L'Hospital Sant Joan de Reus serà la seu, aquest proper dijous i divendres, de la tercera edició d'una jornada d'infermeria oncològica de Tarragona i les Terres de l'Ebre que a dia d'avui compta amb 175 inscrits i que es planteja arribar als 200 durant les properes hores. La regidora de Salut del consistori, Noemí Llauradó, ha exposat aquest dimecres al matí que la cita "s'ha consolidat i ja és un referent del sector". Amb el lema 'Càncer ginecològic: parem-nos-hi a pensar', la trobada inclourà, a més, diverses novetats en relació a les anteriors. D'aquesta manera, s'ha previst un taller de dermocosmètica, un altre sobre l'ús del catèter PICC (del qual el centre sanitari reusenc en va ser promotor) i un col·loqui sobre la salut sexual de les dones que pateixen un càncer ginecològic.
La importància dels professionals de la infermeria
Llauradó ha estat acompanyada pel director de l'Institut d'oncologia de la Catalunya sud, el doctor Josep Gumà, que ha posat en valor la importància dels professionals de la infermeria "en l'atenció tècnica, humana i emocionals" a les pacients. "Si el metge és el director d'orquestra, el professional d'infermeria és el músic, per entendre'ns", ha posat com a exemple per destacar la seva tasca. A l'hora de comentar el context actual, Gumà s'ha felicitat pel fet que "les millores tecnològiques i en els tractaments" estan comportant una mortalitat "més baixa" de les afectades per un càncer. En aquest sentit, ha destacat que la prevenció és important quan s'és davant d'un possible cas de coll uterí. "En altres, ens hem de centrar en l'atenció a partir dels símptomes de la pacient", ha puntualitzat.
En línies generals, el doctor ha assenyalat que es registra un augment del 2% anual en diversos tipus de càncer, tot apuntant de passada que es detecten una seixantena anual de càncers d'ovari a les comarques tarragonines, per mig miler de casos de càncer de mama. Al seu costat, i des de l'organització de la jornada, Imma Grau que la primera edició de l'esdeveniment, l'any 2013, es va produir en un moment en què la crisi va "desanimar" el sector i que, per tant, calia promoure iniciatives per posar en valor la tasca dels professionals de la infermeria. Aquesta ha destacat que la celebració d'un taller sobre el maneig del catèter PICC (catèter central d'inserció perifèrica) serà un dels plats forts de la cita. En aquesta línia, Grau ha subratllat que l'hospital reusenc va ser pioner en el ús ara fa set anys i que la seva aplicació ha estat ben rebuda per pacients i professionals. "Suposa un estalvi econòmic i, el més important, millora la qualitat de vida de les persones que fan un tractament", ha detallat.
Pel que fa al taller de dermocosmètica que s'ha planificat, Grau ha apuntat que comportarà una part pràctica on s'ensenyarà a maquillar pacients que passin per un tractament. "Per a un pacient pot ser molt positiu, perquè ajuda que es vegi millor i se senti millor", ha indicat. La taula col·loqui sobre la sexualitat de les pacients en tractament comptarà amb particulars afectades per la malaltia, un metge, una infermera i una psicooncòloga amb la finalitat de "compartir experiències i perspectives" que es produeixen en la sexualitat durant un tractament de càncer i a posteriori.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics