Divendres, 19 d'Abril de 2024

Mohamed Said Badaoui: 'La comunitat musulmana de Reus ha de ser part de la ciutat i no un problema'

Parlem amb el portaveu de l'associació de Musulmans de Reus i Comarca, que coordina la mesquita As-sunnah de la nostra ciutat

05 de Març de 2018, per Josep Gallofré
  • Mohamed Said, a l'interior de la mesquita de Reus

    Josep Gallofré

Mohamed Said Badaoui (Larache, 1982) és el portaveu de l'Associació de Musulmans de Reus i Comarca des de l'any 2015, i és qui s'encarrega de la gestió de la mesquita As-sunnah, ubicada al polígon Granja Vila, i l'única a la ciutat. Badaoui es mostra satisfet per la feina feta per l'entitat musulmana durant els darrers dos anys, amb l'objectiu d'aproprar-se més a la ciutat, i anuncia que ja s'ha acabat la primera fase de l'ampliació de la mesquita. Aquesta servirà per incloure noves aules de formació per potenciar el l'ensenyament de l'àrab i el català.  Així, després de la suspensió de llicències per nous centres de culte per part de l'Ajuntament de Reus l'any 2015, ara poden començar a treballar en nous projectes.

Les dades de l'IDESCAT del passat 2017 reflexaven que la nacionalitat marroquina era la majoritària entre els estrangers de la ciutat. Davant d'aquesta situació, el portaveu musulmà, que va arribar a Catalunya amb 10 anys i parla un català envejable, explica que "s'han trencat molts tòpics" en els darrers anys vers els musulmans residents a la ciutat "però que encara hi ha molta feina a fer" per tal de trencar amb els tòpics. En quest sentit, argumenta que "respectem a tothom per les seves idees i demanem el mateix cap a nosaltres". 

Fan diverses xerrades durant l'any. La darrera va ser sobre els conceptes erronis de l'Islam. La població té molts prejudicis vers els musulmans.

Sí, fa tres setmanes vam tenir a la mesquita un savi de renom provinent del Marroc. És una persona que coneix l'entorn i sap els problemes que podem tenir les comunitats musulmanes a l'Occident. Hi ha molts tòpics i estereotips i la gent fa comentaris sense estar assabentada del tema. Volem canviar-ho i informar-los, que coneguin que és l'Islam i com es predica. Preferim que les preguntes ens arribin directament a nosaltres i no pas que s'informin per Internet. Ja sabem com està el món i els terroristes ens donen molt mala reputació. La gent que tingui dubtes, que es dirigeixi a l'associació.

Parlava de terrorisme. Fets com els del passat estiu a Barcelona i Cambrils condicionen la forma de pensar del ciutadà?

La reacció després dels lamentables atemptats va ser molt positiva. Hi va haver una unió entre els catalans i els nouvinguts. Va ser un punt d'unió a tot el país. Malauradament, creiem que aquests successos s'han de combatre cada dia.

Fets com aquests ocorren gairebé cada setmana en diferents països àrabs.

Poses la televisió i veus que els atemptats es multipliquen per deu als països àrabs i també les víctimes. Creiem que s'han de condemnar totes les barbàries arreu del món. Trobem a faltar això, la gent no ho condemna el suficient.

Quan et toca de més a prop...

Hem de sortir al carrer per dir no al terrorisme a qualsevol lloc del món. No podem fer distincions. És un crim internacional i s'han de condemnar tots.

En referència als atemptats del passat estiu, fa unes setmanes vostè exposava que l'imam de Ripoll no ho era del cert.

Després dels atemptats, al Congrés que vam celebrar el desembre passat vam creure oportú parlar sobre els imams i intentar treure els estereotips per tal de no criminalitzar tots els de Catalunya. L'imam de Ripoll no es podia considerar aquest càrrec perquè no tenia ni formació. Va fer tot el contrari del que predica l'Islam. Com pots tenir aquesta persona al capdavant del món musulmà a Ripoll?

I més tenint en compte la importància de l'imam.

Sí, ell era el contrari del que es parla. L'imam ha de ser una persona respectada dins de la comunitat, modèlica. Els fidels han de creure en la seva paraula. Seguim amb el neguit de com pot ser que aquella persona arribes a ser un imam. Quan les mesquites en contractem un, comuniquem el seu nom als cossos de seguretat i si creuen convenient que no ha d'exercir, som els primers que no l'agafaríem. No s'entén com va estar a Ripoll sense que ningú pogués alertar a la comunitat musulmana.

Creu que està tot dit en referència als atemptats de Barcelona i Cambrils?

No, al contrari, encara hi ha molt a dir. S'ha passat pàgina molt ràpid a causa del context polític. En quinze dies vam passar a parlar del procés i seguim encara amb aquest tema. Crec que es tornarà a parlar dels atemptats i es prendran decisions importants. Espero que es tingui en compte la comunitat musulmana de Catalunya. Si volen seure i parlar, nosaltres estem disposats.

La resposta de la comunitat musulmana de Reus després dels atemptats va ser d'absolut rebuig.

Ho hem de rebutjar tots junts. Vam creure convenient donar suport i assistir a les concentracions amb altres associacions musulmanes del Camp de Tarragona. És el que ha de fer tota la societat, ens hem d'unir per rebutjar el terrorisme.

Canviem de tema, en quin estat es troben les obres d'ampliació de la mesquita?

Sempre ho hem dit, no hi ha una previsió concreta de finalització. Depenem dels diners que puguem tenir, no rebem ajudes de cap lloc i recolectem donacions dels fidels i, segons aquestes, podem anar més o menys ràpid. La primera fase de les obres ja ha acabat, amb la construcció d'un sostremort i les escales. En una segona fase es faran les separacions de les oficines, aules multi usos, lavabos i magatzem i en una tercera les instal·lacions elèctriques i d'aigua. En total adeqüem una nau 433 metres quadrats annexa a l'actual mesquita.

La creació de noves aules de formació són un dels objectius a potenciar?

Sí, però també donar cabuda a tots els fidels en moments puntuals, ja que necessitem habilitar nous espais per portar a terme les oracions. Durant la setmana vénen a predicar uns 200 fidels, però els divendres aquesta xifra es multiplica per sis. A més, en època com el Ramadà no hi cabem. A més, durant l'any fem activitats i volem dignificar-les. Fem classes d'àrab per a nens els cap de setmana, amb prop de 250 infants, i ara no tenim un lloc idoni.

Amb el nou espai hi ha la possibilitat d'ampliar les activitats?

Sí. N'hi ha moltes que volem fer-les però actualment no podem. Tenim una gran demanda de gent gran d'origen àrab que vol aprendre català i castellà i també pensem a fer classes d'àrab per a la de la ciutat. A més, fem moltes altres activitats i volem dignificar-les.

Entre les quals es troba ser un punt de distribució del Banc d'Aliments.

Correcte. Hem parlat amb l'àrea de Benestar Social per ser un punt de distribució de la xarxa del Banc d'Aliments a Reus. Ho iniciarem quan tinguem l'espai correcte, però segur que tirarà endavant.

Pel que em comenta, doncs, l'Associació de Musulmans de Reus i la mesquita As-sunnah gaudeixen de bona salut.

Sí, respecte a la comunitat i les activitats que fem creiem que estem en el camí correcte. Mantenim bona relació amb l'administració local i els partits polítics i mirem de participar en les activitats de la ciutat per donar-nos a conèixer.

Coneix si s'ha plantejat la construcció d'una altra mesquita a la ciutat?

Sé que per part d'altres associacions hi ha hagut aquest pas, però de moment no ha estat possible. Sempre hem dit que a Reus una mesquita sola per a la comunitat musulmana es queda petita. N'hi hauria d'haver una altra, a la zona sud de la ciutat, al barri Juroca o Fortuny.

Com es poden trencar els tòpics que té la societat cap a la població musulamana?

Es trencaran si ens coneixem més. Creiem que fem bé les coses i som actius dins de la ciutat. S'han trencat molts tòpics, però encara hi ha molta feina a fer.

És un camí que costa.

Sí, és complicat si l'altre costat no en vol saber res, però nosaltres podem dir que estem agraïts a la població. Respectem a tothom per les seves idees i demanem el mateix cap a nosaltres.

Noten aquest respecte?

Fa 2 anys que treballem d'aquesta forma i es noten els fruits. És una senyal que s'ha fet bé i és el camí a seguir. En aquest temps han canviat molt les coses.

I reben la curiositat dels reusencs?

Vam oferir la possibilitat que ens visitessin les associacions de veïns i han vingut. Et puc dir que, personalment, assisteixo a reunions de les entitats veïnals i de tècnics de l'Ajuntament i sorgeixen preguntes perquè ens volen conèixer. No hem tingut mai cap inconvenient en respondre-les.

Em fa la sensació que desitgen que la comunitat musulmana s'integri totalment a Reus.

Creiem que la comunitat musulmana de Reus ha de ser part de la ciutat, i la mesquita també. No ha de ser un problema per la ciutat sinó tot el contrari. Ha de ser un punt d'enriquiment de cultures. Per exemple, sempre intentem parlar amb la nostra comunitat, sobretot amb els joves i al voltant de l'educació, perquè no hi hagi fracàs escolar i els animen que es formin. Fem tot el possible perquè es millori la convivència i el respecte que ha d'existir entre dues cultures molt diferents.

Els 2 darrers anys, després de les iniciatives que hem fet i donant-nos a conèixer, hem rebut felicitats de reusencs i de les entitats. Desitgem que continuï així.

També són actius en el món de l'esport.

Participem en la xarxa d'Esports de la ciutat. Tenim nois que juguen a futbol i nosaltres en som voluntaris. D'altra banda, també ens agrada que els reusencs vegin les activitats que fem. Per exemple, l'any passat vam obrir el trencament del dejuni al públic i esperem tornar-ho a fer enguany. Creiem que tots els projectes que hem iniciat han tingut els seus fruits i és el camí a seguir, sempre amb l'objectiu de millorar la convivència.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics