Que l’Ajuntament de Reus es comprometi a convocar la Comissió de treball sobre l’escolarització equilibrada en el termini màxim d’un mes "on es doni compte de l’estat d’execució de les diferents propostes recollides en les conclusions de l’estudi d’escolaritat i es planifiqui l’execució de les restants". I que, a banda, el consistori insti la Generalitat a prendre "totes les mesures necessàries per evitar la massificació d’aules, afavorint la reducció de ràtios, i una distribució més equitativa per tal d’evitar la guetització i estigmatització de centres, amb proposta de nous grups a primària".
Aquests són els principals acords de la moció que el PSC defensarà al ple d’aquest divendres que també demana recuperar el projecte d’instituts-escola, prèviament definits entre el departament d’Educació i l’Ajuntament de Reus per tal d’atendre les necessitats d’escolarització als centres de secundària. El portaveu, Andreu Martín, ha recordat que fruit de diversos acords de ple, es va realitzar 'l’Estudi de l’escolaritat a Reus: avaluació de la política educativa municipal per a l’equitat', en què es recollia que la ciutat es presenta com una ciutat "amb desigualtats en les realitats escolars· dels seus centres educatius. L'estudi, s'ha recordat des del grup socialista, recollia propostes de millora. “Ara que som a les portes d’un nou període de preinscripció, és el moment de posar remei al desgavell actual, dramàtic i vergonyós. I això no s’aconsegueix amb aules massificades, amb tancament de grups de l’escola pública en alguns centres i derivació d’alumnat cap a centres que no són els de preferència de les famílies, tal i com venen demostrant les dades de matriculació dels darrers anys. I per últim, i no per això menys important, tampoc no passa per prendre decisions sense comptar amb la participació de tota la comunitat educativa”, ha reblat.
Referència al PAM en matèria educativa
Martín ha recordat que els Objectius de desenvolupament sostenible (ODS) marcats per l’ONU, es fixen en l’àmbit educatiu "garantir una educació inclusiva, equitativa i de qualitat i promoure oportunitats d’aprenentatge durant tota la vida per a tothom". També ha posat de manifest que Pla d’acció municipal (PAM) 2019/ 2023 "recull els compromisos d’impulsar Reus com a ciutat educadora; fomentar la igualtat d’oportunitats i equitat en l’àmbit educatiu, i vetllar per una escolarització equilibrada en tots els centres i nivells educatius de la ciutat". I, en aquest sentit, ha assegurat que “la situació actual està a anys llum d’aconseguir els objectius abans esmentats".
Per al PSC, i per tot plegat, "la renúncia" a desenvolupar projectes d’instituts escola "ha contribuït a la situació actual, tot provocant una massificació als instituts de la nostra ciutat, en contradicció amb les estratègies actuals del conseller d’Educació, que aposta pels instituts escola amb 26 centres nous per al curs 2020/ 2021". La moció també demanarà que l’Ajuntament reconegui "la importància" de la xarxa d’escoles bressol municipal i es comprometi a instar a la Generalitat "a atendre les seves necessitats de finançament".
Estació intermodal, més autobusos i Tramcamp
A més, el PSC presentarà una segona moció que demana a l’Ajuntament que reclami a Adif i al Ministeri de Foment la recuperació del projecte de construcció de l’estació intermodal al sud de l’aeroport, que ha de permetre la connexió del corredor mediterrani amb la línia de l'AVE entre Madrid i Barcelona. També demanarà exigir a la Generalitat "més horaris i més freqüències d’autobusos" pel tal de millorar la connexió de l’estació de l’AVE amb la ciutat de Reus i amb els nuclis urbans afectats per la supressió dels serveis ferroviaris actual entre les estacions de Port Aventura, Salou, Cambrils, Mont-roig del Camp i l’Hospitalet de l’Infant.
I, finalment, que l’Ajuntament de Reus insti el govern de la Generalitat "a reclamar el traspàs de la línia ferroviària Port Aventura-l’Hospitalet de l’Infant al Ministeri de Foment, per poder impulsar l’acondiciament a 'tren-tramvia; evitant el desmantellament ferroviari integral i reclamant una integració urbanística del servei", segons s'ha apuntat des del partit. "Hem de reclamar unes bones comunicacions i uns serveis adients a les necessitats del territori, com a segona àrea metropolitana de Catalunya”, ha assegurat Martín.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics