Diumenge, 24 de Gener de 2021

Millores en les sancions ciutadanes, l’aposta més preuada pels reusencs

L’inici del procés participatiu dedicat a l’Ordenança de Civisme ha aplegat força suport dels grups municipals

08 d'Octubre de 2015, per Cristina Valls
  • Una trentena d'entitats han assistit a la trobada informativa sobre el procés participatiu de l'ordenança de civisme

    Marc Busquets

  • Una trentena d'entitats han assistit a la trobada informativa sobre el procés participatiu de l'ordenança de civisme

    Cristina Valls

L’alcalde de Reus, Carles Pellicer, ha donat inici a la primera sessió oberta a la ciutadania en el procés participatiu sobre l’Ordenança de Civisme aquest dimecres, 7 d’octubre,  a l’auditori de Santa Llúcia de Reus. L’acte ha comptat amb la presència dels grups municipals, de tots excepte del Partit Popular,  i d’un gran teixit d’entitats que han vorejat la trentena. Les aportacions d’aquestes últimes s’han centrat en la millora definitòria que tenen els puniments ciutadans a l’ordenança. Moltes de les opinions dels ciutadans s’han  mostrat “poc satisfetes” per les iniciatives de l’Ajuntament en matèria de civisme.

Pellicer ha ressaltat que les diferències entre l’antiga ordenança i l’actual és focalitzen en matèria de sancions ciutadanes, les quals segons ha explicat “han variat” i s’han “matisat”.  “Amb aquesta participació volem crear un espai de reflexió i de pacte per tal d’extreure una sèrie de pautes de comportament i actitud  que ens afavoreixin a tots”, ha dit l’alcalde. També ha insistit reiteradament en la “separació” entre l’Ordenança de la Via Pública i l’Ordenança de Civisme: “Moltes vegades ho confonem i no és el mateix”.

La portaveu de l’Àrea de Participació Ciutadana a Reus, Anna Gonzàlez, ha explicat en què consisteix aquesta ordenança i de quina forma pot contribuir el ciutadà: “Obrirem del dia 8 d’octubre al 8 de novembre un franja de temps per tal que els reusencs puguin fer les seves propostes”. D’aquesta manera, la regidoria de Participació Ciutadana habilitarà aquest mateix dijous tres vies per tal de que els residents puguin fer les seves aportacions: es podrà dur a terme mitjançant l’adreça electrònica habilitada de l’Ajuntament (info.participació@reus.cat),  trucant pel telèfon 977 010 229, o pel web de l’Ajuntament (www.reus.cat). També s’ha barallat l’opció de l’assistència del ciutadà a la regidoria de Participació, ubicada a la segona planta de l’Ajuntament reusenc.

“Una vegada fetes les aportacions s’elaborarà un conjunt de propostes que seran recollides el dia 9 de novembre i el dia 23 del mateix mes es retornaran als emissors amb un aclariment tècnic”, ha detallat Gonzàlez. Arribat el dia 30 de novembre els temes proposats per entitats i ciutadans seran treballats dins uns tallers grupals sota la dinamització d’experts en les matèries corresponents.

Opinions dels grups municipals

Per la seva banda, els representants dels diferents grups municipals han intervingut per explicar el seu posicionament sobre l'Ordenança de Civisme. El primer ha estat Ara Reus mitjançant Dani Rubio: “Volem agrair la voluntat de l’alcalde i de l’Ajuntament d’obrir aquest procés perquè fer participar els reusencs ho considerem una bona forma de fer política”. Rubio també ha afegit que “malgrat tot, no s’han d’oblidar  els drets de les persones, que es troben per damunt de tot”. Ha finalitzat esmentant que van ser els “primers” en incorporar “les normes de conducta i temes de sancions entre d’altres punts, els quals cercaven cuidar la ciutat”.

ERC ha qualificat el tema de la participació com a “factor important” quant a la “construcció i millora” de l’Ordenança de Civisme: “És bo fomentar un ambient de bon veïnatge on es remarqui  la cooperació i conscienciació de les bones maneres”. D’acord amb l’actual ordenança el partit republicà ha subratllat amb especial atenció el seu “desgrat” per la “llista de pecats amb la seva corresponent penitència” que adopta. “El nostre partit pensa que una manera de gestionar els diners recaptats en les sancions haurien de ser invertits en convivència i millores per als reusencs”.

Els socialistes, per la seva banda, s’han mostrat “contents” per la iniciativa oberta als ciutadans i la seva portaveu, Ana Isabel Martínez, ha centrat el seu discurs en l’encoratjament en el procés participatiu que “pot ser llarg” i en el tema de les sancions: “Moltes sancions no són sancionables, hem de garantir els seus efectes”. El partit de Ciutadans està d’acord amb que els residents reusencs tinguin un diàleg directe amb la regidoria corresponent i s’ha sumat a la millora de l’apartat de sancions. A partir d’aquí, ha esmentat la diferenciació entre la mendicitat real de la pactada. Per finalitzar, el grup municipal ha incorporat al seu col·loqui l’aprovació dels carrets d’aliments com a negoci.

Per contra, els cupaires s’han mostrat  “radicalment contraris” a l’ordenança perquè consideren que “les legislacions superiors ja realitzen moltes coses de les que regula aquest text municipal”. D’altra banda, la Candidatura d’Unitat Popular ha esmentat dos dels articles amb els quals no se sent “caracteritzada”: el de la regulació del burca i el nicab (malgrat que les dues paraules no surten escrites i es refereix a anar amb la cara tapada) i la persecució de la mendicitat, de la qual han explicat que s’haurien de “generar polítiques socials per evitar-les, en comptes de sancionar”.

“La millor ordenança de civisme és aquella no existeix”. Així ha començat, Joaquim Enrech, portaveu de Convergència i últim en exposar l’opinió el seu partit. Bàsicament ha resumit el motiu pel qual és tant important tenir unes normes que normalitzin les conductes dels ciutadans: “La majoria dels ciutadans no estem disposats a aguantar certes activitats irrespectuoses, per això necessitem un text que ho reguli”.

Feu clic sobre qualsevol fotografia per iniciar el passi de diapositives

reusdigital.cat Reus Diari Digital ordenança de civisme

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (3)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

CANICLOSO  08 d'Octubre de 2015

LOS DOS COMENTARIOS CORRECTOS.

Si señores muy bien. Estamos viviendo lo que es la política municipal de todo el país, pasar el tiempo y cobrar por los plenos. ¡¡Hay pocas iniciativas de ciudad, dinero hay para lo que quieren y por lo que quieren...!! El velo integral, debería ser totalmente prohibido, por seguridad ciudadana ante todo. Y la suciedad tanto la producida por las personas así como los caninos, mucho más severa. Existen maneras y maneras, ahí se ve la talla política, y los políticos.

Pedro  08 d'Octubre de 2015

no mas tonterias

déjense de tantas reuniones y apliquen bien las normas establecidas, como mas opiniones de la gente es pero, sean consecuentes y apliquen las normas por el bien de todos, por unas simples normas de civismo hay que reunirse con todos varias veces, para luego no hacer nada, vamos esto es marear la perdiz, como siempre los políticos hacen amigos por todas partes, no concretan nada, al final en un pleno para hacer votaciones en las cuales siempre hay quien pone palos en las ruedas. Abaraten los impuestos, que hay muchas cosas que se podrían eliminar, pero para esto hay que ser un muy buen político y mirar solamente para el pueblo, nada de partidos, solamente actuando con sentido comun y abaratando lo innecesario.

Gerard Dalmau  08 d'Octubre de 2015

cupaires, NO SABEN D´HON VENEN I HON VAN.

sI TANT VOLEN SER catalanistes i catalans, que fan defenen causes i costums que no son propies dels catalans o catalanistes, aceptaria que defenguessin portar la BARRATINA, peror que defenguin poguer portar BURCA O NICAB, HO TROBO ABSURT, com molts del plantajaments CUPAIRES A REUS

Reportatges