Diumenge, 24 de Novembre de 2024

El 'nou Carrilet' tindrà un mercat, un espai d’acollida, d’allotjament i una sala polivalent

25 d'Agost de 2022, per Joel Medina
  • L'alcalde, Carles Pellicer; amb la vicealcaldessa, Noemí Llauradó; i la regidora d'Urbanisme i Mobilitat, Marina Berasategui.

    Joel Medina

L’àrea de la zona sud de Reus en general i la del Carrilet en particular han estat uns temes recurrents durant aquest mandat. En especial per tota la problemàtica del mercat del Carrilet. L’estiu passat, el govern municipal ja va parlar d’un “nou projecte urbanístic” per a la zona sud de la ciutat. 

Es va engegar un procés participatiu i se’n van presentar els resultats el passat mes de febrer. A partir d’unes 5.000 aportacions, s’ha elaborat el plec de condicions per licitar les primeres actuacions d’aquesta “transformació”. “Aquest és un projecte de ciutat, no de barri”, ha expressat l’alcalde de la ciutat, Carles Pellicer. 

L’adjudicació d’aquest contracte es farà mitjançant un concurs on un jurat decidirà, entre diferents propostes, com i on situar els equipaments previstos. El pressupost total de licitació és de 998.166,6 euros. El de les obres es definirà quan es decideixi quina proposta és la guanyadora. L’execució s’haurà d’incloure en partides plurianuals dels pressupostos entre el 2024 i el 2025.

La vicealcaldessa, Noemí Llauradó, ha recordat que “en el Pla d’Acció Municipal 2019-2023 ja hi ha prevista una línia d’actuació en l’àmbit urbanístic i d’equipaments de la zona del Carrilet”. En aquesta línia, ha apuntat que la proposta inicial, presentada l’estiu passat, “ha possibilitat la redacció i la previsió de les necessitats dels veïns”. Des del consistori també s’ha indicat que l’actuació no comportarà contribucions especials.

Una actuació inclosa en la Zona de Baixes Emissions


L’àmbit d’actuació serà el 6.20 del pla general d’ordenació urbana, corresponent al mercat del Carrilet, l’estació d’autobusos i el tram de l’avinguda del President Macià fins a la façana amb el parc de Mas Iglesias. El consistori ha explicat que la Generalitat, titular de l’estació d’autobusos, està al corrent de l’obra.

Pel que fa al nord de la zona, comprèn el carrer de l’Escultor Rocamora, la cruïlla amb l’avinguda de Pere el Cerimoniós i l’avinguda del Carrilet fins a arribar al tomb de ravals. La regidora d’Urbanisme i Mobilitat, Marina Berasategui, ha anunciat que “part d’aquest projecte quedarà inclosa en la futura Zona de Baixes Emissions”. De moment, la zona està projectada per al tomb de ravals endins.

Un nou mercat, un espai d’acollida i d’allotjament


Pel que fa als equipaments que s’inclouran en aquestes intervencions, des del govern s’han destacat diferents espais. En primer lloc, a “l’espai de trobada” hi serà “l’Espai Mercat”: “Són espais pensats per a la socialització dels usuaris, l’Espai Mercat serà una zona dedicada a la venda i degustació de menjar fresc i productes de proximitat”, ha explicat Berasategui. “Per enèsima vegada, sí que hi haurà mercat, un mercat modern del segle XXI”, ha remarcat Pellicer. A més, també s’hi ubicarà un bar restaurant, una sala infantil, un espai de jocs per adolescents i sales d’estar.

Des del consistori també s’ha apuntat un “espai d’acollida, que serà el lloc d’arribada dels usuaris”, segons Berasategui. Aquest equipament comprendria, en principi, la recepció dels espais i els vestíbuls. S’ha apuntat també la construcció d’un espai d’allotjament, “que es destinarà a possibles estades eventuals dels usuaris en cas que hi hagi activitats que requereixin una estada d’uns dies”, en paraules de Berasategui. Aquest seria l’alberg que es va anunciar l’estiu passat, quan es va presentar el nou projecte. També s’ha comentat una possible zona amb “habitatge dotacional per a joves”, que podria estar-hi relacionada.

Hi haurà una sala polivalent


En el marc d’aquesta actuació, s’ha plantejat la creació d’una sala polivalent, que anirà en conjunt amb un espai educatiu. D’aquesta manera, la regidora ha apuntat que “hi haurà un escenari que estarà disponible per dur a terme concerts i espectacles diversos, com poden ser teatre i cinema”. 

L’espai educatiu, al seu torn, seria on es desenvoluparien diferents tallers de formació organitzats pel consistori. Aquest seria l’equipament cultural que es va anunciar, que també comptaria amb una biblioteca i diferents sales multimèdia. A partir d’aquí, també s’han definit diferents espais per a l’assessorament dels veïns del barri en diferents matèries, i per situar serveis logístics i tècnics, com la neteja i manteniment dels edificis. A més, Berasategui ha assegurat que “també es treballarà en les zones a l’aire lliure per tal de millorar la mobilitat”.

La ubicació de tots aquests equipaments dependrà de les diferents ofertes presentades. Per tant, no s’ha definit si es tractarà d’un gran edifici amb tots els espais inclosos, o si per contra els edificis estaran repartits per l’àrea d’actuació definida.

Les actuacions estaran dividides en tres fases


El total del projecte es desenvoluparà en tres fases. Durant la primera fase, la previsió és que s’acabi de definir com seran els següents equipaments: l’espai d’acollida i d’atenció, la sala polivalent, els espais per a serveis logístics i la urbanització per incloure el mercat ambulant. A més, en aquesta fase s’ha de projectar una part de l’espai de trobada, en concret, la de restauració i l’Espai Mercat.

En el marc de la segona fase, s’idearà tot l’espai d’allotjament i la part restant dels espais de trobada i logístics que quedin per projectar. Pel que fa a la tercera i última fase, serà quan es defineixin els espais destinats a la mobilitat.

De moment, es licita la redacció de projectes de la fase 1


La licitació del contracte de serveis tindrà un pressupost de 971.881,70 euros i inclourà la redacció de tot l’avantprojecte i de tot el document urbanístic. A més, també està inclosa l’elaboració del projecte bàsic, executiu i la direcció de l’obra de la primera fase del projecte. 

Quan es va presentar la idea del projecte, el passat 2021, es va estimar un pressupost de 800.000 euros, tot i que finalment, les necessitats del projecte han provocat un increment d’aquesta primera previsió.

La resolució es farà a partir d’un concurs restringit


El contracte es resoldrà mitjançant un concurs de projectes restringit, amb un jurat d’experts en matèria d’arquitectura, un terç del qual estarà designat pel Col·legi d’Arquitectes de Catalunya. Serà un concurs que es divideixi en dues fases. 

La primera comportarà la presentació de les sol·licituds mitjançant dues opcions: per currículum o per proposta. La modalitat de currículum obliga a presentar un projecte que sigui similar al que es té previst pel Carrilet, i la de proposta consisteix a presentar una idea d’actuació. El termini d’aquesta fase serà de 56 dies i el jurat seleccionarà sis propostes per passar a la següent fase.

Quant a la segona fase, serà quan es presentin propostes desenvolupades i més concretes. Amb un termini de 70 dies, es preveu que el projecte licitat s’adjudiqui de cara a principis del 2023. Les cinc propostes que no siguin adjudicatàries rebran una compensació de 5.000 euros. També es preveuen 1.284,90 euros per als membres del jurat.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (1)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

Escèptic  25 d'Agost de 2022

Qui ho pagarà?

Any d'eleccions i projecte faraònic en marxa, gran anunci que veurem com en el temps queda difuminat o directament guardat en un calaix. Com sempre els veïns de tot Reus que treballem i paguem els impostos haurem de pagar uns equipaments que de fer-se que de ben segur no ens en beneficiarem ja que la xusma se'n apropiarà i ho destruiran i embrutaran. Sols cal veure com està la sardana o els parcs propers al passeig prim, ple de merda i gentussa