Reus va decidir fer una manifestació com a acte previ del 8-M, en la qual hi van participar més de 150 persones. El recorregut començava al passeig de Mata, davant de la residència pública de gent gran, perquè “entenem la lluita feminista d’una manera transversal, que congrega totes les lluites per unes vides dignes”, així ho explicava Jordina Salvat, membre de l’Hora Violeta, col·lectiu que organitzava la trobada.
L’acte va començar a un quart de 9 del vespre amb una lectura del manifest que va fer una de les treballadores de la residència, la Carmen. “Ens han deixat sense les eines necessàries i trauran als avis del que actualment és casa seva”, es queixava. Sota els aplaudiments del centenar de persones va concloure amb un ferm: “Estem aquí com a dones i per fer visible el que està passant a la residència”.
Abans de començar la marxa, va ser el torn d’una xirigota que va arrencar els somriures i l’ovació de les presents.
Un cop finalitzada, es va emprendre el camí cap al carrer Ample i van començar els primers càntics, que es van anar repetint durant tot el recorregut. “La nit és nostra. Cap agressió sense resposta”, cantaven a l’uníson. “No són mortes, són assassinades” o “Dona, rebel·la’t. Treu-te les cadenes”, van ser de les més corejades.
Des del carrer Ample es va arribar fins a la plaça del Pintor Fortuny i van baixar pel carrer dels Recs, tenyint la ciutat d’un fum violeta que les acompanyava a causa de les torxes que portaven algunes de les presents.
En arribar al carrer de Sant Joan, es van dirigir cap a la plaça de Prim, on es van aturar per denunciar i assenyalar els diferents casos masclistes que s’han produït tant a la ciutat de Reus com a tot l’estat. Van explicar els fets que van patir 22 noies a l’escola Buenafuente’s Actors, els tretze casos que s’han destapat a la Universitat Rovira i Virgili gràcies als protocols, però també el famós Cas Rubiales conegut per totes les presents.
Una vegada van finalitzar aquests parlaments, van dirigir-se cap a la plaça de la Patacada on van explicar “el sentit del feminisme com a transformació del món, com a capacitat de totes les lluites i com una forma d’organitzar un món per totes”, explicava Salvat.
“L’objectiu d’aquest acte és que la gent se sumi a aquestes lluites i donar veu a Reus com una ciutat que defensa la dignitat de les persones i la capacitat de transformació que té la lluita feminista”, asseguraven des de l’Hora Violeta.
Avui, divendres 8 de març, Tarragona acollirà una manifestació unitària a les 12 del migdia sota el lema “Fem de la ràbia, revolució”, la qual comptarà amb el suport de les dones treballadores del camp, del sector sanitari, així com el moviment estudiantil.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics