Dimecres, 25 de Novembre de 2020

L'educació no té preu

Càritas Reus impulsa des de 1985 un programa gratuït de reforç escolar per a nens de famílies vulnerables

03 de Desembre de 2016, per Marc Busquets
  • El programa de Càrites Reus s'adreça a nens i nenes de famílies amb pocs recursos

    Marc Busquets

  • Marc Busquets

  • Marc Busquets

  • Marc Busquets

  • Marc Busquets

  • Marc Busquets

Un centenar de nens i nenes que provenen de famílies amb pocs recursos econòmics s'han inscrit aquest curs al programa Suport pedagògic de Càritas Reus. Cada tarda, de dilluns a dijous i de 6 a 7, la canalla va a classes de reforç a la seu del carrer de la Concepció, al nucli antic. "Treballem les matèries que tenen a l'escola", assenyala la coordinadora del projecte, la treballadora social Imma Solé. Els mestres que hi col·laboren i que donen suport als alumnes són, principalment, jubilats, tot i que n'hi ha de més joves i que estudien magisteri. "Ara fins i tot tindrem classe d'anglès gràcies a un nou voluntari", subratlla Solé.

Grups reduits des de Primària fins a BAT

Fa més de 30 anys que el programa Suport pedagògic mira de donar les eines adequades als nanos de famílies sense recursos per tal que puguin millorar el seu rendiment a l'aula. "A casa, els pares potser no tenen ni el temps ni els diners per poder costejar unes classes de reforç per als fills", expressa la coordinadora a l'hora de descriure el perfil habitual del context d'aquesta canalla. Les instal·lacions de Càritas Reus compten també amb una biblioteca i una aula d'ordinadors i poden acollir una vuitantena de menors de manera simultània.

"Cada mestre es posa en una aula amb cinc o sis nens" de la mateixa edat i tot el grup es posa a treballar els conceptes que s'estan tractant al col·legi. "Fem matemàtiques, català, castellà, el que toqui", apunta Solé. L'atenció educativa que el programa ofereix se centra en els nanos de Primària fins als adolescents que ja són a l'ESO i BAT. "N'hi ha que fa una colla d'anys que venen, que s'han fet grans aquí", exposa una de les professores del servei,  Dolors Puigdengoles. "Són bona canalla. Es fan estimar", afegeix. Una de les voluntàries actuals, de fet, va ser alumna de Suport pedagògic quan era més petita.

105 nens l'any 2015

Al costat de Puigdengoles hi ha altres mestres, tots coordinats per Dolors Quadrada, que es va implicar en el projecte des dels seus inicis. L'èxit del programa és inqüestionable, a tenor de les bones referències que els arriben des dels centres educatius de la ciutat. "Estem en contacte amb les escoles i ens van enviant nens que saben que aquí poden millorar", fa constar altre cop Solé. Una altra de les docents voluntàries, Cori Bach, matisa per part seva que Suport pedagògic "mira de donar respostes a les necessitats concretes d'aprenentatge" dels alumnes que hi van.

Cal tenir en compte, a banda, que es tracta d'un programa educatiu voluntari, és a dir, que els nens no tenen cap "obligació" d'assistir-hi. "Si són aquí és perquè realment volen millorar i aprendre", diu Solé. L'any passat, el projecte va comptar amb 105 infants inscrits i 29 voluntaris docents. Les xifres, en l'actual exercici, seran similars. La viabilitat del servei està garantida, en part perquè la despesa social és nul·la però, en essència, pel bon servei que es dóna a la comunitat. "Aquesta és la nostra única voluntat, ajudar la canalla", conclou.

Feu clic sobre qualsevol fotografia per iniciar el passi de diapositives

Reus Suport pedagògic Càrites Reus Reusdigital
Reus Suport pedagògic Càrites Reus Reusdigital
Reus Suport pedagògic Càrites Reus Reusdigital
Reus Suport pedagògic Càrites Reus Reusdigital
Reus Suport pedagògic Càrites Reus Reusdigital

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics