Dilluns, 29 de Juliol de 2024

La Generalitat es persona en el cas de les pròtesis de Traiber

ICV assegura que l'excap de traumatologia de l'Hospital de Sant Joan assessorava l'empresa reusenca

04 de Juny de 2015, per Redacció
  • El director de Traiber, Luis Márquez, a la seva sortida dels jutjats

    Judit Fernández

La peça de les pròtesis suposadament defectuoses de Tràiber, en el marc del cas Innova, ha arribat, aquest dimecres, al Parlament. Després d'enviar un "missatge de tranquil·litat absoluta", el conseller de Salut, Boi Ruiz, ha confirmat que el Servei Català de la Salut i el departament que lidera ja s'han personat en la causa contra l'empresa i ha subratllat que "més del 60% de les pròtesis estan posades en centre privats i tenen el mateix seguiment". Ruiz ha recordat que "les alertes no són alarmes, tinguem cura d'una cosa que pot portar perjudicis" i ha reiterat que qualsevol pacient que tingui dubtes pot trucar al 061. D'allà han de rebre una resposta en menys de 48 hores.

"Podem estar tots tranquils, els professionals revisen als pacients d'acord amb les guies clíniques", ha continuat el conseller, que sí ha reconegut que les pròtesis de Traiber, tot i tenir el mateix nivell de vida que la resta, "s'han fet sota frau, engany i sense llicència". El conseller de Salut ha hagut de respondre a les preguntes de les diputades Núria Segú (PSC), Carme Pérez (Ciutadans) i Hortènsia Grau (ICV-EUiA). Precisament, Grau va expressar a la seva pregunta, de forma indirecta, que l'exdirector de Traumatologia de l'Hospital de Sant Joan, Rodrigo Miralles, que va estar del 2007 a 2011, hauria assessorat a Traiber. Tot just després, amb l'arribada d'un nou cap de traumatologia, l'empresa reusenca deixa de ser proveïdora.

La diputada d'Iniciativa s'ha preguntat com pot ser que si alguns metges ja qüestionaven la qualitat de les pròtesis, com va afirmar l'exdirector general de Sagessa, Joan Maria Benet, davant del jutge d'Innova, no es fes cap inspecció o investigació d'ofici. En aquest sentit, Ruiz ha contestat que el Govern es va assabentar d'aquest problema després de la denúncia d'una extreballadora i que llavors "vam prendre les mesures oportunes, cancel·lant l'activitat d'aquesta empresa, immobilitzant els seus estocs i, d'acord amb la Societat Catalana de Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia, no fent cap mesura exepcional, perquè les pròtesis del nostre país són avaluades al mes de la intervenció, als tres mesos i després cada any".

El conseller de Salut també ha manifestat que l'Agència Espanyola del Medicament i Productes Sanitaris va fer bé la seva feina, en retirar la llicència d'activitat el 2011, però que llavors, l'empresa "va fer determinats 'trapitxeos' que li van permetre enganyar els distribuïdors i els compradors no a Cataluynya, no a Reus, sinó a vuit països del món i a vuit comunitats autònomes". A l'Estat espanyol, uns 6.000 pacients estan sota vigilància, mentre que l'hospital reusenc va col·locar unes mil cinc-centes pròtesis des de l'any 2005 d'aquest proveïdor.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (2)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

Justicia  11 de Juny de 2015

Caso Traiber

¿Dónde estaba y que hacía el asesor Dr. Miralles?

Justicia  11 de Juny de 2015

Caso Traiber

¿Dónde estaba y que hacía el asesor Dr. Miralles?

Reportatges