Diumenge, 08 de Setembre de 2024

Entitats socials reclamen a l'Ajuntament de Reus que impulsi un protocol d'empadronament de domicili no fix

L'Associació Reus Refugi denuncia que s'han desestimat vuit casos per informes 'negatius' de la Guàrdia Urbana

31 d'Octubre de 2020, per ACN
  • Persones que s'han concentrat a Reus per reclamar a l'Ajuntament que impulsi un protocol d'empadronament de domicili no fix i per demanar millores en el procés d'empadronament

    ACN

L'Associació Reus Refugi reclama a l'Ajuntament de Reus que aprovi un protocol d'empadronament de domicili no fix per garantir aquest dret. Els activistes han denunciat que la Guàrdia Urbana ha emès vuit informes "negatius" en la comprovació dels domicilis dels sol·licitants, dels deu casos que n'han fet seguiment. El col·lectiu, que s'ha concentrat aquest dissabte al parc 1 d'Octubre, també ha lamentat la manca d'informació en totes les modalitats del procés d'empadronament. L'entitat s'ha adherit a la campanya 'PadróXTotes', que impulsen la Coordinadora Obrim Fronteres i la Fundació FICAT.

Segons l'activista de Reus Refugi, Víctor Pérez, dels deu casos que han fet seguiment, dos s'han renovat els padrons, mentre que els vuit restant, els agents de la Guàrdia Urbana han emès un informe desfavorable, ja que no han pogut certificar que el sol·licitant visqués en l'habitatge especificat en la documentació. "No pots dir a una persona que d'aquí a dos mesos passaran en algun moment a comprovar que realment viu allà, sense concretar la data ni l'hora", ha lamentat Pérez.

De fet, ha assenyalat que quan la policia local fa les comprovacions, els familiars dels sol·licitants neguen que els coneixen per por perquè alguns d'ells es troben en una situació administrativa irregular. Per això, Pérez ha demanat que s'apliqui un protocol "clar" per tal que es garanteixin els drets d'aquests ciutadans.

En l'acte, que ha reunit una vintena de persones, s'ha llegit un manifest de denúncia i també hi han intervingut persones afectades. Una d'elles és la Fatimata Diop, del Senegal, que ha denunciat que el seu germà no s'ha pogut empadronar a casa seva, malgrat haver entregat tota la documentació requerida per l'administració. "No ho entenem, té l'autorització nostra, del propietari i el passaport en vigor. Llavors, que és el que ens falta?", s'ha preguntat.

"Fa més d'un any que ha demanat el padró. Ell el necessita per tenir la targeta sanitària, perquè si està malalt no podem fer res. A més, és la clau d'obertura de totes les oportunitats que necessitem", ha afegit. En una situació similar es troba en Chafik Morhli, que va arribar amb la seva família a Catalunya a principis d'any i encara no té els papers. Això li impedeix poder llogar un habitatge.

En el seu cas, es va poder empadronar a Lleida a través d'un centre cívic i, ara, demana poder fer els mateixos tràmits a Reus per tal de tenir accés a la sanitat i poder matricular la seva filla a l'escola el curs vinent. "Vivim en una infravivenda, on no ens podem empadronar, el nostre familiar no ho vol, perquè li podria portar problemes amb el propietari", ha tancat.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (1)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

J. A. Carricondo  01 de Novembre de 2020

Enganyen? Doncs no!

Si dius que vius en un lloc i es comprova que no és així, ja no cal dir res més! Tothom te dret a viure, però cal acceptar uns límits o tot sen va a norris.