Dimarts, 16 de Juliol de 2024

Natura per gaudir d'una educació «viva»

07 de Febrer de 2022, per Marc Busquets Obré
  • L'espai de Les Dríades és al

    Freepik

Les Dríades és un projecte pedagògic per a infants de quatre mesos a 6 anys, de caràcter assistencial, no homologat, i que aviat es posarà en marxa. Segons explica a Reusdigital.cat una de les seves impulsores, Pili Vendrell, tot plegat s'articula a partir d'una sèrie d'eixos com "la natura, la convivència harmoniosa, l'acompanyament respectuós, l'educació viva i el joc lliure". Són a l'espai del Barbacoa Park, de Reus (Camí de Rubió, 16), i el dimecres 16 de febrer a dos quarts de 6 de la tarda han previst una jornada de portes obertes per explicar el projecte.

La curiositat "innata" de la canalla



L'equip de Les Dríades el formen tres professionals del món de l'educació que "ens hem volgut unir per poder oferir un servei alternatiu a les famílies que així ho desitgin". Quant a la pràctica, cadascuna de les components "acompanyem un màxim de set infants", factor que al seu parer condició "ens permet fer-ho d'una forma holística i personalitzada". En aquest sentit, Vendrell fa constar que "per a nosaltres, també és important poder tenir un contacte estret amb les famílies, i poder-les acompanyar en tot allò que necessitin per a la criança dels seus fills i filles". 

Pel que fa a la metodologia, Les Dríades segueixen diferents "pedagogies actives, on un dels punts en comú és el respecte a totes les dimensions de l'infant, tot fomentant la seva autonomia i creient en el seu potencial innat per aprendre". Això s'aconsegueix, assenyala, Vendrell, a partir de la "curiositat natural" de la canalla, "la seva interacció amb l'entorn i amb els altres, i el joc lliure".

Esperits femenins



L'objectiu, en essència, és "oferir als infants un contacte regular permanent i directe amb la natura". D'aquesta manera, s'estableix un vincle el què aquesta "constitueix l'escenari de referència". I és que els materials que ofereix la natura, argumenta Vendrell, "no són estructurats, i esdevenen una font accessible i gratuïta per a qualsevol persona". Els elements que ens brinda, de fet, es presten "adequadament al joc". Parlem de "pals, pedres, aigua, terra, fang", que permeten a l'infant "decidir a cada instant, segons les seves necessitats i desitjos interns", el que els evita haver d'indicar "a què i com han de jugar". En conseqüència, "s'alimenta la seva imaginació i la seva creativitat".

I per què, les Dríades? "El nom sorgeix de buscar quelcom que representés la natura, i aquest les Dríades són els esperits femenins que habiten als arbres, que cuiden la natura que les envolta", revela Vendrell. Tot establint el paral·lelisme corresponent, aquestes "són com nosaltres, que cuidem i acompanyem els infants, juntament amb la natura", conclou. 

 

Cartell de la jornada de portes obertes Foto: Cedida

@gmail.com>
@gmail.com>
Etiquetes: 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges