Esquerra Republicana de Catalunya aposta fort per la ciutat de Reus de cara a les eleccions de l’any vinent. Va quedar clar el passat mes de maig, al balanç que el grup municipal va fer dels tres anys de mandat i on van assegurar que “ha arribat l’hora que ERC lideri l’Ajuntament de la ciutat”. Aquest dissabte, a la plaça Llibertat, ha tingut lloc la presentació oficial de Noemí Llauradó com a candidata a l’alcaldia de Reus. L’acte ha comptat amb l’assistència del president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès, i de la consellera d’Igualtat i Feminismes, la reusenca Tània Verge, entre altres pesos pesants d’ERC al territori. També s’han deixat veure alguns membres del govern municipal, com l’alcalde, Carles Pellicer.
Llauradó s’ha mostrat emocionada i ha assegurat que “el projecte d’ERC a Reus és el millor que es pot oferir a la ciutat, ja que el 2023 es produeix un canvi, i Esquerra vol ser el relleu transformador”. L’actual vicealcaldessa ha insistit molt en el concepte del “projecte”, perquè segons ha exposat, “s’està parlant amb molta gent per tal de confeccionar les línies estratègiques del programa”. A més, ha exposat els problemes que actualment té la gent jove a l’hora d’emancipar-se i també les dificultats de la gent gran.
La candidata ha recordat les eleccions municipals del 2015, on Esquerra partia de no tenir representació, i Llauradó va aconseguir entrar al consistori juntament amb Joan Guix primer, i amb Montserrat Flores després. "Vam impregnar el Govern d’una manera de fer i un tarannà diferent", ha explicat. A les eleccions del 2019, ERC va triplicar els resultats: de dos a sis regidories.
Quins canvis necessita Reus?
En paraules de la vicealcaldessa, “Reus és un dels motors del territori en molts àmbits”. No obstant això, s’han plantejat aspectes que requereixen encara més treball, com per exemple la pacificació dels carrers i la inclusió de més zones verdes. Concretament, es vol incrementar la mobilitat en bicicleta o a peu i reduir cada cop més la presència dels cotxes al centre de la ciutat. Una de les crítiques recurrents que se li fa a l’actual Govern municipal és la falta d’aposta pels barris. En aquesta línia, Llauradó ha assegurat que “des d’Esquerra no es vol que la ciutat es vegi només del Tomb de Ravals endins”.
Un pla estratègic
"Tenim molt clar què farem, com ho farem i amb qui ho farem", ha anunciat. Segons el grup municipal, existeix un "pla estratègic" per a la ciutat, que s’articula sobre tres eixos: la planificació, la participació, el diàleg i el consens, i l’estabilitat. També ha tret pit dels projectes que s’han dut a terme a Reus en aquests darrers anys, com el Pla d’Acció Municipal 2019-2023 (PAM), el Reus Horitzó 32 o el Reactivem Reus, que inclou propostes com el Reus Espais Vius o els Bons Reus. Llauradó també ha valorat el consens que hi ha hagut amb l’oposició en alguns projectes: “Vam seure amb el cap de l’oposició, Andreu Martín, per tal de treballar plegats en qüestions com el baixador de Bellissens, que estarà en funcionament sobre l’any 2025”. "Així i tot, haurem de vetllar perquè aquestes infraestructures s’acabin executant, perquè aquest darrer any, Catalunya va rebre només el 35% de la inversió que apareixia als pressupostos de l’Estat, mentre que Madrid en va rebre un 184%", ha criticat.
La desigualtat i la pobresa, els majors problemes
Així ho ha expressat el president de la Generalitat, Pere Aragonès, qui ha argumentat que totes les administracions han de sumar esforços per tal de revertir els que actualment són els problemes més grans del país: la desigualtat i la pobresa. “Si volem un país lliure i independent, una República Catalana, hem d’abordar aquests aspectes de manera col·lectiva”, ha puntualitzat Aragonès.
"La lluita feminista ha de continuar"
La perspectiva feminista és una de les altres problemàtiques que s’ha abordat. Segons, la consellera Tània Verge, “Catalunya necessita més alcaldesses, ja que només hi ha un 23,5% de dones a l’alcaldia”. A més, Verge ha remarcat que les polítiques feministes han de continuar i s’han de concretar en aspectes com la lluita contra les agressions sexuals als espais d’oci, la mobilitat en clau de gènere i l’urbanisme feminista. "I Reus va ser pionera en algunes d’aquestes polítiques, com per exemple la creació d’un Servei d’Atenció Integral a les persones LGTBI", ha declarat.
¿Una alcaldessa republicana 80 anys després?
Tot i que encara queda un any per a les eleccions municipals, des d’ERC confien que podran assolir l’alcaldia. Això significaria que Noemí Llauradó seria la primera alcaldessa a l’Ajuntament de Reus, un consistori que tornaria a tenir una alcaldia republicana 80 anys després. Caldrà veure, però, quin és el recorregut de Teresa Pallarès i Junts per Reus, o si el possible desencant de part de la població amb els partits independentistes pot provocar que el PSC i Andreu Martín aconsegueixin uns millors resultats dels esperats. No obstant això, tot indica que els pactes seran indispensables per tal de formar un Govern. La campanya electoral ja fa temps que ha començat de manera indirecta, i per davant queda un any de tensió, un ambient que fa mesos que sobrevola la plaça del Mercadal.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics