120 famílies en situació de vulnerabilitat i sense cap ingrés que viuen a Reus disposen des des la setmana passada de la targeta moneder que complementa la 'cistella Covid', creada en el marc del Pla de xoc alimentari. A més, 36 més la rebran aquesta setmana. La regidoria de Benestar Social s'ha encarregat de la gestió i del lliurament d'aquesta targeta. Els Serveis Socials fan la valoració i la prescripció de les famílies que la necessiten i el lliurament, acompanyat de les instruccions d’ús. La setmana passada es va fer un primer repartiment de 120 targetes i està previst fer-ne més en un futur, si és necessari. Aquest complement és temporal i es facilitarà mentre duri la situació d'emergència social, segons fonts municipals.
Es tracta d'un ajut d'urgència amb el suport físic d'una targeta moneder, per poder completar la compra dels productes necessaris no contemplats en els lots de la 'cistella Covid' com productes d'higiene i neteja i altres aliments bàsics. S'ha habilitat una partida per un import de 150.000 euros. Els beneficiaris de la targeta compleixen tots els requisits següents, segons s'ha precisat des del consistori: tenen expedient obert a Serveis Socials amb Pla de treball actiu; tenen ingressos econòmics inferiors a 2.400 euros anuals, amb independència de la procedència d’aquests i si són o no conseqüència de les mesures adoptades per fer front a la Covid-19; són perceptors dels lots d’aliments de la Xarxa de Distribució d’Aliments de Reus; i tenen capacitat de gestió econòmica, que possibiliti un bon ús de la targeta.
Pla de xoc alimentari
"Garantir l'accés a l'alimentació és una prioritat". Per això, s'ha explicat aquest dilluns, l'Ajuntament ha posat en marxa un Pla de xoc alimentari "per fer front a l'important augment de la demanda d'aliments". El pla parteix de l'existència del Programa de gestió alimentària responsable de Reus, que té com a objectius "la recerca de nous donants d'aliments i el reforç de la Xarxa de Distribució d'Aliments, encarregada de fer la distribució del menjar, que ara s'ha vist desbordada, tant pel que fa al nombre de famílies que poden atendre com a la disponibilitat d'aliments".
Així, i per "garantir l'alimentació a les persones que més ho necessiten en el marc d'aquest context", s'han impulsat diverses mesures, com el reforç del menjador social i la creació de la 'sistella Covid'. El menjador social, gestionat per Càritas Interparroquial de Reus amb el suport de la regidoria de Benestar Social, ara ofereix la recollida presencial d'àpats o servei a domicili. D'aquesta manera, s'ha reforçat el servei de menjador social amb la contractació d'una cuinera i s'han substituït els àpats presencials per carmanyoles per emportar-se que es distribueixen al mateix menjador o a domicili, en el cas de les persones amb dificultats de mobilitat.
En concret, s'ha produït un increment d'un 207% d'aquest servei, sobretot per part de la gent gran. Des del 16 de març fins al 12 de juny, la regidoria de Benestar Social ha incorporat al servei de repartiment d'aliments 744 famílies, que se sumen a les 934 famílies que ja tenien prescrit aquest recurs abans de la pandèmia. Això suposa un augment d'un 70%, "un fet que va estar a punt de col·lapsar" la Xarxa de Distribució d'Aliments, que s'ha hagut de reforçar "per tal de poder continuar prestant aquest servei amb totes les garanties".
Per això, a finals d'abril es va començar a repartir el que s'ha anomenat 'Cistella Covid', un lot amb aliments frescos i secs com peix, llet, oli, pasta, verdura, fruita, i pa. Per abastir-les, en un primer moment es van realitzar compres setmanals, per un import d'uns 12.000 euros de mitjana, i amb posterioritat s'han anat afegint aliments del Banc dels Aliments, del Programa de Gestió Alimentària Responsable de Reus, d'espigolades i de diverses donacions.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics