Divendres, 19 d'Abril de 2024

Jordi Miró: «El dolor infantil ha estat una de les grans àrees negligides en el tractament i la recerca»

16 de Febrer de 2023, per Estel Romeu
  • Els infants són els protagonistes de la programació de l'Efecte E

    Ajuntament de Rubí

Les dades publicades recentment per la Universitat Rovira i Virgili demostren que, en els darrers anys, el dolor crònic infantil ha incrementat nou punts. Fins al 46% d'infants i joves situats entre els 8 i els 18 anys del Camp de Tarragona pateixen algun dolor un cop per setmana durant tres mesos.

Aquestes xifres s'han extret de l'estudi del grup de recerca ALGOS de la Càtedra de Dolor Crònic de la Universitat Rovira i Virgili - Fundació Grünenthal, que avui ha estat el tema principal del Vermut Cambra. Es considera dolor crònic el tipus de dolor que apareix setmanalment de manera persistent i que es manifesta principalment al cap, l'esquena o les cames.



El Vermut Cambra d'aquest dijous ha fet divulgació sobre el dolor crònic infantil


La sala d'actes de la Cambra de Comerç ha acollit aquest dijous una conferència per sensibilitzar sobre el dolor crònic infantil a càrrec del director de la Càtedra de Dolor Crònic URV-FG, Jordi Miró, i de la directora de la Fundació Grünenthal, Ana Martins. Fer divulgació sobre aquesta afecció i intentar reduir aquest "problema de salut pública" han estat els reptes de l'acte.
 
Eliminar l'estigma, fer-lo visible i aconseguir que millori són les propostes que ha ofert Miró per combatre el dolor crònic infantil. "El dolor infantil ha estat una de les grans àrees negligides en el tractament i la recerca", ha explicat l'investigador, assegurant que hi ha una situació d'infratractament i de manca de formació sobre la matèria.
 

La Cambra de Comerç ha acollit la conferència de la Càtedra de Dolor Infantil de la URV-FG Foto: Estel Romeu


Un 5% dels infants i joves entre 8 i 18 anys pateix dolor crònic d'alt impacte


A més de l'augment de dolor crònic infantil, que en el darrer estudi ha assolit el 46% entre persones de 8 i 18 anys, també ha augmentat el dolor crònic d'alt impacte. Aquest terme fa referència als casos en què el dolor afecta greument el funcionament de l'individu a nivell físic, psicològic i social i que ha passat d'un 1 a un 5% segons les darreres xifres.

[blockquote]Ana Martins: «El dolor infantil és una amenaça silenciosa, que és una realitat»[/blockquote]
Miró ha qualificat el dolor crònic infantil com un "problema extens", que provoca conseqüències en el desenvolupament dels infants i que, sense un diagnòstic i/o tractament, pot cronificar-se. Ansietat, depressió, afectacions al rendiment escolar i a les relacions socials i, fins i tot, dificultats econòmiques familiars són alguns dels efectes d'aquest problema de salut.

Ana Martins, directora de la Fundació Grünenthal, també ha assegurat que "el dolor infantil és una amenaça silenciosa que és una realitat". Aquest organisme creat l'any 2000 impulsa la divulgació i sensibilització sobre el dolor i fomenta el desenvolupament d'iniciatives sanitàries per millorar la qualitat de vida dels pacients.

Des de la Càtedra han reivindicat la necessitat de més hores de formació sobre el dolor als estudis sanitaris, que se situa en 70 hores al grau de medicina, i més finançament en recerca, que les últimes dades situen la inversió en dolor crònic infantil en zero projectes. L'acte ha comptat també amb la intervenció del rector de la Universitat Rovira i Virgili, Josep Pallarès, i el president de la Cambra de Comerç de Reus, Jordi Just; i ha estat conduït pel periodista Josep Baiges.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics