Els darrers quatre anys a l'Ajuntament de Reus han estat d'allò més intensos en l'àmbit esportiu. Molts han estat els esdeveniments exitosos que s'han celebrat a la ciutat, entre ells, el Mundial de Patinatge. Però no tot han estat flors i violes; la regidoria s'ha trobat amb diversos mal de caps. Un d'ells, i dels més importants, quan la Fiscalia Provincial de Tarragona i la CUP de Reus van demanar al jutge de cas Innova, Diego Álvarez de Juan, la investigació de les subvencions que l'Ajuntament va donar els anys 2009, 2010 i 2011 al CF Reus Deportiu, per tal d'eixugar el deute que aquest acumulava, i pagar els sous dels jugadors del primer equip.
Així mateix, el govern municipal encara no ha presentat al final de mandat l'auditoria pública per conèixer el dèficit total de Reus Esport i Lleure. Tampoc s'han explicat les mesures per reduir els costos d'aquesta empresa municipal, fortament condicionada pel sistema de caixa comuna i les inversions realitzades en anteriors mandats. No obstant, l'empresa ha seguit apostant per activitats d'esport i lleure, així com curses populars a la ciutat.
"Crec que l’esport vist des dels polítics no es valora gens, sempre i quan no sigui per sortir a la fotografia de rigor i treure pit per alguna cosa feta amb els diners i esforços de tots", critica el president del Club Esportiu Tretze Atlètic Esports, Ferran Cardiel. Pel que fa a Rellsa, Caridel considera que "està amb l'espasa al coll i ha passat a ser una cosa prescindible". Com a mesura per contrarestar la situació, caldria que el sector de l'esports tingués "un pressupost digne i es deixés treballar als professionals que són els que en sabem de veritat".
Pel president del CN Reus Ploms, Andreu Giménez, el model de Reus Esport i Lleure sembla que "no és sostenible". D'aquesta forma, segons el representant del club reusenc, la pregunta "seria si s'ha de revifar, o no, perquè els clubs esportius que hi ha a la ciutat donen una gran cobertura a les necessitats esportives". Per tant, segons Giménez, "no sembla imprescindible mantenir una empresa així". Així mateix, si es manté, pensa que s'han d'aplicar els mateixos criteris que a la resta d'empreses municipals.
La conversió del CF Reus en Societat Anònima Esportiva
El passat mes de maig de 2014 és una data assenyalada al voltant del CF Reus Deportiu. L’empresari Joan Oliver –exdirector general del FC Barcelona i de Televisió de Catalunya- es transformava en el conseller delegat de l’entitat reusenca. Prèviament, el club s’havia convertit en Societat Anònima Esportiva (SAE). L’objectiu era clar: crear una estructura per ascendir a Segona Divisió. L’activitat d’Oliver al club ja es pot plasmar durant aquesta temporada 2014-15, quan s’ha planificat la plantilla amb un pressupost al voltant del milió d’euros. A escala esportiva, l'equip es juga aquest diumenge a Lleida la seva presència a la promoció d'ascens.
Com es veu la presència de Joan Oliver des de fora? Ferran Cardiel considera "sospitós que empresaris importants posin diners per fer que un equip". "No veig gaire clar on està el benefici de les seves inversions", comenta. Andreu Giménez també diu la seva: "Suposo que aquesta venda és en benefici del CF Reus i no esdevindrà una càrrega al pressupost municipal". De moment, l'Ajuntament té signat un conveni amb el club roig-i-negre segons el qual aquest paga un lloguer i el consistori s'encarrega del manteniment de les instal·lacions.
El Mundial de Patinatge, una altra fita important
Reus va acollir el 2014 el Campionat del Món de Patinatge Artístic, del 27 de setembre de fins l'11 d’octubre. Sense dubte, va ser una fita històrica per la ciutat, amb la presència de més de 30 països del món. Posteriorment, el comitè organitzador del Campionat del Món de Patinatge Artístic de Reus va presentar els resultats de l'estudi econòmic realitzat per les universitats Rovira i Virgili i Pompeu Fabra. Aquest indica que la cita esportiva va deixar un total de 5,5 milions d'euros a la ciutat. L'impacte econòmic és el resultat del sumatori d'un efecte directe de 2 milions d'euros, un d'indirecte d'1,8 milions d'euros i un altre induït d'1,6 milions d'euros. Les universitats han calculat que el sector més afavorit ha estat el de l'hostaleria, amb un 22,8% dels ingressos, mentre que el comerç ha rebut un 14,8% de beneficis.
El retorn de l'Olimpíada Escolar
Després de 10 anys, l'Olimpíada Escolar de Reus va tornar a ser una realitat, amb una competició que es va fer del 10 al 25 d'abril i que es va impulsar gràcies a una proposta d'Ara Reus i l'especial insistència del Reus Deportiu. La proposta de recuperació és vista amb bons ulls per part dels clubs i entitats esportives de la ciutat. Giménez expressa que des del CN Reus Ploms "ja trobàvem a faltar les Olimpíades, perquè els més petits són la base de l'estructura i l'embrió dels nostres atletes federats". Així mateix, des del club es promouen activitats més puntuals, com per exemple 'Cap nen sense nedar'. "La col·laboració de l'Ajuntament s'ha limitat a aquests fets puntuals", explica el president del Ploms, i creu que seria bo "potenciar-les invertint més si és possible en aquests àmbits.
En una línia inversa es manifesta el president del Club Esportiu Tretze Atlètic Esports, qui creu que el problema de l'esport escolar "no és només de l'Ajuntament, sinó del sistema educatiu que tenim des de fa anys, amb poc compromís per l'esport dins de l'escola, posant-lo en mans d'associacions de pares i mares". "En resum, un fracàs", conclou Cardiel.
Reformes de cara als Jocs del Mediterrani?
La designació de Tarragona com seu dels Jocs del Mediterrani del 2017 suposarà, en principi, una millora en diversos equipaments de Reus, per acollir les competicions de futbol i handbol. Dins del dossier de la candidatura s'inclouen diverses remodelacions a l'Estadi, la més important de les quals és la substitució de la grada general i la instal·lació de seient supletoris, i al Pavelló Municipal, on es preveu la construcció d'una sala de premsa. Tot i això, aquestes modificacions encara no tenen un calendari fixat.
A banda d'aquestes petites obres, la ciutat posarà a disposició de la competició d'handbol el nou pavelló del Molinet, que la Generalitat té previst construir al costat de l'IES Roseta Mauri, i que durant aquest mandat no ha estat possible.
El deute del CN Reus Ploms
El CN Reus Ploms va patir seriosos problemes econòmics entre el febrer i el març de 2012. Finalment, la promotora Proidecamp i el club reusenc van acordar una carència de cinc anys en el pagament dels 710.000 euros de deute, que provisionalment només haurà d'abonar els interessos de la quantitat cada mes. Durant aquest període s'ha treballat amb l'Ajuntament de Reus per definir el nou projecte urbanístic i esportiu de l'entitat, del qual es beneficiarà la mateixa constructora i servia com aval del deute.
D'aquesta forma, el Ploms va estar en contacte directe amb el consistori, i amb el que en aquell moment era regidor d'Esports, Sebastià Domènech. Pel president del Ploms el canvi d’equip de govern "no ha suposat una modificació en les relacions amb el club, i sempre han intentat ajudar perquè es mantingui l’activitat esportiva que fa temps que realitzem". Giménez pensa que han estat polítiques "de continuïtat, tot i que les subvencions han estat sempre a la baixa a causa de la situació econòmica que coneixem tots".
Més crític és Ferran Cardiel pel que fa la relació amb l'Ajuntament: "La valoració si fos un examen, seria un aprovat justet. Suposo que la crisi econòmica ha fet que no es poguessin desenvolupar projectes que estaven previstos".
Retallades a la regidoria d'Esports
A causa de la conjuntura econòmica, la regidoria d'Esports de l'Ajuntament també ha patit diverses retalladades pressupostàries. Cardiel explica que fa molt de temps que activitats que es fan més enllà de l'hoquei i el futbol "no rebem cap tipus de consideració per part de l'administració local, i penso que Reus és més que pilota i rodetes".
Per la seva banda, Andreu Giménez creu que el consistori "fa el que pot", però ha volgut recordar que fa uns anys l'equip sènior masculí de bàsquet Salle-Ploms va aconseguir l'ascens a la categoria EBA, "i no ho vam poder assolir per manca de diners". Tot i això, la regidora de Promoció Econòmica va signar un contracte de patrocini entre les dues entitats, en virtut del qual, el logotip del Gaudí Centre Reus figura als equipaments oficials de la secció de triatló del club reusenc, una de les més exitoses.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics