Una quarantena de treballadors de l'empresa municipal Ginsa (una de les societats del Grup Salut) s'ha concentrat aquest dimarts al matí a l'exterior de l'Hospital Sant Joan de Reus per exposar el seu malestar amb el consistori reusenc per qüestions salarials. El personal, a través del president del seu comitè d'empresa, Carles Bergadà, ha fet saber que ha demandat l'Ajuntament perquè encara se'ls aplica una retenció del 5% a la nòmina estipulada pel 'Decret Rajoy' malgrat haver pactat temps enrere que deixaria de fer-se efectiva l'1 de gener de 2015.
Preacord del 19 d'abril
Ginsa, l'empresa de serveis generals comuns a tot el grup Salut, compta a la ciutat amb més de 250 treballadors que s'han vist afectats per aquesta situació. Així, i per "diverses problemàtiques", segons ha explicat Bergadà, fa un any es va crear un comitè d'empresa format per nou integrants amb majoria de representació del sindicat CCOO. Una de les primeres accions del grup va ser una petició per tal que la retenció al sou que contemplava el Reial Decret 20/ 2012 i que afectava els funcionaris els fos retirada després d'haver-la patit els anys 2013 i 2014. "Es va pactar que al gener de 2015 ja no se'ns aplicaria, tot i que es va establir un període de sis mesos de pròrroga per poder negociar", ha matisat Bergadà.
Passat aquest temps, "les converses amb l'empresa van desembocar en un principi d'acord" que es va segellar el passat 19 d'abril que, amb tot, no s'ha fet efectiu. "Estem fiscalitzats per l'Ajuntament i més concretament per l'interventor, que és qui finalment ha de dir que sí o que no", ha subratllat el president del comitè. No obstant això, la retenció segueix encara ara vigent i per aquest motiu Bergadà ha denunciat que els treballadors de Ginsa "som els únics de totes les empreses municipals que ens veiem afectats per aquest problema". "Als altres se'ls ha tret i se'ls han pagat tots els endarreriments", ha criticat.
Demanda presentada l'1 de juliol
Com a conseqüència del malestar del personal de Ginsa, aquest ha presentat una demanda "perquè no hem rebut cap resposta". De manera inicial la demanda s'ha fet al Departament de Treball, el passat 28 de juny. "A l'acta de conciliació tan sols s'hi va presentar l'advocat per dir-nos que no hi havia pacte", ha lamentat Bergadà. Per tant, la demanda laboral ha estat finalment presentada al Jutjat de Reus aquest passat divendres, 1 de juliol. "Ahir (aquest dilluns, per al lector), de manera extraoficial, vam saber que hi va haver moviments a l'Ajuntament i el que semblava que havia de ser que no potser serà que sí", ha manifestat.
Els treballadors es queixen que a hores d'ara no s'hagi pogut resoldre la seva problemàtica "per l'interventor", segons ha indicat Bergadà. "L'únic que demanem és que se'ns deixi de retenir el que ja no toca segons l'acord i que ens retornin el retingut des de 2015", ha afegit el president del comitè. "La situació actual de l'empresa, en plena judicialització, de ben segur que també té a veure" en tot l'afer, segons Bergadà.
"A la resta del Grup Salut tothom ha cobrat i nosaltres no. I tenim un paper signat en què s'hi diu que les retallades s'havien d'acabar com a molt tard l'1 de juliol de l'any passat", ha sentenciat. "Ara cal esperar que algú faci un pas cap a nosaltres o bé esperar que això se solucioni via judicial", ha conclòs Bergadà. L'advocat dels treballadors és Eduard Ortiz.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics