“Després d’una sessió de quimioteràpia vaig estar un cap de setmana que no podia parlar. No sabia fer frases”, explica Natàlia Moreno, que rep tractament per curar-se d’un càncer de mama. “Alguna vegada he quedat amb amigues meves i no he aparegut perquè no recordava la cita”, continua.
Aquests són alguns símptomes de l’efecte quimiocervell: el tractament oncològic pot provocar alternacions cognitives i situacions com la pèrdua de memòria, falta de concentració, oblit de noms i cites, dificultat al parlar, etcètera. La Natàlia els va començar a notar a partir de la quarta sessió de quimioteràpia.
És un efecte que, en bona part, és reversible si es fa un treball adequat. És per això que des de la Fundació Rosa Maria Vivar de Reus han engegat el taller Activa’t i venç l’efecte quimiocervell. La iniciativa s’adreça a dones que reben tractament contra el càncer de mama i pateixen algunes d’aquestes alteracions cognitives.
La neuropsicòloga encarregada d’aquests tallers, Blanca de la Cruz, explica a Reusdigital.cat que els tallers, que són gratuïts, posen a l’abast de les pacients les eines necessàries i recomanacions per millorar els seus símptomes. “Els afecta en tota mena de tasques que abans feien amb naturalitat i ara se’ls fa tot un món. El més important és continuar tenint hàbits saludables i mantenir la ment activa”, detalla de la Cruz.
D’aquesta manera, durant el taller, que fan en línia i dura 16 sessions, les pacients treballen aquestes funcions cognitives afectades. “No se soluciona d’un dia per l’altre; per això l’objectiu és optimitzar els recursos cognitius de cadascuna i minimitzar tant com puguem les seves dificultats”, continua explicant la neuropsicòloga.
Una de les activitats per estimular la memòria, per exemple, consisteix en què les dones que assisteixen a les sessions facin una llista de la compra endreçada per categories i al cap d’una estona intentar recordar-la. “Però també treballem la memòria fotogràfica, la capacitat d’atenció, la concentració”, detalla la Natàlia, que va començar aquests tallers un cop va acabar la quimioteràpia.
“Sento millora i el meu entorn també m’ho diu: se’m nota. Ells ho han viscut amb mi, i veuen el progrés que he tingut”, celebra la Natàlia. Ara bé, la pacient lamenta que alguns efectes poden quedar per sempre: “abans anava sense agenda i ara n’hauré de portar, però amb el curs ja tinc les eines suficients per afrontar aquest problema”.
Un problema poc conegut
Els tallers de la Fundació Rosa Maria Vivar també es proposen visibilitzar un efecte que moltes persones no coneixen. “No se’n parla gaire. Tothom sap que et pots quedar sense cabell, però no saben gaire què és això del quimiocervell”, explica la Natàlia. Un punt de vista que comparteix la neuropsicòloga del taller: “hi ha moltes pacients que fan quimioteràpia que no coneixen aquests efectes abans de patir-los. Hi ha molts estudis, però no se’n parla gens”.
Les dones que ha rebut tractament pel càncer de mama i pateixen símptomes similars poden inscriure’s als tallers que començaran el curs vinent. Tot i que la iniciativa s’adreça principalment a dones que han patit càncer de mama, la Fundació pot valorar permetre la inscripció de dones amb altres tipus de càncer.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics