Divendres, 19 d'Abril de 2024

La CUP defensa una taula de negociació entre els agents del territori i l'ACA per gestionar l'aigua de Riudecanyes i Siurana

Els cupaires presentaran també una moció que un dels seus punts insta les regidories d'Ensenyament i Benestar Social a 'reformular les concessions d'ajuts i beques' lligats a l'educació

06 de Juny de 2018, per Marc Busquets
  • Llorens i Fernández, aquest dimecres a la sala de premsa del consistori

    Cedida

El grup municipal de la CUP a l'Ajuntament de Reus ha avançat aquest dimecres que al ple del proper dilluns defensarà dues mocions i que preguntarà al govern sobre la situació de les treballadores de la neteja als centres de Primària de la ciutat. D'aquesta manera, els cupaires defensaran l'adopció d'una sèrie de "mesures senzilles" per revertir "la segregació escolar" a partir de les dades del recent estudi presentat sobre la matèria. Ha estat el regidor Edgar Fernández, per part seva, l'encarregat de proposar "un debat responsable" sobre la gestió de l'aigua de Riudecanyes i Siurana per "avançar-nos a possibles problemes que facin augmentar les tarifes que paguem els ciutadans". Aquest també s'ha referit a l'operatiu policial del passat dilluns per trobar connexions il·legals a la xarxa energètica tot apuntant que "ens hauríem de preguntar què du aquestes famílies a fer aquestes accions". 

Feina conjunta de les regidories en educació

La portaveu cupaire, Marta Llorens, ha anunciat que "Reus pateix una dura segregació escolar", fet que genera "competència entre centres públics i concertats". Aquesta s'ha referit a l'estudi socialista donat a conèixer temps enrere per subratllar que "nosaltres apostem perquè la canalla vagi a l'escola del seu barri" i  no pas que les famílies optin per enviar els fills "lluny de casa". "El govern s'ha de posar a treballar i no pot eludir la seva responsabilitat amb l'excusa que no té gaire competències en educació", s'ha queixat. En conseqüència, els cupaires volen "transparència i honestedat" i que l'estudi en qüestió es faci públic. De passada, Llorens ha indicat que l'Oficina municipal d'escolarització hauria d'actualitzar diàriament les dades de preinscripció als centres educatius i ha defensat la constitució d'un observatori amb "agents tècnics i integrants de la comunitat" per abordar la segregació escolar. Finalment, la moció demanarà a les regidories d'Ensenyament i Benestar Social que "treballin plegades" en la reformulació de la concessió de beques i ajuts en el marc d'un pla estratègic. 

Llorens ha exposat després que els cupaires preguntaran a l'equip del batlle Pellicer sobre la situació laboral de les professionals de la neteja als centres de Primària de Reus. Aquesta ha advertit que, amb una nova licitació del servei a l'horitzó que "no satisfà el comitè d'empresa", moltes de les treballadores "aporten els únics ingressos a les seves respectives famílies", fet que precaritza "un sector feminitzat gairebé al 100%". La portaveu ha indicat que en una moció presentada el maig de 2016 es va acordar la creació d'una comissió de seguiment de la situació de les netejadores i que aquestes "encara esperen" que l'alcalde les contacti. "Se'ls han aplicat retallades i una sèrie de restriccions que les va fer passar de fixes a fixes discontínues i se'ls ha reduït la plantilla", ha carregat. La cupaire ha defensat que "la internalització de la recollida de residus" podria ser la solució al conflicte. 

La gestió dels recursos hídrics

Posteriorment, Fernández ha explicat que la CUP durà a la sessió plenària una segona moció, aquesta relativa a la gestió de l'aigua a Riudecanyes i Siurana. El regidor ha assenyalat que entre "el 25% i el 40%, en funció de l'any" del consum de l'aigua a Reus prové del pantà i l'embassament, respectivament, "mentre que el 50% ve del CAT i de l'Ebre", servei que "es paga més car". La resta, ha descrit, ve dels aqüífers "gairebé a cost 0". Per la baixa capacitat actual a Riudecanyes i Siurana, ha afegit, "cal que ens avancem a possibles problemes futurs". "No sempre podem tirar d'aquesta aigua, i si no hi fem res i n'hem d'usar més de la del CAT hi haurà un augment de les tarifes per als particulars", ha assenyalat. D'aquesta manera, els cupaires defensaran la creació d'una taula de negociació "amb els agents del territori, el consistori i el CAT per abordar la situació. 

El cupaire ha avançat que en altres dels punts de la propostes d'acord s'instarà l’ACA a complir "la normativa legal vigent i que estableixi de forma urgent i prioritària els cabals mínims del riu". Fernández s'ha referit també a la comunitat de regants del pantà de Riudecanyes, per tal que revisin "l’ús i la compravenda dels drets d’aigua de la pròpia comunitat per garantir l’ús real per a l’agricultura i la pagesia" i ha convidat la resta de grups municipals representants a l'Ajuntament a "treballar de manera conjunta" en la gestió sostenible dels recursos hídrics.

Finalment, el regidor ha carregat contra el govern municipal per l'operatiu policial del passat dilluns per trobar connexions il·legals a la xarxa de subministraments, ja que "la regidora Vilella no en sabia res, i no entenem com és que només hi havia agents i no pas tècnics municipals" tractant l'afer. En aquest sentit, el cupaire ha lamentat que els mitjans "hagin contribuït a construir un relat que estigmatitza les famílies vulnerables" i ha proposat que "ens preguntem què les du a fer accions com aquestes, que sabem tots que a la llarga només porten problemes".

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics