Dissabte, 08 de Maig de 2021

El ple valida la nova ordenança de tinença d'animals

A la ciutat hi ha censats més de 4.700 gossos, segons dades municipals

15 d'Octubre de 2018, per Enric Garcia Jardí/ Redacció
  • Rubio ha destacat la participació ciutadana en l'elaboració del nou text

    Reusdigital.cat

El ple ha aprovat aquest dilluns la nova 'Ordenança de protecció, benestar i convivència amb els animals de companyia i la fauna urbana' que aposta "per la convivència entre els propietaris i la resta de la ciutadania", segons ha destacat el regidor de Medi Ambient. El text, s'ha apuntat, es fixa com a objectiu principal regular i promoure la tinença responsable i la protecció dels animals domèstics, així com fomentar els valors cívics i de corresponsabilitat de la ciutadania en tot allò que té relació amb els animals.

La nova norma fixa la responsabilitat dels propietaris i prohibeix les accions, omissions o deures que afectin la qualitat de vida dels animals per tal de vetllar per la seva protecció. En aquest sentit, l’ordenança incentiva la pedagogia, l’educació i la informació. Igualment, el text fomenta l’esterilització, l’adopció i l’acollida dels animals. En especial, la nova normativa municipal fa referència a la interrelació entre persones i animals en aspectes de convivència i en activitats d’esbarjo i lucratives, amb una doble finalitat: la protecció, seguretat i salut de les persones i la protecció i el benestar dels animals, i el respecte envers aquests.

L’ordenança també regula el cens municipal i la identificació dels animals de companyia, amb l’objectiu de disminuir els abandonaments a la via pública i garantir la convivència i tinença responsable. Per aquest motiu, l’Ajuntament disposa d’un cens municipal per a la inscripció dels animals de companyia del municipi, en el qual hi ha un apartat específic per als gossos considerats potencialment perillosos.

El document ha rebut el suport de tots els grups municipals a excepció del PSC i la CUP

El ple ha aprovat la nova ordenança amb els vots a favor dels grups del PDeCAT, ERC, Cs, PP i Ara Reus. El regidor de Medi Ambient, Daniel Rubio, ha assegurat que amb aquesta ordenança el consistori treballa en favor de la “tinença responsable” i es demostra que Reus “no és aliè a la problemàtica d’abandonament d’animals”. Rubio també ha definit el document com una “ordenança de consens”, treballada amb la resta de grups polítics i els moviments socials.

Malgrat votar-hi a favor, des del PP, la regidora Maria Dolors Compte ha volgut matisar que presentaran al·legacions perquè un dels articles de l’ordenança fa esment a l’eutanàsia, una pràctica que els populars rebutgen. D’altra banda, entre els partits que ha donat suport al nou text, en nom de Cs, el regidor Guillermo Figueras ha destacat la seva satisfacció “pel treball realitzat conjuntament amb les entitats animalistes”, i ha afirmat que “aquesta ordenança és un bon punt de partida”.

La CUP, en contra

La CUP, en canvi, ha evidenciat el seu rebuig a una ordenança que, segons el regidor Oriol Ciurana, “es queda curta”. Ciurana ha explicat que han decidit no presentar cap esmena perquè “ja vam presentar una ordenança completa al principi de la comissió”. El representant cupaire ha lamentat que l’estratègia del govern municipal sigui “sensibilitzar a base de multes”, fet que consideren que tan sols busca la recaptació i no fomenta “la intel·ligència de la gent”. Ciurana també ha demanat transparència, perquè segons el seu grup municipal “no sabem cap a on van totes aquestes recaptacions”.

El PSC també s’ha manifestat en contra del document, i hi ha presentat unes esmenes que no han estat acceptades. La regidora Carmina Pozuelo, en nom dels socialistes, ha explicat que no es tracta del text adequat si es pretén que estigui en vigor durant els pròxims 20 anys, com ho ha estat la darrera ordenança. Pozuelo ha destacat que el vot contrari del partit que representa és “constructiu”, i ha demanat que es tinguin en compte textos com els aprovats pels ajuntaments de Tarragona, Barcelona, Sabadell i Terrassa.

Rubio i Ciurana han protagonitzat una discussió respecte als respectius textos proposats

Els regidors Rubio i Ciurana han intercanviat retrets respecte als seus respectius textos d'ordenança. Així, doncs, Rubio ha recriminat a la CUP que la seva proposta “sí que és de mínims”, perquè segons el regidor de Medi Ambient conté “un 96% idèntic a l’ordenança de Barcelona”, i ha definit el document com “l’ordenança Ana Rosa Quintana”. “Havien tret pit dient que havien redactat una ordenança pionera, i és fals. A la demagògia se la combat amb dades, i ara se’ls ha caigut la careta”, ha conclòs. Responent a aquesta idea, tant la regidora Pozuelo, dels socialistes, com Ciurana, de la CUP, han explicat que “les ordenances no tenen drets d’autor”, i han reivindicat que s’aprofitin fragments d’ordenances “més avançades”. A més a més, Ciurana ha definit l’actitud de Rubio com “insolent” i li ha dit que el text que el govern ha presentat, “molt similar a la Llei de protecció dels animals de Catalunya”, ha suprimit fins a nou vegades les referències de la llei catalana a l’Ajuntament, i en canvi referencia fins a 64 vegades el propietari.

Principals novetats del text

El nou text substituirà l’ordenança actualment vigent, aprovada el setembre del 1990 i modificada el juny del 1998. Amb la nova ordenança es regulen, entre d’altres, nous aspectes com són el cens municipal i la identificació dels animals de companyia. És un dels punts destacats per fer disminuir els abandonaments i garantir una tinença responsable, s'ha manifestat des del consistori. Una altra de les novetats fa esment al comerç, cria, establiments de venda i de venda ambulant, ja que es prohibeix la venda d’animals de forma ambulant ja sigui fixa o temporal o periòdica, així com la seva utilització als carrers en fins comercials.

Una altra novetat fa esment a la presència d’animals a les vies, espais públics, establiments i transports. S’estableixen, d'aquesta manera, els espais prohibits per animals, la conducció dels mateixos, les mesures per garantir la tranquil·litat dels veïns, i les actuacions a realitzar amb els animals perduts o abandonats. Pel que fa a la tinença de gossos perillosos, el nou text fa que es caracteritzin i cataloguin els animals, i que s’estableixin les condicions i requisits per a l’obtenció de la llicència. Control de colònies de gats. Es regula la gestió de les colònies.

Únicament les persones o entitats autoritzades podran fer tasques de manteniment. Es regula l’alimentació i el control de la població. En relació al règim sancionador, es regula el règim sancionador a la nova ordenança i a la normativa vigent, així com el comís dels animals, perquè es regula el comís que puguin causar perill per les persones o els animals, segons criteris de salubritat, seguretat i convivència.

El nou document recull aspectes relacionats amb animals exòtics o salvatges i, pel que fa als animals salvatges urbans (coloms, per exemple), s’estableix l’obligació dels propietaris dels immobles i establiment d’implementar mesures dissuasives o correctores adients. El regidor del ram, Daniel Rubio, ha posat en valor que el procés d’elaboració de la nova ordenança ha estat marcat per la participació de la ciutadania. A més, ha subratllat, "amb l’objectiu de redactar un document obert i participatiu, també s’ha convidat a la reunió diferents entitats que defensen els drets dels animals", com ara ACTYMA, Refugi Baix Camp, Reus Gats, Coordinadora Felina de Tarragona, Gent i Gossos, així com a representants del Col·legi Oficial de Veterinaris de Tarragona I ONCE Reus.

4.700 animals censats

L’Ajuntament de Reus ha censat 4.744 gossos des de l’inici de la campanya 'No et perdis', d’identificació d’animals, el març de 2017 fins ara. A Reus hi ha censats uns 11.350 gossos, gats i fures, atès que hi ha altes i baixes (morts, canvi de padró, entre altres), aquestes dades varien constantment.

Les dades del cens revelen que la campanya està assolint els objectius plantejats inicialment, segons fonts municipals. D'aquesta manera, la prioritat passava per controlar el xipatge i cens dels gossos al municipi de residència, amb la qual cosa "es poden recuperar amb més facilitat els animals en cas de pèrdua o robatori, i s’eviten abandonaments".

 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics