Lliurats al trasbals d’una pandèmia que sembla infinita, fa unes setmanes es complia la primera dècada des que l’hospital Sant Joan de Reus es va traslladar a la seva actual ubicació a la zona de Bellissens. Després de gairebé 30 anys de consens societari, sanitari i polític i d’haver avançat en un model propi, la realitat del centre sanitari Sant Joan de 2021 poc té a veure amb el que va marxar de les instal·lacions del carrer de Sant Joan l’any 2010. A aquestes diferències caldrà sumar, des d’aquesta mateixa setmana, el trasllat de noves instal·lacions sanitàries municipals a l’antic emplaçament a tocar del mercat central, un canvi que ja es va començar a perfilar el gener de 2017 i que ara culmina.
Concretament, a l’antic Sant Joan s’ubica part de l’activitat del Centre MQ Reus, que tindrà d’aquesta forma dues seus a la ciutat: la quirúrgica i l’hospitalització es mantindran a l’antiga clínica Fàbregas del carrer de Gaudí i, l’ambulatòria (consultes externes, exploracions, radiologia, urgències...), a les noves dependències reformades del carrer de Sant Joan. Amb 160 professionals contractats o 230 metges consultors, una part del que va ser l’hospital de Reus recupera la seva funció sanitària en ple centre de la ciutat amb la previsió que més de 2.000 persones hi passin diàriament.
Un trasllat decidit el 2017
Entre el dit i el fet del nou Centre MQ han passat, però, quatre anys des que el 2017 es donés llum verda per encetar l’operació. Decidit gràcies al vot favorable dels consellers del govern municipal, Cs i el PSC, el consell d'administració del gener de 2017 va decidir traslladar el Centre MQ a l’antic hospital amb la condició, per part dels socialistes, que es realitzés en el futur una planta d'hospitalització. Mentre aquest acord era possible, a les instal·lacions del carrer de Sant Joan s’havien d’ubicar les consultes externes i la cirurgia major ambulatòria mentre que les operacions de major complexitat anirien al centre hospitalari de l'avinguda de Bellissens.
El motiu d’aquesta distribució eren les tenses relacions amb els propietaris de la clínica Fàbregas que, finalment, van derivar en una denúncia. Per portar a terme el trasllat, el ple va autoritzar, el juny de 2018, la concertació d'una operació de crèdit per part del CMQ per assumir una sèrie de remodelacions lligades al trasllat. Les tasques previstes tenien un cost superior als 1,5 milions, un dels quals es finançava a crèdit amb CaixaBank i l'Institut català de finances (ICF) i la resta s’assumia amb recursos propis del centre.
Un endarreriment imprevist per la pandèmia
Abans que la pandèmia es desenvolupés, la previsió era, ara fa justament un any, que les noves instal·lacions del CMQ del carrer de Sant Joan s’obrissin la segona quinzena d'abril com a culminació de la primera fase del trasllat. Amb un cost aproximat de gairebé 3 milions d'euros entre obra i equipament, havien d’ocupar la zona més moderna de l'edifici de l’antic hospital aixecada l'any 1989. Gràcies als termes del nou contracte de lloguer amb els propietaris de l’edifici de la Clínica Fàbregas, el trasllat complet des de les instal·lacions del carrer de Gaudí es preveia en un període d’execució d'entre vuit i 10 anys.
Evidentment, l’emergència sanitària imprevista va dilatar els terminis de posada en marxa de les noves instal·lacions i ha permès, aquest passat octubre, la ratificació per part del plenari de l'adhesió del CMQ al Consorci de Salut i Social de Catalunya.
Una societat creada ara fa 23 anys
A diferència de l’històric hospital de la ciutat, el Centre MQ va crear-se el 26 de juny de 1998, quan el ple de l’ajuntament de Reus va aprovar per unanimitat autoritzar la societat municipal i desemborsar el 100% del capital. Aquest acord modificava un d’anterior del 5 de desembre de 1997 en què la idea havia estat constituir el CMQ amb dues empreses privades, una proposta que no va reexir. Finalment, la constitució formal de la nova societat Centre MQ Reus SA es va produir l’1 de setembre de 1998 “per poder gestionar l’estructura sanitària de la Clínica Fàbregas, immersa en una situació de dificultat”, segons apuntava el llibre ‘El nostre hospital de Sant Joan de Reus: fets i records’.
D’acord amb la mateixa publicació, el nou centre havia de donar resposta a l’activitat quirúrgica de baixa complexitat i de curta estada que es produïa a la comarca i que l’hospital no podia absorbir de forma immediata així com mantenir l’activitat mèdico-quirúrgica dels malalts de mútues. Coincidint amb el seu primer lustre d’existència, per exemple, el pressupost de la societat era de 5,3 milions d’euros.
Un espai antigament ocupat per la clínica Fàbregas
Tal i com s’explicava en la sèrie de reportatges ‘El temps de les clíniques a Reus’, l’antiga clínica Fàbregas es va fundar l’any 1945 per part del doctor Josep Anton Fàbregas Montpeó. La seu de la clínica es va establir en un espai que, al voltant de la Primera Guerra Mundial, havia estat una empresa de vins impulsada per uns comerciants algerians i de la qual encara és fàcilment identificable l’antic minaret.
Després de realitzar unes 12.000 intervencions quirúrgiques al llarg de la seva existència, l’any 1998 es va crear la societat Centre MQ que ara localitza part del seu espai a l’antic Sant Joan.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics