Divendres, 19 d'Abril de 2024

La pau és el camí

La 33a edició del Memorial per la Pau Josep i Liesel Vidal ha premiat l'ONG Arxivers sense Fronteres i la campanya Banca Armada

07 d'Octubre de 2017, per Sergi Jiménez
  • La presidenta d'Arxivers sense Fronteres, Núria Carreras, i la representant de la campanya Banca Armada, Audrey Esnault

    Sergi Jiménez

Han passat 33 anys d’ençà que es va crear el Memorial per la Pau per retre homenatge a la figura de Josep Vidal Llecha, il·lustre advocat i pacifista reusenc que va exercir de magistrat d’audiència i de jutge durant la Generalitat republicana.

Es tracta, per tant, d’un guardó que aposta pel desarmament i la pau, des d’òptiques sempre compromeses amb els valors humans. Per aquest motiu, i després dels fets ocorreguts durant el referèndum de l’1 d’octubre, l’edició d’enguany ha estat més especial que mai. Abans de concedir el premi, els organitzadors del Memorial han volgut expressar el seu rebuig a les accions repressores contra la llibertat d’expressió i les institucions catalanes.

L’ONG Arxivers sense Fronteres i la campanya Banca Armada han estat les premiades d’aquest 33è Memorial. Ambdues entitats han guanyat el premi d’entre les deu candidatures que es van presentar a la convocatòria.

Banca Armada, una prevenció per al futur

En un món en guerra, fabricar armes és un negoci lucratiu. Finançar-les, també. Els conflictes oberts de Síria, l’Iraq, la franja de Gaza, Iemen, Líbia o Sudan, entre d’altres, necessiten proveïment constant d'armament. El resultat és un suculent pastís a repartir.

Així és com, empès per la crisi econòmica, l'Estat espanyol ha entrat fort en aquest mercat, fins al punt que ocupa la setena posició del rànquing mundial d'exportació d'armes. Paradoxalment, l'endeutament de les empreses que configuren la indústria militar és del 75%. I és aquí on es planteja el quid de la qüestió: qui manté viu el negoci de les armes?

Aquest rol (i no és pas cap secret) el protagonitzen principalment les institucions bancàries. Que se sàpiga ha estat l'objectiu d’una de les premiades al Memorial d’enguany, la campanya Banca Armada, promoguda per diverses entitats catalanes que assisteixen anualment a les juntes d’accionistes del BBVA, Banco Santander, Caixabank i Banc Sabadell, amb l’objectiu de sensibilitzar els accionistes sobre la problemàtica que suposa alimentar els conflictes armats.

“Els bancs i les empreses d’inversió espanyoles han dedicat, entre 2011 i 2015, prop de 5.900 milions d’euros al sector de les armes”, ha destacat la representant de la campanya, Audrey Esnault. És per això que Banca Armada exigeix “polítiques més ètiques i responsables socialment”.

Obrir arxius com a acte de reparació

En aquesta edició, el Memorial per la Pau Josep Liese Vidal també ha premiat la feina d’Arxivers sense Fronteres (AsF), una ONG que coopera en l'àmbit dels arxius i el patrimoni documental per protegir i testimoniar els drets dels pobles, com poden ser els països que han patit algun conflicte bèl·lic o alguna catàstrofe natural.

“L’obertura dels arxius és l’únic camí cap a una dignificació completa del represaliat, bàsicament perquè és l’única manera de saber què va passar, com va passar i quin va ser l’abast de l’abús”, ha explicat la presidenta d’Arxivers sense Fronteres, Núria Carreras, qui també defensa que els arxius són “eines per a la democràcia i no solament per a la custòdia i la memòria”.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics