Divendres, 19 d'Abril de 2024

El Museu de Reus restaura una pintura del segle XVII dedicada a l'antic patró de la ciutat

15 de Gener de 2016, per Redacció
  • El martiri de sant Sebastià

    Cedida

La pintura El martiri de Sant Sebastià (circa 1689), del frare Joaquim Juncosa (1631-1708) i pertanyent als fons de l'Institut Municipal de Museus de Reus, es troba en procés de restauració perquè pugui passar a formar part de l'exposició permanent a partir del pròxim mes de maig, coincidint amb la commemoració del Dia Internacional dels Museus.

Es tracta d’un oli sobre tela de grans dimensions que fins a principis de segle xx es trobava exposat a la Casa de la Vila i que s'està sotmetent a treballs de consolidació i reintegració de la pintura. Joaquim Juncosa, natural de Cornudella de Montsant, al Priorat, i frare d’Escaladei, és considerat un dels millors pintors del barroc català de la segona meitat del segle XVII.

Antic patró de Reus

Sant Sebastià fou l’antic patró de Reus. Com moltes altres poblacions, la vila de Reus celebrava la seva festa major d’hivern el 20 de gener i la d’estiu, per Sant Pere, el 29 de juny. La festa major de Sant Pere ha arribat fins als nostres dies com la principal celebració de la ciutat, mentre que la de Sant Sebastià va perdre el seu caire de festa major a la segona meitat del segle XVIII, tot i que es va conservar en el calendari com a data tradicional d’inici del Carnaval fins al primer terç del segle XX. Fins aquell moment, a la Casa de la Vila hi havia dos quadres de considerables dimensions, en què figuraven sant Pere i sant Sebastià.

Sant Sebastià era invocat com a protector contra les epidèmies, especialment la pesta. Al segle xvii, des de Roma es va decretar que cada població només podia tenir una sola festa votada. El 20 de gener de 1668, el consell municipal acordà que la festa votada de Reus seria la de Sant Sebastià. El 1684, la vila va fer gestions per a obtenir una relíquia del sant, obtenint una part de la que es conservava a la vila prioratina de Gratallops. Malgrat tot, però, la festa va anar perdent importància, segurament perquè el sant es va veure desplaçat en la seva devoció específica per la Mare de Déu de Misericòrdia.

El quadre que, al seu valor artístic afegeix ser un element representatiu de la història de la ciutat, es podrà veure en la futura exposició permanent del Museu.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics