Dimarts, 19 de Novembre de 2024

La inactivitat física s'associa a factors de risc cardiometabòlic

Els investigadors reclamen polítiques de salut pública per fomentar activitats físiques d'intensitat moderada-alta

09 de Març de 2017, per Redacció
  • L'activitat física d'intensitat moderada-alta redueix el risc cardiometabòlic

    Imagox

Els primers resultats fets públics de l'estudi multicèntric Predimed-Plus, amb la participació Unitat de Nutrició Humana de la URV, indiquen que dedicar diàriament més temps a activitats físiques d'intensitat moderada-alta i menys a activitats sedentàries, com veure la televisió, redueix factors de risc cardiometabòlica com l'obesitat, la diabetis i alguns components de la síndrome metabòlica. Aquest és un projecte d'assaig clínic multicèntric de vuit anys de durada i basat en una intervenció nutricional amb dieta mediterrània hipocalòrica, promoció de l'activitat física i suport conductual per a la prevenció primària cardiovascular, dut a terme a tot l'Estat espanyol, que es va iniciar a l'octubre del 2013.

Estudis previs ja havien demostrat que l'activitat sedentària, de forma diària, influeix en la salut de la persona, però encara no s'havien pogut constatar aquestes conclusions en adults d'edat avançada amb elevat risc cardiovascular, població típicament sedentària i físicament inactivat, amb risc de desenvolupar malalties cròniques. L'estudi, realitzat conjuntament per la URV i 22 centres universitaris més, hi ha pres com a mostra 5.576 homes i dones de més de 55 anys amb risc cardiovascular i s'ha calculat l'efecte de substituir el temps de televisió a diferents intensitats d'activitat física.

Els resultats més destacables d'aquesta recerca demostren que l'augment d'una hora diària d'activitat física d'intensitat moderada-alta (caminar ràpidament, pujar escales, treballar al camp o realitzar activitats esportives) s'associa a una protecció d'entre un 3-6% de patir obesitat, diabetis, obesitat abdominal i colesterol HDL-baix.

Per contra, l'augment d'una hora diària de televisió s'associa a més presència d'aquests factors cardiometabòlics. A més, la substitució d'una hora diària de televisió per una hora d'activitat física moderada-alta protegeix aquests factors de risc cardiometabòlics fins i tot més (3-9%) que la xifra observada en avaluar cada activitat per separat. Segons els investigadors, aquests resultats demostren la importància de crear estratègies de salut pública per prevenir aquestes malalties a través del foment de l'activitat física.

Han dut a terme aquest treball Núria Rosique-Esteban i Andrés Díaz-López, investigadors de la Unitat de Nutrició Humana, liderat pel professor Jordi Salas-Salvadó, director d'aquesta Unitat de la URV, cap clínic de l'Hospital Universitari Sant Joan de Reus i investigador principal del CIBERobn, de l'Institut Carlos III. A més, tots són membres de l'Institut d'Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV). L'article s'ha publicat a la revista científica PLOS ONE.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics