspecció dels tributs i altres ingressos de dret públic local s'ha modificat amb l'objectiu de facilitar que la pràctica totalitat de contribuents que tinguin dificultats de pagament dels tributs municipals puguin acollir-se als sistema de pagament fraccionat o ajornament sense necessitat que se'ls requereixi un aval. La modificació de l'ordenança ha elevat de 3.000 a 6.000 euros el límit del deute, a partir del qual no caldrà que es presenti l'aval per acollir-se als sistemes de pagament més flexibles.

A més, i amb la voluntat de fomentar la "dinamització" del mercat de l'habitatge, la regulació vigent de l'IBI preveu un recàrrec del 50% de l'impost als immobles desocupats, que en l'ordenança es defineixen com aquells que porten més de dos anys sense ningú empadronat ni serveis de subministrament contractats. La nova modificació de l'ordenança aprovada pel ple amplia la qualificació d'immoble desocupat a aquells que, tot i disposar de contracte de subministrament d'aigua, no presenten consums durant un període de dos anys.

En el capítol de la reactivació econòmica, s'han aprovat noves exempcions fiscals per a determinats sectors de la ciutat afectats per les conseqüències de les mesures adoptades per a la contenció de la pandèmia. Així, s'ha ampliat el període d'exempció del pagament de la taxa d'ocupació de via pública, inicialment previst del 15 de març al 30 de setembre, a l'1 d'octubre al 31 de desembre. Igualment, l'exempció, inicialment prevista per als establiments de restauració amb terrassa i als marxants, també s'ha ampliat a ocupacions temporals de la via pública com barraques, casetes de venda, xurreries o circs. Igualment, en relació al preu públic pel servei de la recollida de residus, s'ha acordat l'exempció del pagament als establiments de restauració i als establiments d'espectacles, sales de joc i establiments recreatius per al període comprès entre l'1 d'octubre i el 31 de desembre. Per a la resta de sectors econòmics afectats per tancament administratiu com a mesura de contenció de la pandèmia, el preu públic no s'aplicarà en la part proporcional al temps de tancament.

Finalment, el ple ha provat dues modificacions fiscals més: d'una banda, s'adapten els mòduls de l'ICIO i la taxa per llicències d'obres amb major detall a les diferents tipologies d'obres, "per tal d'evitar majors càrregues segons el tipus d'obra a realitzar"; de l'altra, s'aplica el sistema d'autoliquidació per a les empreses subministradores de serveis.

 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics