Dimarts, 23 de Juliol de 2024

La demarcació de Tarragona registra 10 casos per violència de gènere cada dia

16 de Desembre de 2021, per
  • La concentració ha reunit unes dues-centes persones a la plaça de la Font.

    Josep M. Llauradó

Tornen a publicar-se dades trimestrals sobre la violència masclista, en aquest cas entre el juliol i el setembre d’enguany. Ningú, absolutament ningú, espera que la xifra total sigui zero, no és una possibilitat realista, ni tan sols imaginativa. Hi ha una mena de normalització social vers la violència de gènere: s’ha acceptat que existeix, que algun dia pot tocar a algú proper, o fins i tot a una mateixa, i l’erradicació queda tan lluny que ni es planteja

Només hi ha un filet d’esperança perquè potser les dades d’aquest trimestre hagin baixat una mica respecte de l’anterior, però tampoc és el cas. Les víctimes no es compten en desenes i tampoc en centenars. Són desenes de milers les dones arreu de tot l’estat que denuncien patir violència per part d’un home, en només noranta dies. El més frustrant de tot plegat és que les xifres comptabilitzades i publicades per l’Observatori contra la violència domèstica i de gènere tenen una tendència esgarrifosament a l’alça.
 
Entre juliol i setembre van registrar-se 879 delictes masclistes a la demarcació de Tarragona, el que es tradueix a 9,7 casos diaris. El gran gruix d’aquests delictes, gairebé el 74%, fan referència a lesions i maltractaments a la integritat psíquica, moral o física de la dona. Hi ha hagut un assassinat, gairebé dos casos al dia de trencaments de condemnes i mesures de mitjana i un augment de 121 delictes registrats al territori respecte al trimestre anterior.

A les comarques tarragonines s’han condemnat el 93,3% dels encausats per violència de gènere, un total de 120 homes, i cap dona. Durant el trimestre en qüestió s’han condemnat el 90,3% d’encausats amb nacionalitat espanyola a la demarcació, ja que 7 dels denunciats van quedar absolts. Per altra banda, la xifra d’estrangers condemnats arriba al 98% tot i ser menys denunciats que els d’origen espanyol. A més, les xifres indiquen que el gran percentatge d’homes que exerceixen violència vers una dona mantenen o han mantingut una relació afectiva sense haver-se casat.
 
 

En l’àmbit català les dades sobre violència de gènere del tercer trimestre de l’any han augmentat un 4,5% respecte al 2020. S’han comptabilitzat més de 6.000 denúncies durant els mesos d’estiu, una tendència que va en concordança amb la línia estatal. Al conjunt de l'estat espanyol es calcula un 5,2% més de víctimes per violència masclista que l’any passat, la xifra exacta és de 45.091 dones que han denunciat als jutjats un maltractador. Per altra banda, es van dictar 11.850 sentències, de les quals 9.387 van ser condemnatòries. Tot i absoldre més de 2.400 denunciats, gairebé el 80% de les sentències penalitzades marca un nou màxim històric a l’Estat.

A finals d’hivern es publicarà l’informe del darrer trimestre del 2021. Ningú esperarà que la xifra sigui zero, que es calculin els casos en desenes o pocs centenars i tampoc es pensarà en una possible erradicació perquè no sabem què és un món sense violència masclista. El que sí que es mantindrà és aquell filet d’esperança perquè disminueixin les xifres, o almenys no li toqui a algú del nostre voltant.
 
 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges